Trešdiena, 25.06.2025, 01:22
Sveicināti Viesis
RSS
Indoķīnas ceļojumi
Bosnija un Hercegovina (06.09 - 13.09.2017) - Forums
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: Melnais  
Bosnija un Hercegovina (06.09 - 13.09.2017)
MelnaisDatums: Otrdiena, 19.09.2017, 12:53 | Ziņojums # 1
Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
Saistībā ar aviokompānijas "Wizzair" jaunatklāto galamērķi uz Bosnijas un Hercegovinas pilsētu Tuzlu, radās iespēja par lētu naudu tikt pie lidmašīnās biļetēm uz šo vietu. Par nelaimi, lētā gala aviokompānijas lidojumiem no Rīgas pārsvarā ir izvēlējušās apkalpot darba migrantus uz Angliju, Īriju un tamlīdzīgiem virzieniem, nevis par ceļotājiem. cranky Tātad nācās meklēt no Rīgas savienotos reisus. Finālā tika iegādātas biļetes šādā maršrutā:

Rīga - Berlīne - Tuzla - Stokholma - Viļņa

Lidojums pirmajā plecā ar aviokompāniju "Ryanair", atlikušie 3 lidojumi ar aviokompāniju "Wizzair". Par visiem četriem lidojumiem nācās samaksāt 69,20 EUR, bez reģistrētās bagāžas. Vienai ceļojumu nedēļai pilnīgi pietiekoši ir rokas bagāža. Tik tālu viss bija labi. Uzmanīgu darīja tikai tas, ka lidojuma pārsēšanas laiks starp lidojumiem Berlīnē bija ļoti mazs, tikai 1 stunda un 30 minūtes. Papildus mēs zinām, ka ceļš tiek slēgts aptuveni 30 minūtes pirms pacelšanās. Papildus jāparedz arī laiks robežkontrolei, jo kā mēs zinām, tad Bosnija un Hercegovina nav ES dalībvalsts. Jau iepriekš tiku pieņēmis lēmumu, ja pirmais aviokompānijas "Ryanair" reiss kavēsies vairāk par 1 stundu, tad es nekur nelidoju. Mierīgu sirdi varu doties atpakaļ uz mājām. Risku uzņēmos apzināti, jo riskēju ne ar pārāk lielu naudas summu, tikai - 69,20 EUR.

Mans ceļojuma maršruts izveidojās šāds:

Pirmā nakts paredzēta Tuzlā, tālāk brauciens uz Sarajevu. Ir liela vēlme pabūt vietā, no kuras formāli, savulaik sākās Pirmais pasaules karš, tas ir vietā, kur tika nogalināts Austroungārijas troņmantnieks Francis Ferdinands un viņa sieva Sofija. Tālāk mani gaida Mostara. Šajā jaukajā vietā savulaik uz pāris stundām esmu bijis. Man tā iepatikās šī vieta, ka patstāvīgi domāju, kādā veidā būtu iespēja šeit atgriezties un pavadīt šeit pāris pilnas dienas. Tagad tas ir iespējams un būšu šeit 3 dienas. Pēdējās 2 naktis atkal pavadīšu Tuzlā.

Tā arī pienāca šis brīdis, kad bija jādodas uz Rīgas lidostu. Te arī mans ceļojums gandrīz beidzās tā arī nesācies. Aviokompānijas "Ryanair" reiss kavējās. shock Izrādījās, ka kavējas tikai par 30 minūtēm. Būtu kavējies vēl par 30 minūtēm varētu mierīgu sirdi soļot mājās. Nosēdāmies Berlīnē un es raitā solītī dodos un nākamo ļoteni uz Tuzlu. Robežkontrole, drošības kontrole un jau sēžu pie nepieciešamā iekāpšanas laukuma. Gaidīt nācās tikai 25 minūtes un jau varēju kāpt uz aviokompānijas "Wizzair" borta. Šoreiz viss kā pa "sviestu". Bet visā visumā baigā avantūra, kura šajā gadījumā noslēdzās veiksmīgi. Lidojums līdz Tuzlai excelents, precīzi atbilstoši grafikam nosēžamies Tuzlas starptautiskajā lidostā.

Par šo lidostu vēlos nedaudz pastāstīt vairāk, jo viņa gandrīz ar mani izspēlēja ļaunu joku. Jo tā ir kārtīga parodija par starptautisko lidostu.

Sāksim ar attēlu, lai saprastu par ko es runāju:

Tagad ķeramies vērsim pie ragiem. Neilgi pirms nolaišanās tā kā sagribas pačurāt, bet zinot, ka tūlīt būsim lidostā un nav pārākās vēlmes to darīt mazajā lidmašīnas poda mājā, nolemju paciesties. Visu ko vēlos, drīz paveikšu komfortablā poda mājā lidostā. Un te nu mani sagaidīja pamatīga vilšanās. cranky Kā redzat pēc augšējās bildes, tad cilvēki pa taisno no ļotenes ieņem rindu uz robežkontroli. Var teikt, ka ieejas durvis lidostas ēkā arī ir robežkontrole. crazy Nekādas tualetes apkārtnē nav, vispirms robežkontrole un tikai pēc tam čurātava. Nekas zibenīgi šeit nenotiek. No 3 lodziņiem strādāja tikai 2. Tā arī nācās dīdīties, kamēr saņēmu savu zīmogu pasē. cranky Tad arī rikšiem uz poda māju. Šoreiz viss beidzās veiksmīgi, bet lidojot uz Tuzlu, labāk pirms nolaišanās pačurājiet ļotenē. prof

Manas rezervētās naktsmītnes no lidostas ir 800 metru attālumā. Viegli pieveicams attālums ar kājām. Naktsmītnes tiku rezervējis izmantojot rezervēšanas sistēmu "booking.com". Kā vēlāk izrādījās, tad viesu māja "Guest House Ahmo Halilcevic" bija izcils variants cenas attiecībā pret kvalitāti. Praktiski tas ir atsevišķs dzīvoklis saimnieku mājā. Atrodas otrajā stāvā. Ir sava virtuve, viesistaba, guļamistaba, poda māja ar vannu, milzīga āra veranda. Vienkārši lieliski, un pa nakti jāmaksā bija tikai 13,75 EUR. Paliku šajās naktsmītnēs pirmo un 2 pēdējās naktis. Saimnieki angliski ne vārda, bet ļoti viesmīlīgi. Tiku cienāts ar kafiju, āboliem no viņu dārza un saimnieces ceptajām maizītēm.

Šajā vakarā tik vien pietika spēka, kā aizstaigāt līdz veikalam un iepirkt pirmās nepieciešamības preces, un apmeklēt vietējo restorānu. Par restorānu es vispār biju stāvā sajūsmā. Jēra kebabs ar salātiem un "Sarajevas" alu šeit izmaksāja 4,50 EUR.

Porcija vienkārši milzīga un sātīga, visu nespēju pievārēt.

Te būs barčika ēdienkarte ar visiem ceņikiem, ieskatam ar ko ceļotājam būs jārēķinās:

Ja mēs runājam par Bosnijas barčikiem, tad tie ir īsti barčiki, nevis apgraizīti kā pie mums. Visos barčikos bez alus, degvīna, sļivovicas un citām dzirām pilnīga norma ir iespēja smēķēt telpās. smok Tas attiecas uz visiem barčikiem, kafe un tamlīdzīgām vietām, pat lielveikalos. Tā tas nav tikai Bosnijā, tā ir visos Balkānos. Tikai pie mums var izdomāt, kā samaitāt klasisko izpratni par bāru. Īstam bāram bez alus un brandavīna ir jāsmaržo arī pēc tabakas. Tā tas ir bijis mūžu mūžos. Saprotams, ka nekas veselīgs šeit nav. Tieši tāpēc muļķīgās atrunas par tabakas kaitīgumu bārā ir pilnīgs nonsenss. Kā mēs zinām, arī alus un brandavīns veselībai nav ieteicams, tad jau varbūt varētu labāk aizstāt ar piena kokteiļiem? cranky Mūsu likumdevēji ir kārtīgi samaitājuši sapratni par bāru, respektīvi viņi mums piedāvā "īstas sievietes" vietā baudīt "gumijas sievieti". Ja nepatīk, ka bārā smēķē, tad tā nav spiesta lieta, ar varu neviens iekšā nevelk. Katram cilvēkam ir izvēles iespēja. Ir arī otrs variants, veidojiet savus nesmēķētāju bārus un būtu miers mājās. Tikai baidos, ka tādi nesmēķētāju bāri ātri vien bankrotētu. Un to saprotot, viena daļa sabiedrības ar varu uzspiež savu viedokli otrai daļai. Murgs kaut kāds. Tieši šī iemesla dēļ es praktiski Latvijā uz bāriem vairs neeju. Es to visu baudu brīžos, kad es ceļoju. Vienīgi žēl šo samainīto jēdzienu. Latvijā vairs bāru nav! IMHO

Te arī veikalā iegādātās pirmās nepieciešamības prece, ar ko īsināt un baudīt pirmo vakaru Bosnijā.

Nebūt nebija slikts vakars. Tad jau arī dušiņa un gultiņā iekšā. Vienīgais mīnuss šai naktsmītnei ir mošejas tiešs tuvums. Zinām, ka musulmaņi ar lūgšanām nodarbojas 5 X dienā. Mani principā tas netraucē, it sevišķi pēc tāda jauka saviesīga vakara booze bet zinu citiem tā varētu būt problēma. Rīt uz Tuzlas pilsētu un tālāk jau uz Sarajevu.
Pievienotie faili: 4815818.jpg (98.6 Kb) · 4144110.jpg (103.0 Kb) · 0758746.jpg (113.0 Kb) · 5524813.jpg (133.0 Kb)

Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.

MelnaisDatums: Ceturtdiena, 21.09.2017, 11:37 | Ziņojums # 2
Ģenerālisimuss
Nākamā rītā modos labi izgulējies un atpūties. Saimniece pacienāja ar rīta kafiju Bosniešu stilā, kas mošanās procesu krietni atviegloja. Man jau bija tiešsaistē iegādāta autobusa biļete no Tuzlas uz Sarajevu ar izbraukšanas laiku 12:30 un ierašanos Sarajevā 15:50. Kādā veidā tas notiek, un kā jālieto starppilsētu autobusi esmu aprakstījis foruma sadaļā, kam tas interesē lasām pa šo saiti:

http://www.melnais.com/forum/107-621-1

Tagad atlika savākt savu niecīgo bagāžu, un varēju doties meklēt sabiedriskā autobusa pieturu no šīs vietas uz Tuzlas centru. Izgāju uz šosejas un vienas privātmājas pagalmā redzu vīrieti nedaudz virs 30 gadiem, varētu būt un iespējams viņš prot runāt arī angļu mēlē, nebiju kļūdījies. Man ir jānoskaidro, kur atrodas autobusa pietura. Vīrietis paskaidro, ka tuvu. Jāiet metrus 70 uz priekšu līdz pastam, tur arī ir autobusa pietura. Nebiju es paspējis noiet šo niecīgo attālumu, kā pie manis pietur automašīna un tas pats bosnietis mani laipni aicina salonā. Viņš arī brauc uz Tuzlu un pie reizes mani aizvedīs. Lieliski. Tieku izsēdināts tieši pie autoostas. Liels paldies par vizināšanu! Viesmīlīgi un izpalīdzīgi cilvēki. respect

Kur atrodas autobusa pietura es uzzināju tikai atpakaļ ceļā. Bet tiem, kuri ir gatavi saviem spēkiem un par lētām naudām nokļūt no Tuzlas lidostas uz Tuzlas centru ir dota precīza instrukcija, kā to darīt. Lūkojam pa šo saiti:

http://www.melnais.com/forum/107-620-1

Brauciens ar autobusu līdz Sarajevai normas robežās, nedaudz apsteidzot grafiku tieku izlaists Sarajevas autoostā. Autobuss pēc brīža dosies tālāk uz Mostaru. Tas mans rītdienas maršruts. Bet tagad, ātri jāsameklē manas rezervētās naktsmītnes un jādodas paveikt manu galveno uzdevumu, kāpēc esmu piestājis Sarajevā. Līdz naktsmītnēm no autoostas 20 minūšu gājiens. Ātri iekārtojos savā vienistabu dzīvoklī un esmu gatavs doties uz "Latīņu" tiltu. No naktsmītnēm ir jānoiet aptuveni 2 kilometri gar Miļackas upi līdz Latīņu tiltam. Viegli pieveicams attālums kājām un pie reizes neliels ieskats Sarajevas pilsētā.

Esmu sasniedzis šo tiltu, kura galā izraisījās notikumi, kuri vēlāk iespaidoja un ierāva visu pasauli nežēlīgā karā:

Tālāk skats no tilta uz ēku pie kuras notika šis terora akts. Tagad šajā ēkā atrodas muzejs, veltīts šim notikumam:

Un pie sienas piestiprinātā plāksnīte, kurā visi varoņi un antivaroņi pieminēti vārdā:

Pēc šīs vietas apmeklējuma vēl nedaudz paklīdu pa Sarajevu, bet nekā pārāk interesanta neatklāju.

Tipisks Sarajevas skats:

Paviesojos arī lielveikalā. Un tad gan teciņus atpakaļ uz nakšņošanas vietu. Cerēju, ka izdosies noskatīties tiešraidi no Eiropas Čempionāta basītī.... Latvija - Turcija. Cerības nelika vilties, atardu TV vienu turku kanālu kurš tiešraidē rādīja šo spēli. Bija ļoti labi, pēc spēles vēl karsta vanna, un pacilātā garastāvoklī varēju doties čučēt. Visu ko biju plānojis izdevās arī izpildīt.
Pievienotie faili: 5841340.jpg (111.5 Kb) · 2706315.jpg (45.5 Kb) · 5101810.jpg (39.0 Kb) · 1776569.jpg (35.9 Kb)

Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.

MelnaisDatums: Pirmdiena, 25.09.2017, 10:22 | Ziņojums # 3
Ģenerālisimuss
Nākamā rītā samērā agri jāmostas, mani gaida autobuss uz Mostaru. Brauciens kārtējo reizi ļoti interesants, skaisti skati. Mostarā autobuss iebrauc 10:30. Šeit man paredzētas baudīšanai 3 dienas. Laiks meklēt manas rezervētās naktsmītnes. Naktsmītnes tiku rezervējis izmantojot "booking.com" rezervāciju sistēmu. Tur tika atrasta jauka viesu māja "Guesthouse Panorama". Par istabu ar divguļamo gultu, dušu, privāto poda māju, TV, ledusskapi un citām ekstrām, kas parasti nāk līdzi par 3 naktīm samaksāju 48.60 EUR. Šeit klāt nāca vēl citi bonussi. Iekļautas bija arī brokastis un fantastiska veranda ar brīnišķīgu skatu uz Mostaru. Redzams viss kā uz delnas. Īsta bauda bija vakaros pasēdēt šai verandā, pamieloties ar kādu glāzi rakijas un vīnogām. Un pie reizes baudīt visu šo skaistumu.

Skats no manas verandas:

Nu un šādas bija brokastis. Nekas īpašs, bet ticiet man pilnīgi pietiekošs. Patika man kafija pasniegta Bosniešu (Turku) stilā.

Neliela atpūta un var doties skatīt slaveno Mostaras tiltu. Kā jau iepriekš teicu, esmu jau pabijis sen atpakaļ, pusi dienas Mostarā. Tagad jāskatās, kas pa šo laiku ir mainījies. Tilts ir savā vietā un arī apkārtnē neliekas, ka būtu redzamas lielas izmaiņas. Var just, ka tūristu kļuvis vairāk. Lielās pačķās paketņiki tiek ievesti no Horvātijas teritorijas un pēcpusdienā tiek vesti atpakaļ. Lielāka bauda ir atnākt šajā vietā tieši vakara pusē. Būs krietni brīvāk, klusāk un patīkamāk. kam vajadzīgi tie viendienīši paketņiki.

Skats uz tiltu no bosniešu puses:

Tagad jau tilts tuvplānā:

Neliels video no paša tilta:

Pievienotie faili: 4631627.jpg (112.0 Kb) · 6633054.jpg (134.8 Kb) · 3787673.jpg (59.1 Kb)

MelnaisDatums: Otrdiena, 26.09.2017, 20:21 | Ziņojums # 4
Ģenerālisimuss
Nemainīgi ir palikuši arī lēcēji no tilta ledaini aukstajos Neretvas ūdeņos. Savāc no apkārtējiem tūristiem naudiņu un lec ūdenī. Jāatzīst, ka tā ir samērā bīstama nodarbošanās. Ir bijuši arī letāli iznākumi. Bet visā visumā šeit valda stingra kārtība un hierarhija. Nevienu lēcēju no malas nepielaidīs darīt šo šovu. To drīkst tikai sertificēti lēcēji. Un naudiņa kas tiek savākta nebūt nav slikta, domāju citu darbu darīt nav nekādas nepieciešamības.

Uzfilmēju vienu šādu lēcienu:

Tagad par to kas pa šo laiku šeit ir mainījies. Agrāk, bosniešu pusē viss bija jūtami lētāks, nekā horvātu pusē. Varēja lētāk paēst pusdienas, padzert aliņu. Ja nemaldos toreiz "Sarajevsko" izlejamais alus bosniešu pusē maksāja tikai 1,50 EUR. Tagad nav nekādas starpības, kurā pusē ēd un dzer. Cenas identiskas. Ja paiesiet (stāsts par bosniešu pusi) kādus 500 metrus no tilta prom, tad par identisku ēdienu un izlejamo alu samaksāsiet gandrīz uz pusi mazāk.

Te būs ilustrācija:

0,5 litri izlejamais alus maksāja 1,5 EUR, Kartupeļi frī maksāja - 0,75 centus un čevapi maksāja - 2,75 EUR.

Šādas bija manas vakariņas horvātu pusē, pie tilta:

Kā jau teicu, tas viss maksāja gandrīz 2X dārgāk. Ja runā par kvalitāti, tad nekādu atšķirību nejutu. Tur ir ļoti garšīgs un sātīgs ēdiens. Visā visumā jau ēst un malkot alu tādā krutā vietā, kā tiešā Mostaras tilta tuvumā, tad ir jārēķinās ar attiecīgu uzcenojumu. Bet uzcenojums ir ļoti saprātīgs, pilnīgi droši var teikt ka tā nav laupīšana. Pie mūsu mantrausības cenas jau sen būtu "kosmosā".

Čigānu tabors, kuru redzēju jau iepriekš, nekur nav aizgājis, laikam dikti ienesīga vieta. cranky Iepriekš viņus darbībā biju redzējis tikai tilta apkārtnē. Nodarbojas ar ubagošanu, visādu krāmu un pagrīdes fabrikās ražotu cigarešu tirdzniecību. Cigaretes vizuāli sapakotas labā līmenī, bet par tādām cigarešu markām neko es nav dzirdējis. Akcīzes markas tur protams arī trūkst. Jautājuma cena 1,50 EUR par paciņu.

Savai kolekcijas papildināšanai 10 pačkas iepirku:

Oficiālās cigaretes ar visām akcīzes markām veikalos un kioskos nebūt nav pārāk dārgas, to cena sākas no 2 EUR un uz augšu.

Tagad man bija iespēja staigājot arī tālāk no tilta redzēt čigānu taboru visā krāšņumā. Nodarbojas pilnīgi ar visu, kas nes naudu. Katram čigānam, čigānietei ir sava loma un atbildības sfēra ieskaitot bērnus. Tiek šķiroti atkritumi, izvandītas tiek visas miskastes. Diedelē naudu no mazām maizes ceptuvēm un restorāniem. Nesaprotu kā musulmaņiem tas viss nav apnicis. Parasti viņi tādas lietas ilgi neciešs.
Pievienotie faili: 5195427.jpg (54.3 Kb) · 2004166.jpg (50.3 Kb) · 1379178.jpg (56.6 Kb) · 5404255.jpg (48.1 Kb)

MelnaisDatums: Otrdiena, 26.09.2017, 21:03 | Ziņojums # 5
Ģenerālisimuss
Tagad par skumjo. Biju aizgājis aptuveni līdz tai vietai, no kuras tika sagrauts Mostaras tilts. Video ir redzams Mostaras tilts, ko filmēju no cita tilta. Tā aptuveni ir tā vieta, no kuras horvāti sagrāva iepriekšējo tiltu pilsoņu kara laikā. Tikai vairāk dziļāk iekšā horvātu pusē. Skats no viena tilta uz otru gana skaists.

Un tālāk dokumentāls video kā Mostaras tilts tika sagrauts. Ļoti skumji kadri un arī mūzika piemeklēta atbilstoša. Manā pirmajā apmeklējuma reizē musulmaņu pusē uzreiz aiz tilta vienā no suvenīru veikaliem šos video demonstrēja pa brīvu. Tagad arī rāda, bet vairs ne pa brīvu. Nākas maksāt 2 EUR. Biznesu atklājuši crazy nauda maitā cilvēkus neatkarīgi vai esi kristietis vai musulmanis, vai citas ticības. Nožēlojami.

Kā redzat ļoti skumji skati, bet karā darbojas citi likumi un citi apsvērumi. Neņemos spriest kurš vainīgs, vajadzēja vai nē.

Tā arī izbaudīju šīs 3 dienas Mostarā. Precīzāk sakot sanāca 2, jo vienu dienu visā dienas garumā lija spēcīgs lietus. Tik vien kā izrāvos ārā paēst vakariņas. Bet ticiet man, arī šī diena bija jauka, pavadīju laiku uz terases bruņojies ar plūmes rakiju un vīnogām.

Man ļoti patīk Mostara, bet bija pienācis tas brīdis, kad laiks doties atpakaļ uz Tuzlu. No rīta nācās celties agri, jo mans autobuss uz Tuzlu atiet 6:30 no Mostaras autoostas. No manām naktsmītnēm līdz Mostaras autoostai gājiens aptuveni 15 minūšu garumā. Samērā laicīgi esmu autoostā, vienu brīdi domāju, ka būtu lietderīgi izdzert krūzīti karstu rīta kafiju. Bet zinot, ka autobusā poda māja slēgta, šo domu atmetu. cranky Šoreiz brauciens līdz pašai Tuzlai. Autobuss Tuzlas autoostā lēnām ieripo pēc 6 stundu brauciena pulksten 12:30. Ar to arī šīs reizes braucieni pa kalniem var teikt ir beigušies. Laiks doties uz savu man jau labi zināmo viesu māju "Guest House Ahmo Halilcevic". Te būs jāpavada 2 pēdējās naktis Bosnijā.

Turpat pie autoostas ir pietura man nepieciešamajam autobusam Nr.11, kurš par 2 markām nogādā mani līdz hotelim. Tieku laipni sagaidīts un tieku pie saviem milzīgajiem apartamentiem. Šodien esmu pietiekoši ilgu laiku pavadījis ceļā, ir neliels nogurums, tāpēc šovakar tikai atpūta. Tuzlas apskatei tiek ieplānota rītdiena.

Nākamajā rītā ļaujos pavārtīties ilgāk gultā, līdz brīdim, kad saimniece ir atnesusi man rīta kafiju bosniešu stilā. Pēc 10:00 dodos uz autobusa pieturu, lai dotos "iemest aci" Tuzlas pilsētā. Uz autobusu nav ilgi jāgaida un nedaudz pirms 11:00 jau esmu Tuzlā. Izstaigāju visu Tuzlas vecpilsētu un centru, bet pēc Mostaras neko aizraujošu priekš sevīm neatradu. Pilsēta skaista, tīra ar daudziem maziem restorāniem un krodziņiem.

Ir daudz kulta celtnes, pārsvarā mošejas bet nav nekāds retums arī kristīgās baznīcas.

Pievienotie faili: 5976815.jpg (59.2 Kb) · 0617415.jpg (42.9 Kb)

MelnaisDatums: Trešdiena, 27.09.2017, 13:10 | Ziņojums # 6
Ģenerālisimuss
Kā jau ierasts paviesojos arī pilsētas tirgū. Biju gaidījis ko vairāk no bosniešu tirgus. It kā jau viss šeit ir, bet nav austrumu tirgum raksturīgās rosības un kņadas. Te tā viss notiek klusām un mierīgi, ar cieņu biggrin

Kā visā Bosnijā arī šeit uz katra stūra ir maiznīcas.

Ja kabatā būs pāris santīmu, tad vienmēr tiksiet pie tikko svaigi ceptām maizītēm ar gaļas, siera vai cita veida pildījumu.

Varu apliecināt, ka ļoti sātīgas un gardas, un tas viss gardums var teikt nemaksā neko. respect

Kā jau teicu, tad klusa, tīra un jauka pilsētiņa, bet diemžēl bez tās auras kā Mostarā. Pēcpusdienā kāpu autobusā un devos atpakaļ. Jāsāk gatavoties basketbola spēlei Latvija - Slovēnija. Ehhhhh zinām kā spēle beidzās. sad Tā arī bija mana pēdējā nakts Bosnijā. No rīta atkal nācās agri celties, jo ļotenei jābūt gaisā 6:50.
Pievienotie faili: 8698758.jpg (79.2 Kb) · 3832356.jpg (53.2 Kb) · 3278408.jpg (75.2 Kb) · 9655157.jpg (43.8 Kb)

MelnaisDatums: Trešdiena, 27.09.2017, 13:39 | Ziņojums # 7
Ģenerālisimuss
Turpinājumā par Bosniešu marku. Cenas gandrīz 100% ir izliktas viņu nacionālajā valūtā, kura tiek apzīmēta šeit ar KM, starptautiski Bosnijas valūtai ir dots cits saīsinājums BAM. Reāli tam nav nekādas nozīmes. Valūtas attiecība EUR pret BAM oficiāli ir 1 EUR - 1,96 BAM, reālajā dzīvē visi privātie pieņems maksājumus EUR pēc kursa 1 EUR - 2 BAM. Tā kā īpašas nepieciešamības mainīt EUR pret markām nav. Izņēmumi varētu būt sabiedriskais transports, valsts iestādes un lielveikali. Intereses pēc nolēmu izmēģināt kā man veiksies izņemt skaidru naudu no ATM izmantojot manu "Revolut" karti. Vienā no lielveikaliem piegāju pie rindas ar bankomātiem un iegrūdu karti pirmajā kas bija pa rokai. Vēlējos noņemt 50 BAM, nav problēmas tikai par šo transakciju šis konkrētais ATM vēlējās papildus maksu 6 BAM. Nu nē, tā tā lieta neies. fool Nocancelēju un mēģināju to pašu izdarīt pie blakus ATM. Še kureku, viss notiek bez jebkādas papildus maksas. Tieku pie sava 50 BAM papīrīša. Kā vēlāk apskatījos, tad konvertācija bija veikta atbilstoši Centrālās bankas noteiktajam kursam 1 EUR - 1,96 BAM. Tas ir vienkārši super "Revolut" kartēm, žēl tikai, ka skaidras naudas limits mēnesī ir tikai 200 EUR. sad

Bet normāli, nav nekādas jēgas censties izņemt skaidru naudu šeit no ATM, it sevišķi ja tā nav "Revolut" karte. Vienkārši aizejiet paēst, vai pasūtīet kādu kausu alus un par to maksājiet ar 50 EUR. Atlikumu saņemsiet BAM, un pat par nedaudz labāku kursu.

Ja runājam par pirmās nepieciešamības precēm, tad cenas uz tām ir jūtami patīkamākas nekā Latvijā. v Cigaretes veikalos un kioskos sākot no 2 EUR par paciņu. Alus šeit vispār ir lēts. Piemēram "Sarajevsko" alus pildīts 2 litru pudelē maksā tikai 1,10 EUR, horvātu "Ozujsko" maksā nedaudz dārgāk - 1,25 EUR. Stikla tarā nedaudz dārgāk.

Stiprais alkohols, plūmju rakija 1 litrs maksā 5 EUR. Es pirku krutāku horvātu plūmju rakiju par 7 EUR par 0,7 pudeli.

Kafijas cenas Bosnijā vispār ir pasaka. Normāla kafija bez atlaidēm maksā par 50% lētāk, nekā pie mums kafija kad ir ar atlaidēm. crazy
Pievienotie faili: 0633687.jpg (96.0 Kb) · 1279000.jpg (49.8 Kb) · 3035674.jpg (48.9 Kb) · 7705824.jpg (69.1 Kb)

MelnaisDatums: Trešdiena, 27.09.2017, 14:04 | Ziņojums # 8
Ģenerālisimuss
Turpinājumā par sviesta cenām, par kurām Latvijā cilvēki sašūmējušies ne pa jokam. Pārdevēji sviesta cenu dubultošanos iemeslu nosauc Pasaules cenu kāpumu uz sviestu. cranky Kā mēs zinām Bosnija ir kalnaina zeme un pilnībā sevi nodrošināt ar piena produktiem viņi nevar, nākas importēt. Tad skatāmies 200 gramu sviesta paciņas cenu lielveikalā, bez atlaidēm.

Cena ir 2,70 KM vai 1,35 EUR. Man šai sakarā ir 2 jautājumi mūsu rijīgiem un negausīgajiem pārdevējiem?

- kāpēc dižais vispasaules cenu pieaugums attiecas tikai uz Latviju? Nevis, piemēram, uz Lietuvu, Igauniju un Bosniju. It sevišķi, ja sviestu pietiekošā daudzumā saražojam paši, nav nekādi lielie transporta izdevumi, lai spētu piegādāt sviestu vispasaules kartelim? Bosnijā, kurā sviestu importē, tas ir lētāks kā Latvijā.

- un kāpēc piena cenas ir palikušas iepriekšējā līmenī, ja mēs zinām, ka sviestu iegūst no piena?

Man nezin kāpēc liekas, ka pie vainas nav viss vispasaules cenu pieaugums sviestam, bet gan atsevišķu cilvēku neremdināmā kāre pēc iespējas vairāk nopelnīt. Es tikai nesaprotu kāpēc Latvijā šī kāre ir izteikti stiprāka kā citur?

Tālāk ieskatam arī piena cenas Bosnijas lielveikalos. Viss redzams, cenu dalām ar 2 un būs cena EUR.

Kā redzam cenas ir bez atlaidēm, un pat bez atlaidēm tās ir zemākas.

Atpakaļ ceļš sanāca krietni ilgāks un nogurdinošāks. Var teikt kārtīgs "Ilgais ceļš kāpās". shock Pirmais lidojums ar aviokompāniju "Wizzair" no Tuzlas uz Stokholmu agri no rīta. Jau pulksten 5:20 biju aizčībojis no sava hoteļa uz lidostu. Kā jau iepriekš teicu, lidosta maza. Izeju drošības kontroli, robežkontroli un nokļūstu mazā telpā. Ceļš ir tikai viens, tā kā varat neuztraukties neko nesajuksiet. biggrin

Ir sava smēķētava un pat barčiks. Ir miniatūrs Duty Free veikals. Cenas uz alkoholu normālas, bet neteikšu ka izcilas. Toties uz smēķiem gan labas. Paldies Dievam ir arī čurātava. Man ilgi nenācās uzkavēties šajā vietā. Aptuveni 30 minūtes un varēju doties uz ļoteni. Lidojums līdz Stokholmai ideāls. Un tālāk jau sākās nosacītas mocības. Skavskas lidosta maza, atrodas aptuveni 100 km no Stokholmas. Man līdz nākamai ļotenei uz Viļņu jānīkst 8 stundas. Devos apgaitā pa tuvējiem mežiem. Visos mežos pilns ar sēnēm. Būtu grozs un nazis laikam varētu piegriezt pilnu lielo mugursomu. Kāpēc vietējie nelasa sēnes es nevaru saprast.

Principā tādā veidā, klīstot pa mežiem arī nobumbulēju šīs 8 stundas. Lidojums līdz Viļņai un atkal kāda 1,5 līdz autobusam. Aizstaigāju uz MacDonald apēst lielo "BigMac", visu dienu neko sakarīgu nebiju ēdis. Tad jau arī laiks uz autobusu. Rīgā biju pēc 2:00 naktī. Puika atbrauca ar a/m pakaļ un pulksten 3:00 jau biju mājās.

Kopsavilkums par Bosniju:

Man ļoti patika...... Bosnija nelika vilties ne mirkli. Te ir skaistas vietas, kalni, upes un vēsturiskas vietas. Patīkami cilvēki. Neskatoties uz to, ka viņi ir musulmaņi, viņi nav radikāļi un cieši islāma likumu piekritēji. Patīk viņiem pašiem pasēdēt vakaros krogos, ieraut pa kādam graķītim rakijas vai izlaist pāris kausus alus. booze Es viņus salīdzinātu ar tatāru vai baškīru musulmaņiem. Naktsmītņu cenas šeit ir ļoti sakarīgas, nerunājot nemaz par pirmās nepieciešamības precēm. Paēst ļoti sātīgas vakariņas ar visu alu krogā Jums izmaksās 4 - 6 EUR. Doma ir vēl kādreiz šeit atgriezties, jo daudzas skaistas vietas šeit netika vēl apskatītas. IMHO

[END]
Pievienotie faili: 0741659.jpg (57.6 Kb) · 2621531.jpg (62.4 Kb) · 0797366.jpg (53.0 Kb) · 6235710.jpg (118.2 Kb)

ekzeDatums: Otrdiena, 03.10.2017, 08:52 | Ziņojums # 9
Majors
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 98
Reputācija: 3
Quote Melnais ()
Ja mēs runājam par Bosnijas barčikiem, tad tie ir īsti barčiki, nevis apgraizīti kā pie mums. Visos barčikos bez alus, degvīna, sļivovicas un citām dzirām pilnīga norma ir iespēja smēķēt telpās. Tas attiecas uz visiem barčikiem, kafe un tamlīdzīgām vietām, pat lielveikalos. Tā tas nav tikai Bosnijā, tā ir visos Balkānos. Tikai pie mums var izdomāt, kā samaitāt klasisko izpratni par bāru. Īstam bāram bez alus un brandavīna ir jāsmaržo arī pēc tabakas. Tā tas ir bijis mūžu mūžos. Saprotams, ka nekas veselīgs šeit nav. Tieši tāpēc muļķīgās atrunas par tabakas kaitīgumu bārā ir pilnīgs nonsenss. Kā mēs zinām, arī alus un brandavīns veselībai nav ieteicams, tad jau varbūt varētu labāk aizstāt ar piena kokteiļiem? Mūsu likumdevēji ir kārtīgi samaitājuši sapratni par bāru, respektīvi viņi mums piedāvā "īstas sievietes" vietā baudīt "gumijas sievieti". Ja nepatīk, ka bārā smēķē, tad tā nav spiesta lieta, ar varu neviens iekšā nevelk. Katram cilvēkam ir izvēles iespēja. Ir arī otrs variants, veidojiet savus nesmēķētāju bārus un būtu miers mājās. Tikai baidos, ka tādi nesmēķētāju bāri ātri vien bankrotētu. Un to saprotot, viena daļa sabiedrības ar varu uzspiež savu viedokli otrai daļai. Murgs kaut kāds. Tieši šī iemesla dēļ es praktiski Latvijā uz bāriem vairs neeju. Es to visu baudu brīžos, kad es ceļoju. Vienīgi žēl šo samainīto jēdzienu. Latvijā vairs bāru nav! IMHO

Jāsaka ka šī nu ir lieta kur es galīgi nepiekrītu, un ko es novērtēju mūsu un eiropas līmeņa pieņemtajos lēmumos, jā, protams var teikt ka mans viedoklis balstās uz to, ka pats esmu nesmēķētājs, bet kopumā galvenais arguments kāpēc es to novērtēju ir, jo ceļojot man patīk aiziet uz bāru, bet tā kā ceļoju ar mazu bērnu tad šis fakts vai nu man atkrīt vai nu jaiet vienam man vai sievai. un tas ka kādreiz ir varēts smēķēt ir slikts arguments, kādreiz varēja darīt daudz lietas, kas šobrīd sabiedrībā nav pieņemamas, Bet nu jā dzert arī ir slikti biggrin bet nu tas tā sarunas veicināšanai smile

MelnaisDatums: Trešdiena, 04.10.2017, 14:18 | Ziņojums # 10
Ģenerālisimuss
Paldies ceļotājam ekze par izteikto viedokli. Katrs mēs domājam savādāk, un katram mums ir tiesības uz "savu" taisnību. Interesanti tikai, ka viedoklis ir nevis par ceļojumu, bet par manām pārdomām par krodziņiem. biggrin biggrin biggrin Bet labi, mēģināšu pamatot, kāpēc es domāju tieši šādi.

Quote ekze ()
kopumā galvenais arguments kāpēc es to novērtēju ir, jo ceļojot man patīk aiziet uz bāru, bet tā kā ceļoju ar mazu bērnu tad šis fakts vai nu man atkrīt vai nu jaiet vienam man vai sievai.

Jāsāk pilnīgi noteikti ar to, ka bērnam krogā darīt nav ko, neatkarīgi vai tur smēķē vai nē. Es zinu ko tagad vēlies sacīt: "Es tikai paēst!" Varbūt arī Jūs tikai paēst, bet pie blakus galdiņiem cilvēki būs atnākuši iedzert. Tāpēc vēlreiz atkārtoju bērnam krogā nav ko darīt. Tā nav laba doma. IMHO Ja ir vēlme paēst, ir daudz citas vietas kur to var darīt. Ir glauni restorāni, kur ir iebūvēta izcili laba ventilācija. Pat ja kāds pie blakus galdiņa smēķēs Jūs to noteikti nejutīsiet. Un ventilācija restorānos nav tikai domāta lai uzsūktu cigarešu dūmus, tā pat viņa uzsūc visas ēdiena smaržas no blakus galdiņiem. Tas lai nekādas smaržas netraucētu Tev baudīt savu ēdienu.

Nākamais ļoti būtiskais moments, tu izej tikai no sava punkta, tā kā Tev ir ērtāk. Nemaz neaizdomājoties par citiem cilvēkiem kuriem varbūt liekas savādāk. Kur rodas tāda vēlme uzspiest savas izpratnes citiem ar likumu spēku. Diktatūra kaut kāda. Vai Tev nešķiet, ka sakarīgāk un godīgāk būtu, ja tiem kuriem patīk īsti klasiski krogi varētu mierīgi baudīt šos krogus, tas ir krogi kuros var smēķēt. Tiem kuriem šādi krogi nepatīk, tie atver savus nesmēķētāju krogus. Ideāli vai ne, neviens otram netraucē. Jo ar varu iekšā nesmēķētāju smēķētāju krogā jau nevelk, un otrādi. Bet nē, ir jāsamaitā visas saprašanas un ar likumu spēku jāuzspiež savs viedoklis.

Trešais..... kas tur slikts kādreiz vienam, bez sievas aizstaigāt uz krogu? Atpūtināt nervus, ar draugiem atpūsties.... Tas pat noteikti, šad un tad ir jādara. IMHO

Quote ekze ()
Jāsaka ka šī nu ir lieta kur es galīgi nepiekrītu, un ko es novērtēju mūsu un eiropas līmeņa pieņemtajos lēmumos,

Noteikti esi bijis kādā savā ceļojumā Portugālē vai Spānijā, tad nu lūk tur arī krogos smēķē. Un ne tikai smēķē, bet met arī izsmēķus tur pat uz grīdas. crazy Neskatoties ne uz kādām Eiropas Savienības direktīvām, viņi šim jautājumam vienkārši pieiet ar veselo saprātu. Un ja jau atbalsti šo ES regulu, tad droši vien atbalstīsi arī regulu, kura aizliedz rūpnieciski Latvijā gatavot dabīgi kūpinātas gaļas, desas vai zivis. crazy Pat līdz šprotēm jau bija aizrakušies. Jo redzi, dabīgā kūpināšanas procesā rodas kancerogēnās vielas. Un tās savukārt veicina vēža rašanos. Es domāju, ka esi kārtīgs letiņš, kam dabīgi nokūpināts gaļas gabals ir gandrīz vai svētums. Bet redzi, kāds atkal ir pieņēmis lēmumu tavā vietā. Nedrīkst un viss. Vai nav sakarīgāk par šīm kancerogēnām vielām informēt sabiedrību (kau arī to jau visi tāpat zina), un tad katrs ir tiesīgs brīvi izlemt ēst vai nē? Tas ir tas pats variants par smēķēšanu, kāpēc nevar būt krogi smēķētājiem un krogi nesmēķētājiem. Vai piemēram nesenais lēmums par aizliegumu cirkos izmatot dzīvniekus. cranky Cirks bez dzīvniekiem nav cirks, un man ir ļoti žēl, ka mani mazbērni neredzēs normālu cirku. Tas pats attiecas uz krogiem. Tur smok booze un atkal smok booze Tā tas ir bijis un tā tam ir jābūt. IMHO

Un nobeigumā vēlos pateikt, ka atrodoties Latvijā es nesmēķēju. Tas ir jau vairāk kā 5 mēnešus nesmēķēju, kopš atgriezos no ziemošanas. Un ceļojot uz tādu īsu brīdi, kā 1 nedēļa, smēķēšanu neuzsāku. Tā kā viss mans aprakstītais par Bosnijas krogiem, ir tikai faktu secinājums, pašam šos priekus baudīt nenācās. Bet mana stiprā puse šai lietā ir tāda, ka es varu to vērot gan no smēķētāju, gan no nesmēķētāja rakursa.

Un esmu piedzīvojis Padomju laikus, kur arī mani centās ar dzelžainu roku vest uz saulaino nākotni. Neticu, un organiski man riebjas visas šīs lietas, kur kāds mēģina citam uzspiesta savu viedokli, it sevišķi ja tas notiek ar likuma spēku. Cilvēkam ir jābūt brīvam, cik nu maksimāli to var. Tagad modē ir tikai aizliegumi, aizliegumi un vēlreiz aizliegumi. Cilvēki lēnām pārvēršas par pilnīgiem auniem. Paši vairs nav spējīgi pieņemt sakarīgus un neatkarīgus lēmumus. Patīk, kad viss sīki un smalki uzrakstīts priekšā uz papīrīša. Tas nav priekš manis. IMHO

Vietās, kur es izsaku savas pārdomas, es parasti beigās vienmēr lieku IMHO (in my humble opinion), kas nozīmē, ka es nepretendēju uz absolūto taisnību, tās ir tikai manas domas.

StriķisDatums: Trešdiena, 04.10.2017, 17:05 | Ziņojums # 11
Apakšpulkvedis
Ieraksti: 149
Reputācija: 6
Pilnībā piekrītu tev Melnais, par izvēles brīvību gan krogos, gan citās sadzīviskās vietās, ja vien tā izvēles brīvība neuzspiež man ar varu elpot dūmus. Es pats nu jau gadus 20+ kā nesmēķēju un šobrīd arī tabakas dūmi sen jau vairs neliekas tīkami, tāpēc reizēm tomēr nav patīkami, ja kāds smēķē sabiedriskā vietā, kur es esmu spiests uzturēties - uzgaidāmās telpas, vestibili, sabiedriskais transports utt.
Bet par to cirku gan man dalītas jūtas, jo zinu ar kādam ne pārāk jaukām un sāpīgām metodēm tiek dresētu daži dzīvnieki. Cirks ir mūsu bērnība, tāpēc mums tas patīk, bet līdz laikam kamēr neesi redzējis aizkulises. Lai gan ar nožēlu jāatzīst, ka bērniem diezgan bieži tieši patīk vardarbība sad Lai arī man nav bijusi iespēja vērot ziloņus, nīlzirgus, lauvas un žirafes viņu dabīgajā vidē, tomēr es uzskatu, ka dzīvniekiem īstā vieta ir brīvībā, un tur tie izskatās patiešām vareni un skaisti.
p.s. Jauks apraksts par Bosniju un Hercegovinu. Lasu ar interesi, kā vienmēr.
p.p.s. Vai šogad arī ziemosi siltajās zemēs? Man, kā cilvēkam, kurš nevar atļauties tādu extru ģimenes dēļ, šo tavu aprakstu lasīšana daļēji kompensē nespēju tur pabūt smile

Ziņojums rediģēts Striķis - Trešdiena, 04.10.2017, 17:46

MelnaisDatums: Trešdiena, 04.10.2017, 20:21 | Ziņojums # 12
Ģenerālisimuss
Quote Striķis ()
Pilnībā piekrītu tev Melnais, par izvēles brīvību gan krogos, gan citās sadzīviskās vietās, ja vien tā izvēles brīvība neuzspiež man ar varu elpot dūmus.

Tur jau ir tā lieta, ka es arī piekrītu, ka nedrīkst uzspiest cilvēkiem elpot dūmus. Piemēram tādās vietās kā skolas, bērnudārzi, teātri, slimnīcas, ļotenes ut.t. aizliegums smēķēt ir pamatots, jo šīs vietas apmeklē gan smēķētāji, gan nesmēķētāji un nav citas izvēles vai iespējas. Bet smēķētāju krogā ar varu nesmēķētāju neviens nevelk. Tā ir tava brīva izvēle iet uz tādu krogu vai nē. Te ir tā atšķirība! prof

Quote Striķis ()
Lai gan ar nožēlu jāatzīst, ka bērniem diezgan bieži tieši patīk vardarbība

Cirkā jau viņi to neredz..... es domāju tās aizkulises....

Quote Striķis ()
Lai arī man nav bijusi iespēja vērot ziloņus, nīlzirgus, lauvas un žirafes viņu dabīgajā vidē, tomēr es uzskatu, ka dzīvniekiem īstā vieta ir brīvībā, un tur tie izskatās patiešām vareni un skaisti.

Protams, tas ir ideālā variantā. Bet cik tad daudz cilvēkiem ir iespējas to redzēt savām acīm dabīgā vidē? Lai kaut kā kompensētu to visu, tieši jau tāpēc eksistē Zoo un cirki. Cik atceros pats no savas bērnības, tad tieši dzīvnieki man patika cirkā visvairāk. Ne jau akrobāti... tajā vecumā man nebija sapratnes, cik tas viss bīstami un kādi nežēlīgi treniņi jāiziet, lai dabūtu to gatavu. Un kādā veidā tiek gatavoti jaunie cirka mākslinieki, domāju nemazāk nežēlīgi kā dzīvnieki, lai varētu sasniegt rezultātu. It sevišķi Āzijas zemēs. Tad jau uzstāties cilvēkiem cirkā arī būtu jāaizliedz. prof Manuprāt nodarbojamies ar muļķībām pieņemot šādus lēmumus. Likumdevējam nav svarīgāku tēmu ko risināt, kā šīs? Un vēl no kādiem tilpumiem es drīkstu dzert alu ...... fool

Quote Striķis ()
Jauks apraksts par Bosniju un Hercegovinu. Lasu ar interesi, kā vienmēr.

Paldies!

Quote Striķis ()
Vai šogad arī ziemosi siltajās zemēs?

Šogad ziemošu te pat, ar nelieliem izbraucieniem. Februāris - Indonēzija ... kā būs tālāk, tad jau redzēs...

ekzeDatums: Trešdiena, 11.10.2017, 19:25 | Ziņojums # 13
Majors
Ieraksti: 98
Reputācija: 3
NU varbūt es tā vienpersoniski visu paķēru smile

Atgriežoties pie ceļojuma - varu piekrist, ka balkānu valstis ir vērts apmeklēt, pašam sanācis iegriezties Horvātijas ne piekrastes rajonos un Kosovā, abos variantos sanāca satikt ļoti jaukus cilvēkus. Kosova lai arī izpostīta daba joprojām ir savs nesavaldītās vietas šarms. So arī izskatu iespēju tur aizdoties ne darba nolūkos smile

• Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Copyright MyCorp © 2025
Vietne ir izveidota uCoz sistēmā