Āzijas augļi
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 12.08.2010, 15:15 | Ziņojums # 1 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Mēģināšu iepazīstināt ar augļiem, kurus jūs iespējams sastapsiet un nogaršosiet Āzijā. Saraksts tiks papildināts iespēju robežās, atkarībā no brīvā laika. Ananāss Ananāss ir ļoti populārs tropiskais auglis. Tas izskatās kā liels čiekurs ar skaistu apvalku un glītu lapu rozeti galā. Gatavam auglim apakšējās lapas var viegli atdalīt. Tam ir salda, viegli skābena garša, kas var mainīties atkarībā no gadalaika. Ir daudz dažādu šķirņu ananāsi: no ļoti lieliem līdz mini ananāsiem (izplatīti Taizemes dienvidos) Ananāss ir jāizvēlas ar taustes palīdzību. Gatavs auglis nedrīkst būt ciets kā koks, bet nedaudz, spiežot ar pirkstu iespiesties, bet ne daudz. Savādāk auglis ir pārgatavojies un sācis bojāties. Taizemē komplektā ar ananāsu mēdz pasniegt arī sāli, garšas daudzveidībai. Ar savu svaigumu ananāss ir ļoti dekoratīvs uz augļu šķīvja un vienādi lielisks gan salātos, gan ar dzērieniem. To ļoti bieži izmanto aromātiskos, eksotiskos ēdienos – gan karstajos, gan desertā. Tā kā ananāss satur bromelainu – gremošanas veicinošu enzīmu -, tas ir īstais auglis maltītes noslēgumam. Lai gan ananāss ir ļoti salds, tas satur maz kaloriju (100 gramos – 56 kcal). Ananāss satur C vitamīnu, kas palīdz stiprināt imunitāti. Palīdz cīnīties ar pazeminātu asinsspiedienu. Ja tev ir gastrīts, no šī augļa atsakies! sezona ir: cauru gadu. Duriāns Duriāna dzimtene ir Malaizija un Borneo. Šajās zemēs to uzsakta par īstu delikatesi. Runā, ka audzētāji atiecas pret šo augli kā pret īstu ģimenes locekli. Taču baudi duriānu, kad tas ir nogatavojies, un pārāk ilgi neuzglabā, jo pārgatavojies tas nejauki smird. Duriāns ir apaļš vai ovāls, klāts ar asiem dzelkšņiem. Tas ir pats zināmākais un pats pretrunīgākais augs Āzijā. Kādi tik epiteti nav par viņu dzirdēti: "augļu auglis", "paradīzes garša un elles smarža". Visa lieta ir augļa patīkamā, piesātinātās garšas neatbilstībā ar smaržu. To aizliegts ņemt līdzi viesnīcās, autobusos un lidmašīnās (tas neattiecas uz Singapūru). Zaļganbrūns, nogatavojies kļūst nedaudz dzeltenīgs. Sastāv no vairākām daivām un var būt diezgan liels, svarā sasniedzot līdz 5 kg. Mīkstums ir gaiši dzeltens, vislabāk to ēst svaigā veidā. Lielās, dzeltenbrūnās sēklas pirms ēšanas jāapstrādā. sezona ir: no aprīļa līdz augustam Brīdinājums: duriāns paaugstina asinsspiedienu, tāpēc viņu nedrīkst lietot kopā ar alkoholu. Guava Pēc izskata atgādina lielu zaļu paugurainu ābolu. Āzijas variantā auglis ir praktiski bez smaržas, tikko jaušams ananāsa un zemenes sajaukums. Negatavi augļi mēdz būt ļoti skābi. Guava ir vienīgais auglis, kurš satur 5 reizes vairāk C vitamīnus kā apelsīni. Šo augli griež šķēlītēs, izgriežot mīkstos kauliņus vidiņā un ēd kā zaļo mango, virsū uzkaisot cukuru (var arī nekaisīt). Sezona - visu gadu. Nogatavojušos augli ieteicams lietot ar visu mizu lai uzlabotu kuņģa darbību un stimulētu sirds darbību. Ieteicams vispārējā tonusa paaugstināšanai un limfu sistēmas stiprināšanai. sezona ir: cauru gadu. Džekfruits Džekfruits pēc formas atgādina duriānu, tikai dzelkšņi mazāki un izmērs lielāks. Džekfruits ir viens no lielākiem augļiem. Tā svars var sasniegt 40 kilogramus. Viņu salīdzina ar cilvēku kuram ir laba sirds, bet briesmīga āriene. Jāpērk jau sadalīts. Pašam to būs grūti izdarīt. Taieši viņu ēd kopā ar saldiem rīsiem, pārlietiem ar siltu kokos pienu. Džekfruits ir bagāts ar vitamīnu A, sēru, kalciju un fosforu. sezona ir: no janvāra līdz maijam. Karambola (Zvaigznes auglis) Augļi dzelteni vai zaļi, pēc formas un izmēriem atgādina saldo piparu, ja paskatās šķērsgriezumā redzam zvaigznes formu. Otrs nosaukums ir zvaigznes auglis. Gatavam auglim ir ļoti sulīgi augļi. Ir patīkama garša, ne pārāk salda. Negatavi augļi ļoti skābi. Pamatā tiek izmantoti salātu pagatavošanai, sulām, konservos, mērcēs un atsvaidzinošos dzērienos. Tīrīt nevajag, vienkārši sagriežam "zvaigznītēs" un ēdam. Satur ļoti daudz C vitamīna, lielos daudzumos nav ieteicams lietot nieru slimību gadījumā un grūtniecēm. sezona ir: cauru gadu. Kokosrieksts Kokosrieksti aug augstās, stāvās palmās. Kokosrieksts ir ciets auglis, pārklāts ar zaļu mizu. Urbinām augšā caurumiņu un tiekam pie pienveidīga šķidrums. Lieliski veldzē slāpes. Gardēži var arī pēc piena izdzeršanas, izgrebt arī kokosa mīkstumu kurš atrodas gar augļa sienām. sezona ir: cauru gadu Longans Pēc izskata atgādina nelielus kartupeļus. Zem dzeltanbrūnas mizas atrodas balts salds mīkstums. Viegli lobās, var ēst kā "semuškas". Grūti apstāties ēst, līdzīgi kā ar "semuškām". Augļa vidū atrodas kauliņš. Pārtikā tiek lietoti svaigi augļi un arī kaltēti. Līdzīgi kā rozīnes. Dzērieni no longana atsvaidzina un remdē slāpes. Oriģināla salda garša. sezona ir: no jūlija līdz augustam Līčas Līčas audzētas Ķīnā jau tūkstošiem gadu un tur tiek uzsatītas par romantikas simbolu. Taizemē tās ievestas apmēram XVII gadsimtā. Ir apmēram 20 līču veidu. Līčām ir ādveida apvalks ar maziem izcilnīšiem. Iekšā atrodas caurspīdīgs žejejveida mīkstums, kas pēc garšas nedaudz atgādina nogatavojušos ērkšķogu. Tām ir liels, neēdams kodols. Negatavam auglim apvalks iezaļganā krāsā, nogatavojies tas kļūst sarkanrozā, bet pārgatavojies iegūst brūnu nokrāsu. Līčas ir ļoti atspirdzinošas, ēdamas svaigā veidā kā deserts pēc pusdienām. Tās var nomizot un sūkāt. Plaši izmanto arī ķīniešu saldskābos ēdienos. sezona ir: no aprīļa līdz maijam Lonkons Nezinu vai būs pareizs šī augļa latviskais nosaukums, ja kāds foruma lietotājs var pateikt priekšā, būšu ļoti pateicīgs. Auglis notīrītā veidā atgādina marinēta ķiploka daiviņas, baltas un nedaudz caurspīdīgas. Pēc garšas līdzīgs melnajai upenei, saldas ar nelielu skābuma piegaršu. Ļoti garšīgs, bet salīdzinoši dārgs. Viņu ir ērti tīrīt un ēst. Uzreiz nopērciet lonkonu vairāk, ir dīvaina īpašība ātri tikt noēstam. Kad auglis tiek ēsts ir jāuzmanās no rūktajām sēkliņām. Samērā ilgi var glabāties ledusskapī. Bagāts ar kalciju, fosforu, kāliju, dzelzi un vitamīniem B1, B2 un C. sezona ir: no aprīļa līdz jūnijam
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 12.08.2010, 20:46 | Ziņojums # 2 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Mangostīns, Mankuts Taizeme ir pasaules līdere šī vienreizēji garšīgā tropu augļa audzēšanā. Auglis ir nedaudz mazāks kā tenisa bumbiņa ar biezu ādu tumši violetā krāsā. Pēc notīrīšanas ir līdzīgs kā ķiploka galviņa ar daiviņām. Pēc garšas ļoti salds un sulīgs. Esiet uzmanīgi, dažās no daiviņām mēdz gadīties lieli un cieti kauliņi. Bagāts ar kalciju, fosforu un B, C vitamīniem. sezona ir: no maija līdz jūlijam Mango Auglim ir ovāla forma ar gludu virsmu zaļā, dzeltenā vai sarkanā krāsā un plānu miziņu. Mūsu veikalos nopērkamie mango ir visīstākā parodija par šo burvīgo augli. Tas ir mans favorīts. Mango ir ļoti sulīgs un aromātisks auglis. Garšas mēdz būt plašā diapozonā, no skābenas līdz saldai. Dabā mēdz būt vairāk kā 1000 mango veidu. Mango ir iemantojis salīdzinājumu kā tropu ābols. Bagāts ar A,B,C vitamīniem, dzelzi, fosforu. Auglis ir ļoti lietderīgs sirds asinsvadu slimniekiem. sezona ir: marta līdz maijam Čerimoja Čerimoju uzskata par vienu no gardākajiem augļiem pasaulē. Garša ir gluži kā augļu salātiem, kuru sastāvā ir ananāsi, papaija un mango. Auglis ir neregulāras formas ar zaļu, cietu mizu. Pildījums ir balts, melnās sēklas nav ēdamas. Reizēm čerimoju sauc par olu krēma ābolu, jo tā pildījumu var jaukt kopā ar jebkura veida saldējumu vai šerbertu. Var ēst arī svaigu, pārgriežot un atdzesējot. sezona ir: no jūlija līdz septembrim Papaija Papaijas aug aptuveni sešus metru augstos kokos. To sulīgais orandžkrāsas mīkstums garšo pēc melones un persika sajukums, taču šo garšu iespējams pastiprināt ar laima vai citrona sulu. Papaijai ir bumbiera forma. Tam iekšā ir daudz melnu sēkliņu, bet piparotās garšas dēļ tās nav ēdamas. Papaija ir jūtīga pret triecieniem, tādēļ ar to jāapietas piesardzīgi un pērkot rūpīgi jāpārbauda apvalks. Augļi satur papaīnu – enzīmu, kas kavē želatīna sarecēšanu, tādēļ papaijās nevar izmantot, piemēram, želeju vai uzpūteņu gatavošanai. Turpretī tā labi mīkstina gaļu, jo papaīns tajā noārda saistaudus. To uzglabā un izmanto tāpat kā mango. Zinātnieki izpētījuši, ka papaijā esošas vielas var izraisīt spontāno abortu. Ja esi grūtniece – atsakies no papaijas. sezona ir: cauru gadu Pūķa auglis Iegarenais, nedaudz ādainais auglis ir izskatīgs, apmēram 150 mm garš un var svērt no 150 – 700 g. Tā vaskoto mizu klāj lapu zvīņas, tāpēc nosaukums pūķa auglis šķiet ļoti piemērots. Augļa mīkstums ir balts vai sārts, un tajā ir daudz sīku melnu ēdamu sēkliņu. Auglis ir sulīgs, tā garša viegli skāba un atgādina meloni. Dzeltenie augļi ir vissaldākie, tomēr visizteiksmīgā garša un arī visvērtīgākais sastāvs ir augļiem ar sarkano mīkstumu. Pūķa auglī ir maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu. Malaizijā šo augli iesaka lietot cukura diabēta slimniekiem, lai uzturētu optimālo glikozes līmeni asinīs. Lietots pirms ēšanas, pūķa auglis stimulē gremošanas sistēmu un spēj atvieglot hroniska gastrīta simptomus. sezona ir: no jūlija līdz augustam Pomelo Pomelo dzimtais reģions ir Āzijas dienvidaustrumi, tas iecienīts Taizemē, Fidži, Vjetnamā, Japānā u.c. Pomelo spēj sasniegt pat 10 kg lielu svaru. Forma var būt gan apaļa, gan nedaudz saplacināta, gan bumbierveidīga, krāsa – zaļa, dzeltena, gandrīz balta vai viegli sārta, arī mīkstums dažādām šķirnēm atšķiras gan nokrāsas, gan garšas ziņā, tas var būt mazliet saldāks, skābenāks vai rūgtenāks. Tomēr greipfrūta rūgtumu pomelo nesasniedz. Mīkstums ir sausāks, ar lielākām šķiedrām, bet miza krietni biezāka nekā pārējiem citrusaugļiem. Pomelo nav tas pats, kas greipfrūts, tomēr abus vieno sarežģīti raduraksti. Greipfrūts esot radies, krustojot pomelo ar saldo apelsīnu. Kvalitatīvs pomelo auglis ir smags, ar gludu, nebojātu, bet nedaudz mīkstu mizu. Jo tam labāka un spēcīgāka smarža, jo labāka arī garša. Mizojot pomelo, jāizmanto nazis. Vispirms nogriež augšējo daļu, kur miza parasti ir visbiezākā, pēc tam to iegriež gareniskās sloksnēs un noloba. Ēšanai izmanto izlobītu pomelo mīkstumu, kas atbrīvots no sēkliņām. Vislabāk pomelo mīkstumu ēst svaigu. Īpaši atsvaidzinoši tas garšo, pirms pasniegšanas atdzesēts ledusskapī. Pomelo labi sader kopā ar ļoti asiem un karstiem ēdieniem, bet to var izmantot arī augļu salātiem un citiem saldēdieniem, pie zivīm, garnelēm, jūras ķemmītēm un citām jūras veltēm, vistas un cūkgaļas. sezona ir: cauru gadu Rambutāns Cēlies no Malaizijas, auglis ir atrodams arī Dienvidāfrikā un citās Āzijas tropiskajās zonās. Auglis nav pārāk salds. Tas ir mazliet lielāks par golfa bumbiņu un tā apvalks ir klāts ar nelieliem dzelksnīšiem. Krāsa- parasti sarkana vai rozā. Pērciet košākas krāsas rambutanus – tumšākie jau vairs nav tik svaigi. Augli var kombinēt ar kokosriekstiem un ananāsiem, tomēr parasti to ēd svaigu. Pārduriet apvalku ar nazi un noņemiet dzelkšņaino mizu, lai iegūtu gandrīz caurspīdīgo pildījumu, kas ir ļoti sulīgs. Sēklas gan nav ēdamas. sezona ir: no aprīļa līdz jūlijam Tamarinds Tamarinda augļi ir 10 līdz 15 cm garumā ar izliektu formu. Atgādina lielas zirņu pākstis, tikai brūnas un sausas. Visā Āzijā tamarinda augļu mīkstumu izmanto garšvielu pastu un kariju pagatavošanai. Auglim ir saldskāba garša. Tamarindu pievieno asām zupām un rīsu ēdieniem. Tas piešķir dārzeņu ēdieniem un mērcēm skābu garšu. Tamarindu vārot var pagatavot atsvaidzinošu dzērienu. Esiet uzmanīgi auglim ir ļoti cieti kauliņi. sezona ir: no decembra līdz martam Salaka Salaka dzimtene ir Malaizija un Indonēzija, Salaku sauc par čūskas augli, jo tā brūnā, zvīņaina āda atgādina čūska. Salaks aug kopām ķekaros, palmu kokā un tas ir vīģes lielumā. Ādu nolobot, saspiežot augļa galus, atklājas trīs daivas, katra satur lielu sēklu. To izdarīt pateicoties asumiem, lielos daudzumos, var tikai īsts šī augļa cienītājs. Tāpēc bieži šis auglis tiek pārdots jau notīrīts. Salaka garša ir salda un reizē skāba. Viens no augļa garšas aprakstiem varētu būt zemenes un vērmeles sajaukums.Auglis var būt gan sauss un drūpošs vai pat mitrs un kraukšķīgs. sezona ir: no jūnija līdz augustam
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Svētdiena, 15.08.2010, 19:11 | Ziņojums # 3 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Rožu ābols Iecienīts Dienvidāzijā, rožu ābols, kas pazīstams arī kā Champoo ir viens no interesantākajiem eksotiskajiem augļiem uz planētas, un pietiek tikai ar faktu, ka tā smarža un garša atgādina rozes. Ir sastopams divās krāsās sarkanā un zaļā. Bērnu iemīļots auglis (laikam tāpēc ka nav jātīra un nav kauliņu). Diemžēl tie ir reti sastopami tirgos visā pasaulē, jo pēc paņemšanas tie ļoti ātri sabojājas. Zvana veida augļi ir kraukšķīgi un ar svaigu garšu. Tos var ēst veselus, bet līdzīgi kā ar āboliem, daudzi cilvēki dod priekšroku izgriezt serdi. Brīnišķīgi remdē slāpes.No augļiem tiek gatavoti džemi, kuriem pievieno nedaudz citrona sulas. Rožu ābolus mēdz vārīt karstā ūdenī, lai veidotos aromātisks rožūdens. sezona ir: no aprīļa līdz jūnijam Sapodilla Sapodilla/Lamuts nāk no Meksikas un Jukatanas pussalas, taču tas tika ieviests arī Filipīnās spāņu kolonijas laikā, vēlāk izplatījās visā Āzijā. Pēc izskata Sapodilla atgādina kartupeli, sasniedzot 4-8 cm diametru un ir neticami garšīgs, kad ir nogatavojies. Daudzi ir salīdzināmi ar saldu konfekšu vai karameļu garšu. Sēklas līdzinās melnām aizaugušām pupiņām ar āķi vienā galā. Lamuts nogatavojas tikai pēc tā noplūkšanas. Auglis pateicoties savai krāsai bieži tiek izmantots ēdienu servēšanai, no tā tiek gatavoti dažādi dzērieni, deserti un mērces. sezona ir: no oktobra līdz decembrim
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
|