Otrdiena, 24.06.2025, 16:04
Sveicināti Viesis
RSS
Indoķīnas ceļojumi
Kas garšīgs Indonēzijā - Forums
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: Mango  
Kas garšīgs Indonēzijā
MelnāPrinceseDatums: Svētdiena, 19.06.2011, 11:32 | Ziņojums # 1
Seržants
Grupa: Moderatori
Ieraksti: 95
Reputācija: 3
Statuss: Offline
Caur civetkaķa zarnu traktu līdz Latvijai: kā garšo pasaulē dārgākā kafija!

Delfi. 18. jūnijs 2011 00:06

Pasaulē dārgāko un ekskluzīvāko kafiju "Luwak" tagad var nogaršot arī Latvijā – mūzikas veikalā - kafejnīcā "Upe" Rīgā. "Jāpamēģina – kā Rīgas publika reaģēs", saka veikala vadītāja Sandra Amerika. Kā īsti reaģēs – tiešām nav zināms, jo kafijas iegūšanas veids ir visai īpatnējs. Sumatras salā mītošie civetkaķi apēd kafijas pupiņas, tās nesagremotas iznāk pa zvēriņa otru galu, pēc kā tiek savāktas un pārvērstas pasaulē dārgākajā kafijā.

Kafijas īpašā garša tiek iegūta unikālā veidā - civetkaķi kafijas plantācijās sev vien zināmā veidā izvēlas vislabākās un gatavākās kafijas pupiņas un apēd tās. Dzīvnieka kuņģa vielmaiņas skābes likvidē pupiņu sīvumu un samazina kofeīna daudzumu. Šādi apstrādātas un nesagremotas pupiņas kaķis izlaiž caur sevi, kur šo gala produktu sagaida priecīgi cilvēki. Tālāk šīs kafijas pupiņas tiek mazgātas, kaltētas un citādi īpaši apstrādātas, līdz top par ekskluzīvo "Luwak".

Tieši šis darbietilpīgais kafijas ieguves veids un tās nelielais daudzums pasaulē nosaka tās augsto cenu. Ne velti pasaulē ir daudz Luwak kafijas viltojumu. Īpaši esot jāuzmanās, ja kafiju pasūta internetā. Amerika stāsta, ka prestižā Londonas lielveikala kafejnīcā tase šī dzēriena maksā 50 mārciņu, Maskavā to varēsiet nogaršot par 20 latiem, Madridē par padsmit latiem, Rīgā - 8,80 latiem. Veikals šādu cenu spēj piedāvāt tāpēc, ka latvieši kafiju bez Eiropas starpniekiem uz Rīgu atveduši pa tiešo no Bali salas kafijas audzētājiem.

Pēc kā garšo?

Veikala - kafejnīcas bārmene uzmanīgi nosver tieši 8 gramus kafijas pupiņu. Tad viņa ņem mazītiņu speciāli šai kafijai domātu krūzīti un lēnām tecina tajā tumšo šķidrumu no espresso tipa kafijas automāta. Dārgā dzira gatava! To, protams, vēlams dzert tīru - bez cukura un citām piedevām. Vēlams ne uzreiz pēc kārtīgas maltītes un arī tukšā dūšā ne. Turklāt tas jādara diezgan ātri, ilgi sēdēt un meditēt uz dārgo dzērienu nav ieteicams, jo atdziestot kafija sāk zaudēt savas unikālās īpašības.

Smaržo labi. Ņemu kafijas krūzīti un garšoju. Uz mirkli prātā iešaujas process, kā tā tapusi. Atšauju mazo pirkstiņu un leju malciņu mutē - kafija, pretēji iepriekš teiktajam, šķiet diezgan stipra, tiešām nav rūgta, drīzāk nedaudz skāba un ... garšīga. Tā īsti garšu nav iespējams ietērpt vārdos, pietrūkst pieredzes. "Delfi" fotogrāfs no sākuma cītīgi mēģina izvairīties no nogaršošanas, taču ziņkāre ņem virsroku - apraksts ir līdzīgs - stipra, nedaudz skāba un ...garšīga. Mutē ilgi paliek spēcīga pēcgarša.



Labu apetīti!
 
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:


Copyright MyCorp © 2025
Vietne ir izveidota uCoz sistēmā