Madagaskara II (14.10 – 7.11.2019)
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 13.11.2019, 13:13 | Ziņojums # 1 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Pavisam nesen jau biju paviesojies Madagaskarā. Tas bija no 15.10 līdz 14.novembrim 2018.gadā. Atgriežoties mājās, no sava pirmā ceļojuma pa Madagaskaru, nebija doma tuvākā laikā atkal lidot uz šo valsti. Ceļojums bija samērā fiziski grūts, kaut arī iespaidi bija bagātīgi.
Ceļojuma atskaiti par pirmo viesošanos Madagaskarā varam lasīt pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/106-656-1
Laikam ritot, domas mainījās un atkal radās vēlme vēlreiz paviesoties šajā valstī. Kaut kas man tur bija uzrunājis. Tad trāpījās samērā izdevīgs piedāvājums no "Kenya airways". Viņi bija gatavi mani vest no Romas uz Antananarivu pa 420 EUR. Tas mani pilnībā apmierināja un lēmums tika pieņemts. Biļetes iegādātas lidojumam no 15.oktobra ar atgriešanos 6.novembrī. Atlika tikai tāds sīkums kā nokļūt no Rīgas līdz Romai. Te talkā nāca aviokompānija "Ryanair", kura par 50 EUR bija gatava mani no Rīgas nogādāt Romā, piestājot Briselē. Atpakaļ ceļā iegādājos biļeti no Romas uz Varšavu ar aviokompāniju "Alitalia" pa 71,17 EUR, no Varšavas ar "LUX Express" autobusu par 21 EUR līdz Rīgai. Te nu mani sagaidīja kārtīga vilšanās. "Kenya airways" izmainīja savu lidojuma grafiku, pievienojot savam lidojumam klāt arī Ženēvu. Tas nozīmēja, ka Romā ieradīsimies ar 3 stundu kavēšanos, un uz "Alitalia" ļoteni es vairs nepaspēju. Saprotams, ka "Kenya airlines" piedāvāja atgriezt naudu, bet tas variants man galīgi nederēja. Tāpēc nopirku biļeti maršrutā Roma – Stokholma – Rīga. Tas prieks man izmaksāja 100 EUR. Šo summu var ierakstīt manos finansiālajos zaudējumos. Neko darīt. 
Šoreiz Madagaskaras apmeklējumam izvēlējos daudz vieglāku maršrutu. Izvēle krita uz otru slavenāko Madagaskaras salu Saint Marie, dēvēta arī par pirātu salu. Tā ir nosacīti viegli sasniedzama. Un, spriežot pēc aprakstiem, tur ir jaukas pludmales. Jutos saguris darbiņā, un bija vēlme vienkārši relaksēties. Tā arī tapa maršruts Antananarivu – Tamatave – Saint Marie un Nattes salas.
Tā arī pienāca 14.oktobris, kad varēju doties uz Rīgas lidostu un uzsākt savu ceļojumu. Pulksten 12:00 mana pirmā ļotene uz Briseli.

Lidojums maršrutā Rīga – Brisele – Roma bez aizķeršanās. Romas CIA lidostā nolaidos atbilstoši grafikam pulksten 20:20. Problēma tāda, ka nākamā ļotene uz Keniju lido no Romas FCO lidostas. Izlidošanas laiks 11:05. Tas nozīmē, ka nakts jāpavada Romā. Lai kaut kā novilktu laiku nopirku transfēra biļetes no CIA uz Termini uz pēdējo "Terravision" autobusu (23:40). Un savukārt no Termini uz FCO uz pirmo transfēra autobusu (4:00). Tas nozīmē, ka 4 stundas naktī man būs jāpavada starp sīriešu, pakistāniešu un cita veida bēgļiem Termini stacijā. 
Visā visumā sajūtas nav no tām patīkamām. Iegāju vienā no diennakts veikaliem un nopirku pārīti alus pudeles un pavilkos nedaudz tālāk no Termini.

Tā arī lēnā garā malkojot aliņu, pilnīgi neviena netraucēts sagaidīju savu autobusu uz FCO lidostu. Lidostā nācās vēl gaidīt krietnu laiciņu, līdz 8:00 atvērās "Kenya airways" reģistrācija. Tad jau arī robežkontrole un esmu izlidošanas zālē. Te viena kārtīga, stipra, melna un vislielākā "American" kafijas krūze. Tas uz brīdi piedod asumiņu, kas palīdz izturēt, līdz sākas bording time. "Kenya airways" posmā Roma – Nairobi lido ar Boening 787 Dreamliner tipa ļotenīti.

Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 13.11.2019, 14:00 | Ziņojums # 2 |
 Ģenerālisimuss
| Šī jau ir otrā Āfrikāņu aviokompānija, ar kuru man ir tas gods lidot. Pirmā bija "Ethiopian Airlines". Tās ir abas lielākās āfrikāņu aviokompānijas, starp kurām valda spēcīga konkurence cīņā par pasažieri. Tagad bija iespēja salīdzināt servisus. Pirmajā posmā Roma – Nairobi piloti izrādījās baltie. Laikam tādu lidaparātu vēl nēģeriem neuztic. Ēdināšanas ziņā abas aviokompānijas baroja līdzīgi.

Uz borta tiek pasniegts arī alkohols, tai skaitā Kenijas nacionālais alus. Kaut kā neuzrunāja, Etiopiešu alus likās garšīgāks. Bet tas tā tīri subjektīvi.

Arī lidojumā Nairobi – Antananarivu tikām ēdināti un dzirdīti. Neko sliktu par "Kenya airways" sniegto servisu nevaru pateikt. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka nogulēju 90% lidojuma laika. Bet, ja salīdzina ar "Ethiopian Airlines", tad manuprāt viņiem par mata tiesu bija labāks serviss. Bet nu tā ir matu skaldīšana. Nav nekādas vainas ne vienai, ne otrai. Varat mierīgi baudīt savu lidojumu abās aviokompānijās. Serviss ir labāks nekā vairumam Eiropas aviokompāniju. IMHO
Lidojums no Romas līdz Nairobi aizņēma 6 stundas 40 minūtes. Tur tranzīt zonā nācās gaidīt 4 stundas. Laiku īsināju dzerot kafiju un alu. Duty Free veikalā atradu to pašu kenijiešu alu 500 ml skārdenē "Tusker" par 1$. Lēti. Toties kenijiešu kafija tur bija ļoti dārga. Sākumā bija doma, lidojot mājās nopirkt kādu paciņu, bet dārdzības dēļ šo domu atmetu jau turp ceļā. Tā arī pienāca laiks manam pēdējam lidojuma posmam uz Antananarivu.

Lidojums no Nairobi uz Antananarivu aizņem nedaudz vairāk par 3 stundām. Ar nelielu nokavēšanos, pēc pulksten 2 naktī esam nosēdušies Antananarivu. Tālāk jau ierastā kārtība – anketas aizpildīšana. Tālāk maksājam 35 EUR par vīzu. Maksāt var tikai skaidrā naudā. Tālāk jau tiek ielīmēta vīza pasē un welcome to Madagascar! Viss tas process aizņem kādas 30 minūtes.
Ap pulksten 3:00 esmu jau ielidošanas zālē. Tur vēl viss ciet. Mēģinu izņemt naudu no ATM, bet bez rezultāta. Pieļauju, ka vienkārši ATM beigusies nauda. Laiks tā kā būtu taisīties uz Cotisse autobusu termināli. Pirmais mikriņš uz Tamatave ir 7:00, bet nav jau vietējo naudiņu. Un nekādu iespēju to iegūt – viss vēl slēgts. Man par mierinājumu un lielu prieku 3:30 atvērās viena no bankas filiālēm. Tur arī samainīju savus EUR pret vietējiem ari ari. Kurss bija 1 EUR = 4000 ari ari. Tad nu pie vietējiem tugrikiem esmu ticis un būtu jāmeklē arī kāds taksometrs, kurš mani nogādās līdz Cotisse terminālim. Lidostā strādā licenzēta takšu kompānija. Uz jautājumu cik maksās mans brauciens ir atbilde 60 000 ari ari. Pagājušo reizi no pilsētas centra uz lidostu braucu par 40 000 ari ari. Terminālis ir tuvāk lidostai nekā pilsētas centrs. Bet nakts melnumā nav nekāda vēlme meklēt taksi kaut kur ārpusē. Tikko kā samainīta nauda un kas to zina, kur Tevi aizvedīs nelicenzētais taksis. Piekrītu variantam par 60 000 ari ari (15 EUR) un brauciens var sākties. Pēc brīža tieku pievests pie Cotisse bus termināļa. Tas ir labākais un stabilākais pasažieru pārvadātājs Madagaskarā. Pulkstenis ir 4:00. Te izņemot mani neviena nav, viss vēl slēgts. Sajūtas atkal nav tās labākās. Sēdi viens pats ar visu savu naudu nakts melnumā. Arī nogurums liek par sevi manīt. Te vēl viena negulēta nakts priekšā. Vienīgais glābiņš bija smēķi, kūpināju 2X biežāk kā parasti. 
Tā arī nācās stundas 2 gaidīt. Pulksten 6:00 sāka svīst gaismiņa un atvērās terminālis un kafe. Beidzot varēju tikt vismaz pie kādas kārtīgas un stipras vietējās kafijas.

Pirms tam gan biju nopircis biļeti un nodevis savu somu bagāžā. Biļete maksāja 20 000 ari ari. Precīzi pulksten 7:00 uzsākam braucienu uz Tamatavi.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 13.11.2019, 16:44 | Ziņojums # 3 |
 Ģenerālisimuss
| Kopumā ir jāpievārē aptuveni nieka 355 km. Bet, ņemot vērā Madagaskaras ceļu stāvokli, tam ir nepieciešamas precīzi 10 stundas. Pirmā aizķeršanās ir galvaspilsētas rīta "korķos". Tālāk jau pa bedraino šoseju, pa kalnainu apvidu un kalnu serpentīniem dodamies uz okeāna pusi. Sagurums jūtas milzīgs. Kā nekā normāli nav gulētas 3 naktis. Te es pieskaitu arī to nakti, kad vienu dienu pirms došanās ceļā es biju atgriezies no Gruzijas. Gāju vēlu gulēt un agri cēlos. Bija nepieciešams sakravāt mantas ceļojumam uz Madagaskaru. Viena negulēta nakts Romā un viena negulēta nakts Antananarivu. Ik pēc brītiņa iesnaužos un no pārpūles rādās visādi murgi. Pie tam murgi galīgi Tad atkal busiņš bremzē pirms kārtējās bedres un sākas viss no jauna. Kaut kur pusceļā tiek pieturēts pie vienas kārtīgas un jaukas ēstuves. Bet no pārguruma ēst nemaz negribas, tik vien kā krūzi melnas kafijas. Tas dod spēkus izturēt līdz Tamatave.

Precīzi pulksten 17:00 mikriņš ieripo Tamataves autobusu terminālī. Tagad atliek tāds sīkums kā atrast kādas naktsmītnes. Pie mikriņa uzreiz pieskrien liels bariņš ar tuk tuk šoferīšiem. Par cik, esmu vienīgais baltais, tad lielākā uzmanība tiek pievērsta tieši man. Visu šo pasākumu sarežģī tas, ka šeit neviens nerunā angliski, tikai franču mēlē. Kaut kā ar telefona starpniecību paskaidroju ko vēlos un viens no viņiem saka, ka viņam ir ļoti labs variants par 40 000 ari ari Labi, braucam lūkot. Piebraucam pie lielas mājas, bet nekādas izkārtnes, ka tā ir viesu māja, vai hotelis nav. Kā vēlāk sapratu, tad tā ir francūzim piederoša māja, un dotajā brīdī viņš nav šeit, bet ir savās mājās Francijā. Mājas pieskatīšanai ir atstāta saimniece, kura izmanto šo momentu un piepelnās izīrējot istabas. Tuk tuk šoferītis acīm redzami kāds rada gabals. Biju tik pārguris un vēlējos gulēt, ka man bija vienalga. Cena 40 000 (10 EUR) par kārtīgu eiropisku istabu ar visām labierīcībām mani pilnībā apmierināja. Kā sapratu, tad cenā ir iekļautas arī brokastis. Kļūdījos….. baroja man arī pusdienās un vakariņās. Super.
Tagad tikai duša un gultā iekšā. Esmu veiksmīgi sasniedzis savas pirmās naktsmītnes Madagaskarā un varu savas sagurušās miesas atlaist kārtīgā un ērtā gultiņā. Aizmigu praktiski momentā. Miedziņš bija ļoti ciešs.
Modos labi izgulējies. Saimniece brokastīs bija pagatavojusi ceptas olas ar siltām franču bagetītēm. Klāt kārtīga krūze ar kafiju. Izcili. Tagad laiks padomāt, kā nokļūt līdz Sainte Marie salai. Kā ieteica saimniece, tad esot transfērs no Tamatave līdz salai. Vislabāk esot izmantot kompānijas "Gasikara" piedāvājumu. Transfēra cena vazaham ir 80 000 ari ari, vietējiem uz pusi lētāk. Interesantiem atstāju saiti uz šo piedāvājumu:
Gasikara Be
Biļetes labāk pirkt laicīgi. Ierodoties izbraukšanas dienā, biļešu var arī nebūt. Tādēļ arī pēc brokastīm devos uz "Gasikara" ofisu. Tur arī tieku pie transfēra biļetītes. Izbraukšana 5:00 nākamajā rītā. Tagad vēl paliek laiks sagatavoties braucienam uz salu, iepirkt pašas nepieciešamākās preces. Kā nekā salā viss būs krietni dārgāk. Samērā ātri visu nepieciešamo esmu iepircis.
Laika apstākļi Tamatave tajā dienā nepriecē, pūš stiprs vējš, palaikam arī uzlīst. Brrrrrr…. nebiju gaidījis tādus laika apstākļus šeit. Kā pastāstīja saimniece, tad Tamatave līst ļoti bieži, pat sausajā sezonā. Lietus sezonā, te katru dienu ielas pludo no nokrišņu daudzuma. Klīst apkārt nav nekādas vēlmes. Tāpēc paņemu superīgo vietējo rumu "Dzama" izskatā un dodos atpakaļ uz savām naktsmītnēm. Galu galā rītā 4:00 no rīta jāceļas un jādodas uz "Gasikara" ofisu. Paniekojos ar rumu, paēdu saimnieces gatavotās vakariņas un gultiņā iekšā.
Nākamajā rītā 4:00 augšā un uz "Gasikara" ofisu prom. Tur jau daudz tautas priekšā. Pie reģistrācijas uzrādu savu biļeti, nododu bagāžu un ir laiks uzvilkt kādu kāru dūmu un iedzert krūzīti kafijas. Brīdī, kad mikriņš ir jau nokomplektēts, kad visa bagāža jau ir rūpīgi sakrauta uz jumta, apsegta ar pārklāju un rūpīgi sašņorēta, sākas kaut kādā ķņada. Visi braukt gribētāji metas uz ofisu. Strādnieki sāk ņemt bagāžu nost no mikriņa jumta un atdot īpašniekiem. Dodos es arī lūkot, kas tur notiek. Kaut kas franču valodā tiek stāstīts. Būtu labi, ja es kaut ko saprastu no teiktā. Talkā nāk viens franču ceļotājs, kas man angliski paskaidro, ka laika apstākļu dēļ varas iestādes nav devušas atļauju laivai doties jūrā. Esot stiprs vējš un lieli viļņi. Tas nozīmē, ka šodien reisa uz Sainte Marie salu ar šo kompāniju nebūs. Samaksātā nauda bez ierunām tiek atgriezta atpakaļ. Kā iesaka kompānijas pārstāvis, tad ir otra kompānija, kurai ir lielāka laiva. Tai ir dota atļauja šodien doties ceļā. Varot mēģināt izmantot viņu pakalpojumus. Tās kompānijas ofiss atrodas pāris simtu metru tālāk. Variantu jau nav, visi draudzīgi dodas uz turieni.
Nākamā kompānija saucas "Condor". Jautājums vai vēl ir biļetes uz šodienu? Ir… un bez problēmām. Kā izrādījās, šai kompānijai biļetes ir krietni dārgākas. Transfērs maksā 110 000 ari ari. Neko darīt, ja vēlos šodien sasniegt Sainte Marie salu, tad jāpērk šī dārgā biļete.

Tālāk tā pati procedūra, bagāžas sakraušana un jumta. Viss tas tiek izdarīts zibenīgi ātri un pulksten 6:00 uzsākam ceļu uz punktu, kur mūs paņems laiva. Brauciens pa sliktas kvalitātes ceļu 5 stundu garumā. Pa ceļam bija viena pietura, kur pārdeva milzum daudz sulīgu arbūzu. Bija iespēja iegādāties arī jau sagrieztu šķēlēs. Tas bija tieši laikā. Viss busiņš pamielojās ar arbūziem un ceļš varēja turpināties.

Tas francūzis brūnajās biksēs bildē bija tas labais gariņš, kurš man palīdzēja saprast un atrisināt problēmas pie "Gasikara" ofisa. 
Pulksten 11:00 nogriezāmies no lielā ceļa un piebraucām pie ūdens. Pat nezinu, vai šai vietai ir kāds nosaukums. Te bija tikai viens hotelis un vairs nekā. Dodu GPS koordinātes, uz kuru punktu tikām nogādāti, tas, ja kāds potenciālais ceļotājs par to interesējas:
-17.478235, 49.465303
Kā jau teicu, bez hoteļa, kur varēja paēst un iedzert kādu kafijas tasi šeit vairāk nekā nav. Ja neskaita vēl pāris tirdzniecības vietas, kur pārdod banānus, kokosriekstus un citus niekus. Priekšā atklāts okeāns. Vizuāli video tas izskatās šādi:
Nekas vizuāli šeit neliecina, ka šeit varētu piebraukt kāda palielāka laiva. Nav nekādu laivu piestātņu. Pa to laiku visa mūsu bagāža no busiņa ir nokrauta krastā.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 14.11.2019, 15:39 | Ziņojums # 4 |
 Ģenerālisimuss
| Viss izrādījās vienkārši. Gaidījām lielo laivu. Pirms 12:00 parādījās lielā laiva pie apvāršņa. Piestāja netālu no krasta un ar mazām motorlaivām pasažieri un bagāža tika nogādāti krastā. Pēc tam otrādi, ar motorlaivām tikām nogādāti uz lielo laivu. Laiviņa izrādījās paliela un samērā nopietna.

Pulksten 13:10 laiviņa ir nokomplektēta ar cilvēkiem un kravu. Tiek pacelts enkurs, un dodamies atklātā okeānā. Pirms izbraukšanas visiem pasažieriem tiek izdalīti plastmasas maisiņi. Tas, ja paliek slikta dūša. Un kā izrādījās tas bija labs darbs. Aptuveni 90% pasažieru bija jau apvēmušies pirmajā kuģošanas stundā. Laiviņu atklātā okeānā mētāja pa viļņiem kā skaidu. Pat man vienu brīdi sametās šķērmi ap dūšu, bet ne no šūpošanās. Tas redzot visapkārt vemstošos vietējos un no saldskābās vēmekļu smakas. Bet nu viss kādreiz beidzas. Beidzās arī šis murgs. Pēc 5 stundu kuģošanas pa atklātu okeānu iekuģojām un izmetām enkuru klusā un mierīgā Sainte Marie salas līcītī. Te viss civilizēts, ir pat laivu piestātne, ērti. Brīdī kad iebraucām, sāka mesties jau krēsla. Šī osta un salas administratīvais centrs saucas Ambodifototra.
Te neliels video ar mūsu ienākšanu Ambodifototra ostā:
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 14.11.2019, 16:58 | Ziņojums # 5 |
 Ģenerālisimuss
| Kopumā Sainte Marie un Nattes salās pavadīšu 12 naktis. Lai varētu pēc iespējas vairāk redzēt un izpētīt šīs salas, nolēmu 3 naktis pavadīt Sainte Marie salas rietumkrastā, 3 naktis austrumkrastā un 6 naktis Nattes salā. Izmantojot rezervēšanas sistēmu "booking.com" jau laicīgi biju rezervējis sev viesnīcas. Pirmās 3 naktis pavadīšu salas rietumkrastā. Hotelis saucās "Tongasoa Beach" un man par lielu prieku viņi bija atsūtījuši man pakaļ savu transportu tuk tuk izskatā. Gaidīja mani tieši uz laivu piestātnes smaidīgs puisis ar manu vārdu uz tāfelītes. Tas bija ļoti mīļi no hoteļa puses, jo hotelis atrodas 4 km no Ambodifototra.
Par cik nebiju visu dienu ēdis, tad pateicu puisim, lai vispirms ved mani uz kādu labu vietējo ēstuvi paēst vakariņas. Bez problēmām tiku pievests pie viena vietējo restorāna. Kā konstatēju vēlāk, tad restorāns tiešām bija izcili labs, gan ēdienu gatavošanas ziņā, gan cenu ziņā. Par cenām uzreiz varu pateikt, ka šeit viss ir 2X vai pat 3X dārgāk nekā Toamasina. Nattes salā situācija ir vēl dramatiskāka. 
Šeit pasūtīju zebu (lielops) steiku ar frī kartrupeļiem, tomātu salātus un pudeli THB aliņa. Aptuveni par cenām – alus 6000 ari ari, steiks 11 000 ari ari. Ja alus pārsvarā visur maksāja vienādi, tad ēdamais šeit tomēr bija jūtami lētāks nekā citās ēstuvēs apkārtnē.

Biju gatavs, ka atnesīs kaut ko ļoti cīpslainu un stiegrainu, ko var gaidīt no vietējiem kaulainiem un stiegrainiem liellopiem. Bet steiks izrādījās negaidīti mīksts un garšīgs. Ar vienu pudelīti alus šai dienai izrādījās par maz, pasūtīju vēl vienu pudelīti. Un tad ar labi padarīta darba sajūtu un pilnu vēderu varēju doties uz savu hoteli.
Hotelis atradās tieši pie jūras malas. Jā jā, es nekļūdos…. jūras malas. Tas ir rietumkrasts un nav tajā pusē atklāta okeāna. Ūdens paisuma laikā skalojās tieši pie mājiņas. Mājiņā 2 lielas istabas, virtuve, personīgā poda māja.

|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 14.11.2019, 17:16 | Ziņojums # 6 |
 Ģenerālisimuss
| Pati galvenā vērtība bija milzīga terase ar galdu, krēsliem un lažiņām. Sēžot uz terases var baudīt ne tikai kādu alu vai gardu rumu ar saulainiem mango, bet arī vērot pasakaini skaistus saulrietus.

Tie visi bija plusi, bet ir arī viens kārtīgs mīnuss. Viss pludmalē izskatās labi, bet ūdenī iekšā ir jāiet tikai ar ūdens čībām. Tur ir ļoti daudz jūras ežu. Lai tiktu līdz sakarīgam ūdens dziļumam, ir jābrien pietiekami tālu. Peldēšanās faniem slikta ziņa, bet skaistu skatu cienītājiem ideāla vieta.
Bet to visu es noskaidroju tikai nākamajās dienās, tagad dušiņa un uz gultiņu prom. Laiks atpūsties un beidzot ar rītdienu sākt baudīt savu ceļojumu.
Tātad, ko labu un vērtīgu paspēju sadarīt pa tām 2 dienām mitinoties "Tongasoa Beach" hotelī. Pirmkārt jau brīnišķīgi relaksējos un atpūtos. Abas dienas tiku aizstaigājis arī līdz salas administratīvajam centram Ambodifototra. Izpētīt un paēst. Atgādināšu, tas ir kādi 4 km no manām naktsmītnēm. Nācās iet kājām, jo pirmkārt tas ir interesanti, otrkārt uz salas nav nekāda sabiedriskā transporta. Paceļam uz Ambodifototra ceļa malā ir pāris kapsētas. Vienmēr un visās valstīs cenšos savos apskates objektos iekļaut arī kapsētas. Tas daudz ko stāsta par vietējo iedzīvotāju dzīvi un paražām. Tāpat arī kapu kultūra sniedz bagātīgu materiālu izvērtēšanai un pārdomām. Madagaskarā tās tradīcijas ir dažādas, atkarībā no konkrētiem etnosiem, kuri dzīvo konkrētā vietā.
Sainte Marie salā kapiņi izskatās šādi:

Tie ir pavisam savādāki, nekā es redzēju savā pirmajā braucienā uz Madagaskaru. Kā jau minēju, tad katram savas tradīcijas.
Turpinot kapu tēmu – šai salā viens no apskates objektiem ir tieši kapsēta. Dotajā gadījumā tā ir pirātu kapsēta. Sala savā laikā kalpoja kā bāzes vieta pirātiem, te viņi remontēja savus kuģus un atpūtās. Slavenākais no pirātiem, kurš šeit ir bijis ir - William Kidd. Tas ir viens no slavenākajiem pirātiem pasaulē. Lai nokļūtu kapsētā nākas maksāt ieejas biļeti – 15 000 ari ari. Ieejas biļetē ir iekļauti arī angliski runājoša gida pakalpojumi.

Man jau liekas nedaudz dīvaini, lai nokļūtu kapsētā par to vēl jāmaksā. Bet nu variantu nav, pērku biļeti un kopā ar gidu dodamies uz kapsētu. Gida stāstījums interesants, pa ceļam rādīja un stāstīja vēsturi par senu baznīcu. Parādīja un izstāstīja par līčiem, kuros bija noenkurojušies pirātu kuģi. Pa ceļam nācās iet garām futbola laukumam. Tur notika futbola spēle. Vispirms dāmas, pēc tam arī kungi. Pēc pēdējā Āfrikas kausa, kur Madagaskara tika ļoti augstu, apspēlēja daudzus favorītus - futbols šeit tagad ir topā. Nostīties šīs spēles bija sanācis kupls skatītāju pulks. Un tas nebija par brīvu – bija jāpērk ieejas biļetes.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 15.11.2019, 16:14 | Ziņojums # 7 |
 Ģenerālisimuss
| Lēnā gaitā bijām sasnieguši pašu kapsētu. Taisnības labad jāsaka, ka tā nav tikai pirātu kapsēta. Tur ir tikai viens kaps ar pirātu simboliem un monuments William Kidd. Tas nav viņa kaps, jo kā mēs visi lieliski zinām, tad Kids tika sodīts ar nāvi pakarot Anglijā.

Monuments Kidam:

Pārsvarā šeit kapa vieta šeit ir no slimībām mirušiem cilvēkiem, tai skaitā arī bērniem. Kapsēta izvietota ļoti gleznainā vietā. Uz pauguriņa un skatu uz līčiem. Ļoti jauki.

Vārdu sakot pasākums pietiekoši interesants. Būsiet Sainte Marie salā rekomendēju apmeklēt šo vietu. Kādu emociju droši varēsiet sev pieplusot.
Redzēju arī vienu famadihana procesiju. Šeit gan miroņus apkārt nenēsā, pilnīgi pietiek ar dziesmām un dejām. Šī bija tāda maziņa procesija. Vēlāk Nattes salā bija daudz nopietnāka, bet par to vēlāk.
Te neliels video no famadihana procesijas:
No salinieku īpatnībām vēl var pieminēt fady (taboo) ēst cūkgaļu. Uz salas nospiedošais vairums ir kristieši, bet mūsu mīļai cūciņai šeit klājas grūti. Precīzi tāds pats fady attiecībā uz cūkgaļu bija arī Nosy Be salā. Viņi tic, ka ja ēdīsi cūkgaļu, tad noslīksi. Mjā.......... Nu tur neko nevar darīt, tādas ir salenieku īpatnības. Nevienā vietējā restorānā nav cūkgaļas ēdienu ēdienkartē.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 15.11.2019, 21:10 | Ziņojums # 8 |
 Ģenerālisimuss
| Vienīgā no izklaidēm, kas šeit ir pieejama, ir gaiļu cīņas. Saprotams, tas viss notiek dienas laikā. Atšķirībā no Filipīnām gaiļu cīņas šeit šeit norit daudz humānāk. Pie gaiļu kājām netiek piešņorēti naži un cīņas tiek pārtrauktas brīdī, kad ir acīm redzams viena gaiļa pārsvars pār otru. Šajās cīņās "kritušo" praktiski nav. Attiecīgi ari līdzjutēju izpausmes un azarts nav tik spilgts un emocionālas. Zinot "youtube" valdošo marasmu, šo video uzreiz ievietošu "Vimeo" straumēšanas servisā.
Te ir tas video, ieskatam, kā tas norit Madagaskarā:
Gaiļu cīņas Sainte Marie salā, Madagaskara from Melnais Krauklis on Vimeo.
Nācās man meklēt savas izklaides. Kaut kur pusceļā no Ambodifototra uz savu hoteli uzgāju galīgi neievērojamam vietējo veikalu. Kā izrādījās, tad alu tur tirgoja par ļoti demokrātiskām cenām. Pudele THB aliņa tur maksāja tikai 3500 ari ari, kas priekš Sainte Marie salas ir ļoti demokrātiski. Lētāk alu es dabūju tikai Toamasina – 3000 ari ari. Veikaliņs bija piebūve pie dzīvojamās mājas, kur tajā brīdī notika ģimenes tusiņš. Kā jau vazaha tiku ieaicināts mājā iekšā. Tur ballīte gāja pilnā sparā. Laikam jau sākuši bija no rīta, jo stiprā dzimuma pārstāvis jau jutās ļoti saguris un rātni gulēja uz dīvāna. 
Kā tas viss notika varat apskatīt šajā īsajā video:
Vēl lielākas jautrības sākās pēc tam, kad uzsaucu meičukiem 2 alus, bet ar noteikumu, ka padancos un pakratīs dupsi. Izdarīja viņa to eleganti, ar īsti āfrikānisku enerģiju un eleganci. Tur neko nevar ne pielikt, ne atņemt – māk viņas savus dupšus kratīt. Bija labi. 
Vērtējam paši īsā video:
Pēc visām šīm jautrībām, labā noskaņojumā varēju doties atpakaļ uz savu hoteli. Tur vēl ledusskapī atradās iesākta "Dzama" pudele ar ko sagaidīt kārtējo burvīgo saulrietu uz savas verandas.

|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 15.11.2019, 22:43 | Ziņojums # 9 |
 Ģenerālisimuss
| Pašā Ambodifototra ir arī savs tirdziņš, bet kaut kā neuzrunāja. Ne pārāk liels un ar samērā ierobežotu asortimentu. Pārsvarā tiek tirgoti dārzeņi un ķīniešu šipotrebs. Nobrīnījos, ka tirgū praktiski netiek tirgotas svaigas zivtiņas. Arī ananāsu, mango un arbūzu izvēle nebija pārāk liela un cenas augstas.

Toties ar svaigu zivi mani mēģināja iepriecināt viens puisis. Kamēr sēdēju savā verandā un vilku kāru dūmu piedāvājums atnāca pats -puiša un lielas barakudas izskatā.

Nu ko es ar tādu milzeni iesākšu? Trīs dienas man vienam tā zivs būtu jāēd. Viņa vēl jāpagatavo, un rīt jau jābrauc uz mazo Nattes salu. Puisis mani mierina, tu tikai nopērc. Ja nopirksi, tad viņš ir gatavs man viņu pagatavot pa brīvu. Neizdevās mani pierunāt..... veselais saprāts uzvarēja. Kaut arī vienu brīdi sāku šaubīties, varbūt paņemt. Cena bija samērā smieklīga.
Ar to var uzskatīt, ka stāstījums par rietumkrastu ir galā. Viss galvenais izstāstīts. Rīt laiks doties uz mazo Nattes salu.
Nākamajā rītā sameklēju bajaj, lai nogādā mani salas dienvidu galā. Dārgas šeit tās motorikšas, pirmais piedāvājums bija 30 000 ari ari Ilgi nācās pūlēties līdz nokaulēju līdz 25 000 ari ari. Brauciens ir aptuveni 18 km garumā. Pa ceļam ir iespēja arī pavērot apkārtni. Jābrauc garām ir arī vietējai lidostai. Lidosta atrodas pašā salas dienvidu galā. Salai par nelaimi, vai laimi, šeit ir tikai vietējā lidosta, pa dienu ir kādi 3 vietējie lidojumi. Te ir tā atšķirība no Nosy Be salas. Tur ir Starptautiskā lidosta un ir daudz tiešie reisi no Eiropas. Ļoti labi varēju vērot kā paceļas un nolaižas ļotenes atrodoties Nattes salā. Mans hotelis atradās tieši pretī skrejceļam.
Bildē var redzēt nelielu gabalu no skrejceļa. Nav tur nekādu milzīgu žogu, kas ierobežo skrejceļu. Viss pa vienkāršo.

Līdz lidostai ceļš ir asfaltēts, Tālāk kādu 1 kilometru līdz pārcelšanas punktam izdangāts zemes ceļš. Tad arī esam sasnieguši salas galējo punktu. Tas ir pārceļšanas punkts uz Nattes salu. Jau te sākas Paradīze ar ļoti labām pludmalēm, skaistām palmām, mīkstām baltām smiltiņām un tīru ūdeni. Tas ir bez peldošiem ūdenī plastmasas maisiņiem, tukšām pudelēm un citiem atkritumiem. Pasaka. Tādas pludmales man patīk.

Pārbrauciens notiek ar bildē redzamām laivām. Maksa par braucienu 5000 ari ari. Principā bēguma laikā to nelielo attālumu var pārbrist ar kājām. Tas, ja zina kur jāiet. Manā gadījumā protams, ka izvēlējos laivu. Pēc brīža jau varu uzkāpt uz Nattes salas zemes.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 19.11.2019, 13:37 | Ziņojums # 10 |
 Ģenerālisimuss
| Nattes sala
Laiviņa pieveda mani tieši pretī manam rezervētajam hotelim "Coco Logde". Rezervēju šo hoteli izmantojot rezervācijas sistēmu "booking.com". Tiku pie viena super liela bungalo ar divām gultām. Palikšu šeit 6 naktis. Cenā bija iekļautas arī brokastis. Vēl liels pluss bija lielā veranda ar krēsliem un galdu, ar skatu uz beachu. Tai skaitā ļoti ērta vieta vērojot kā nosēžas un paceļas ļotenes no Sainte Marie salas.

Skats no manas verandas:

Stāsts par salu būtu jāsāk ar to, ka šeit elektrība nepastāv kā suga. Nav šeit elektrības. Tas mazumiņš elektrības, kas tiek iegūts, tiek saražots no saules baterijām. Elektrība tiek padota uz bungalo 2 stundas. Sākot aptuveni no pulksten 18:00 līdz 20:00. Pa šo laiku ir jāpaspēj uzlādēt telefons. Pēc 20:00 šeit iestājas pilnīga tumsa, miers un klusums. Visi dodas gulēt. Attiecīgi arī ceļas ar saullēktu. Nekādas nakts izklaides uz salas nav. Ir uz šīs saliņas arī hoteļi ar saviem ģeneratoriem. Tur elektrība ir vairāk, bet attiecīgi arī cenas tajos hoteļos, manuprāt, ir nesaprātīgi neadekvātas. 
Te viss ir ļoti tuvu dabai. Dzīvo uz šīs salas arī lemūri. Vienu rītu lemūriņš atnāca paviesoties arī manā bungalo. Apskatīties un iepazīties, kas šeit ir ieradies.
Neliels amizants video no šīs viesošanās reizes:
Patīk man lemūri. Ļoti ziņkārīgi zvēriņi – visu izpēta, apskata. Bet atšķirībā no stulbajiem mērkaķiem neko negrābj un nestiepj projām. Arī šis lemūriņš visu izstaigāja, apskatījās, novērtēja un tieši tāpat kā atnāca caur atvērto logu – tā arī aizgāja.
Laiks pāriet pie saldā ēdiena. Ar saldo ēdienu es domāju pludmales. Pludmales šeit ir katrā līcītī, viena par otru labākas. Es pat teiktu, ka tikai nedaudz neaizvelk līdz Filipīnu labākajām pludmalēm. Peldēties uz šejieni brauc ceļotāji no Sainte Marie salas arī. Kā jau iepriekš minēju, tad tas ir ļoti viegli un elementāri izdarāms. Par cik citu izklaides iespēju, tai skaitā elektrības šeit nav, tad daudzi izvēlas dzīvot Sainte Marie salā, bet baudīt pludmales atpūtu dodas uz Nattes salu. No rīta pārsvarā laivinieki ved cilvēki no Sainte Marie salas uz Nattes salu, bet vakarā otrādi. Tas pats attiecas uz vietējiem nieku pārdevējiem. Pirms pulksten 18:00 visi no salas jau ir prom un iestājas totāls miers un klusums. Nav jau arī to cilvēku ļoti daudz dienas laikā. Nekādu pūļu vai drūzmēšanās.
Krastā mīkstas baltas smiltiņas, ūdenī nav tālu jābrien, lai sasniegtu nepieciešamo dziļumu, jūras dibens bez akmeņiem, bez jūras ežiem un pats galvenais bez tiem pašiem plastmasas maisiņiem, tukšām plastmasas pudelēm un citiem atkritumiem. Droši var kāpt ūdenī bez ūdens čībām. Gar pludmali, pie paša ūdens aug palmas. Tai skaitā arī līkās palmas. Paradīze zemes virsū. Tiem kuriem pludmales atpūta ir primāra, vai vismaz ļoti svarīga, tad droši varat braukt uz šejieni un visu to baudīt. Te nav ko daudz stāstīt, tas ir jābauda.
Vērtējumam dažas bildes:

|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 19.11.2019, 14:35 | Ziņojums # 11 |
 Ģenerālisimuss
| 

|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 19.11.2019, 15:18 | Ziņojums # 12 |
 Ģenerālisimuss
| Baudīju tās pludmales daudz un plaši. Jutos saguris strādādams un bija ļoti labi. Tomēr jāatzīst, ka pludmaļu atpūta nav mana prioritāte manos ceļojumos. Gribās arī kādas fiziskās aktivitātes, piemēram pastaigu veidā. Tad nu ņemot vērā šīs mazās salas izmērus, tad salai apcilpoju apkārt neskaitāmas reizes. Un ne tikai apkārt, bet arī krustu šķērsu. Principā nekā pārāk interesanta uz šīs salas nav. Viens no apskates objektiem ir vecā bāka. Tā ir salas augstākā vieta. Bāka jau labi sen kā pamesta un nedarbojas, bet kā apskates objekts joprojām pieejams. No turienes paveras labi skati.

Ir arī neliels video ieskatam:
Ēšana Nattes salā ir vēl dārgāka nekā Sainte Marie salā. Nedaudz, bet tomēr ir. Vakariņas ar kārtīga izmēra zivi un frī kartupeļiem vai rīsiem maksāja 18 000 ari ari. Te vēl klāt jāpieskaita alus un tomātu salāti. Šīs piedevas es ņēmu praktiski katru reizi. Alus maksāja 6000 ari ari. Vienīgais kas priecēja, ka porcijas bija ļoti lielas, ēdiens garšīgs. Ar grūtībām varēju tikt galā ar to porciju izmēriem.

Pārsvarā arī ēdu zivis, vienu reizi pamēģināju vistiņu un vienu reizi tīģergarneles.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 19.11.2019, 15:34 | Ziņojums # 13 |
 Ģenerālisimuss
| Netālu no mana bungalo bija arī bāriņš. Tur pat tika organizētas sporta spēļu skatīšanās tiešraidē. Ja ir kāda daudz maz vērtīga sporta spēle (franču izpratnē), tad tiek iedarbināts ģenerators, atslēgts liels metālisks skapis, kurā atrodas TV un līdzi jušana var sākties. Cenas uz ēdamo un dzeramo tur bija tīri sakarīgas. Smieklīgākais, ka tur ēdien kartē pat piedāvājumā bija "russian sausage" ar frī kartupeļiem. Nesaprotu kāds desiņām var būt sakars ar russian, es saprastu, ja būtu, piemēram, vācu desiņas. Kā man barčikā paskaidroja, tad vienam krievam uz šīs salas ir īpašums. Tas tad arī ieteicis. 

Te bildē tā krievu desa:

Aktuāls jautājums bija arī sameklēt, kur var nopirkt vislētāko alu uz šīs salas? Pakonsultējies ar vietējiem, jau pirmajā dienā atradu veikalu, kur alu no ledusskapja varēja iegādāties par 4000 ari ari. Veikala iekšienē galdiņš, kur var to alu arī pamutēt, kamēr nav uzkarsis saulē. Tur arī katru dienu piestaigāju pēc garajām pastaigām pa salu. Divi vai trīs aliņi mierīgā gaisotnē tika piebeigti katru reizi. Potenciālajiem ceļotājiem atstāšu šī veikala GPS kordinātes - -17.108006, 49.810331

Uz salas redzēju arī famadihana procesiju. Procesijā piedalījās ļoti daudz cilvēku. Domāju visa sala bija sanākusi. Jādomā, ka bija nomiris kāds ļoti cienījams cilvēks. Nedaudz nofilmēju šo pasākumu, bet tikai nedaudz. Pēc tam, kad biju beidzis filmēt, cilvēki vēl nāca un nāca. Kolorīts pasākums.
Vērtējiet paši:
Nedaudz par mīnusiem. Vakaros tur ir ļoti daudz moskītu. Bungalo saimniece stingri noteica, lai es guļu zem moskītu tīkla. Vienmēr vakarā atgriežoties savā bungalo moskītu tīkls jau bija sagatavots un pārklāts pār gultu. Papildus arī kūpēja anti moskītu spirāle. Man gan gulēt zem tā moskītu tīkla nebija ērti, bija karsti. Kā paši saprotiet, tad ja nav elektrības, tad nav arī ventilatora. Metu to tīklu pie malas un gulēju bez viņa. Moskītu kodumus varēju redzēt nākamajā rītā. Bet nu bija jāizvēlas no diviem ļaunumiem, manuprāt tas bija mazākais no ļaunumiem. Visā visumā nekādas malārijas vai denges nenoķēru. Kaut arī nedaudz "strjomna" tas viss process bija. Bet viss paldies Dievam beidzās labi. 
Tā arī pagāja 6 naktis Nattes salā. Pilnībā neko nedarīšanā un relaksā. Man patika, būtu ilgāk, tad droši vien ka nāktos meklēt citas aktivitātes. Tikai nestādos priekšā kādas vēl citas aktivitātes tur varētu sameklēt?! Tagad pienācis laiks taisīties atpakaļ uz Sainte Marie salu. Laiks iepazīt salas austrumkrastu.
Nākamajā rītā nekur nesteidzoties aizstaigāju vēl uz brokastīm, galvenokārt rīta kafijas dēļ. Nav elektrības – nav arī iespējas uzvārīt sev kafiju. Pēc brokastīm sakrāmēju savas mantiņas un laiva par tiem pašiem 5000 ari ari ved mani atpakaļ uz Sainte Marie salu. Atliek tikai pamāt ar roku un pateikt paldies Nattes salai. Tur bija ļoti jauki.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 11:34 | Ziņojums # 14 |
 Ģenerālisimuss
| Otrā krastā jau gaida vairāki tuk tuk. Vienojos ar vienu un varam uzsākt virzību uz manu nākamo hoteli "Hotel Club Paradise". Rezervēju šo hoteli, izmantojot rezervēšanas sistēmu "booking.com". Jāpaliek man šeit būs 3 naktis. Hotelī tieku sagaidīts ar jauku welcom drinku:

Hotelītis atrodas ļoti jaukā vietā un ir ļoti labi iekārtots.

Sevišķi man patika 2 šūpuļtīkli okeānā. Samērā ilgu laiku pavadīju šajos šūpuļtīklos. Ļoti ērti un baudāmi. Nelaime tikai tāda, kad nācās gaidīt paisumu, lai ūdens skalotos pa tīklu apakšu. Hotelim ir savs peldbaseins. Praktiski netiku lietojis. Kāda jēga no baseina, ja okeāns blakus. Bet zinu, ka ir arī baseinu fani arī.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 12:06 | Ziņojums # 15 |
 Ģenerālisimuss
| Hotelī ir pierakstīts un tiek uzturēts arī zvaigžņotais bruņurupucis. Dricelēja lēnā gaitā pa hoteli. Tas bija ļoti jauki. Lemūru šeit gan nebija.

Bungalo atkal ar 2 guļamistabām un divām gultā. Tā šeit laikam pieņemts. Droši vien ar domu ja braucat kopā ar bērniem. Bet ideāli šo variantu var arī izmantot ceļojot četratā. Būs jūtams finansiāls ietaupījums. Ļoti laba poda un dušas telpa. Bija pat karstais ūdens. 

Hotelim ir arī savs restorāns, tikai cenas mani galīgi nepriecēja. Pudele alus šeit maksāja 7000 ari ari, soft drinks 5000 ari ari. Tāpat vakariņas ēst šeit sanāktu ļoti dārgi. Nolēmu meklēt citus ēšanas variantus apkārtnē. Šeit nē.... 
Devos apkārtnes izpētē un pie reizes meklēt sakarīgus variantus ēšanai un aliņam. Kā izrādījās, tas nebūt nebija viegls uzdevums. Tuvākā apkārtnē nebija nevienas normālas vietējās ēstuves. Tagad ir saprotams, kā viesnīca varēja turēt tik augstas cenas. Nav jau alternatīvas. Pēc ilgas meklēšanas tika atrasta vietējā bodīte, kur tirgoja svaigas zivis, kartupeļus, olas un tamlīdzīgas lietas. Sākumā apjautājos, vai tiek tirgots arī vēss alus. Saņemot apstiprinošu atbildi, uzjautāju, cik tad tas alus šeit maksā? Atbilde – 3500 ari ari. Eureka ----- ko vairāk sākumam var vēlēties. Sākumam pasūtīju vēsu alu.
|
|
| |
|