Kā nokļūt no Hanojas uz Sapu
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 10.10.2016, 05:52 | Ziņojums # 1 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Ceļotājiem tiek piedāvāti vairāki varianti kā no Hanojas nokļūt uz Sapu. Pastāstīšu par savu personisko pieredzi. Milzum daudzās tūrisma aģentūrās varat iegādāties transfēru ar autobusu vai vilcienu. Te nu ceļotājiem būtu jāzina, ka pa taisno no Hanojas uz Sapu brauc tikai autobusi. Ja mēs izvēlamies dzelzceļu, tad mūs no Hanojas vilciens aizvedīs līdz Lào Cai dzelzceļa stacijai. Lào Cai dzelzceļa stacija atrodas praktiski uz pašas Vjetnamas – Ķīnas robežas, te atrodas Lào Cai / Hekou robežpārejas punkts. Tas mūs šoreiz neinteresē, mūs interesē Sapa. No Lào Cai līdz Sapa ir aptuveni 35 kilometri jābrauc par kalnainu ceļu. No Hanojas līdz Lào Cai ir 294 kilometri.
Sapratu, kad ar autobusu nebūs ērti, ļoti ilgs laiks ceļā, tāpēc izvēle krīt uz dzelzceļu. Saprotama lieta, ka visas tūrisma aģentūras tiek atmestas malā kā nekam nevajadzīgas uzreiz. No Hanojas uz Lào Cai izvēlos nakts vilcienu ar mīkstiem beņķiem un airkondišenu, būšu tieši no ļotenes un varbūt būs iespēja nedaudz pagulēt. Atpakaļ izvēlos dienas vilcienu visvienkāršākā vilciena vagonā ar citiem beņķiem, bez airkondišena. Tas būs piedzīvojums braukt kopā ar vietējiem un pie reizes būs iespēja pavērot apkārtni.
Par dzelzceļa biļešu iegādi online varam lasīt pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/17-580-1
Varu uzreiz pateikt, ka 99% gadījumu nav nekādas nepieciešamības biļetes iegādāties iepriekš. Mierīgi varat nopirkt biļetes dzelzceļa stacijas kasēs ierodoties nedaudz laicīgi. Izņēmumi varētu būt, kas Sapa notiek kādi festivāli, šis ir tas galamērķis kurš ir iecienīts arī vietējo ceļotāju vidū. It sevišķi ja tur notiek svētku pasākumi vai festivāli.
Ceļojums sākas no Hanojas centrālās dzelzceļa stacijas (Ga Hà Nội).

Man bija iegādāta vilciena biļete no Hanojas uz Lào Cai uz nakts vilcienu SP3 ar izbraukšanas laiku pulksten 22:00 un ierašanos Lào Cai pulksten 06:20. Tas nozīme, ka orientējoši ceļā būs jāpavada aptuveni 8 stundas un 20 minūtes. Vienu stundu pirms vilciena atiešanas tiek dota atļauja doties uz vilcienu. Atliek tikai sameklēt savu vagonu. Tas ir ļoti viegli jo man būs jābrauc pirmajā vagonā. Garām ejot visam sastāvam varu redzēt piekabinātos guļamvagonus. Te viņu ir pārstāvēts kuplā skaitā no visādām travel aģentūrām: „Orient Express”, „King Express” u.t.t Tas man vēlreiz lika aizdomāties par dažādo travel kompāniju naudas kāšanas variantiem no tūristiem. Nav viņiem nekādu personīgo lokomotīvju, ir tikai dzelzceļa vagons, kuru piekabina pie valsts dzelzceļa sastāva. Visi tie uzraksti „Express” ir vistīrākā fikcija, jo pirmais Lào Cai ieradīšos es jo atrodos pirmajā vagonā Padomājiet labi vai ir vērts pārmaksāt vairākas reizes pērkot braucienu travel kompānijās. Jābrauc ir tikai aptuveni 8 stundas.
Esmu sameklējis savu vagonu, uzrādījis konduktoram savu online biļeti un varu ieņemt vietu precīzi biļetē norādītajam. Sēdvieta man ir pie loga.
Tā izskatās dzelzceļa vagons ar mīkstajiem beņķiem un airkondišenu:

Nebūt nav slikts vagons. Ērti sēdekļi, kurus var atlaist, airkondišens darbojas. Atzīstu ka gana labs nakts pārbraucieniem.
Startējām precīzi pēc grafika, vilciens notaurējās un uzsākām kustību. Izbraucot aizpildīts bija tikai 1/3 no vagona. Es biju un tā arī līdz galam paliku vienīgais baltais šajā vagonā. Pārējie baltie izvēlējās braukt guļamvagonos. Pirmajās 3 pieturās iekšā sakāpa daudz braukt gribētāju. Vagons bija praktiski pilns, bet līdz galam aizbrauca tikai pavisam nedaudz cilvēku.
Sākuma posmā brauciens bija ļoti interesants, kad dzelzceļa sastāvs brauca cauri vecai Hanojai. No iepriekšējā ceļojuma man bija tikai bildes, kur redzamas sliedes starp mājām. Tagad man bija iespēja izbraukt cauri šīm mājām…. Tas bija kruti, brauc un māju sienas ir tikai pāris centimetru attālumā no vagona loga, var palūkot pa logu ko dara mājinieki.
Tālāk vairs tik interesanti nebija, tumsa un nogurums darīja savu. It kā jau varētu saldi gulēt, it sevišķi ja iepriekšējā nakts pavadīta lidmašīnā, bet visa ceļojumu bagātība vēl joprojām ir pie manis. Cilvēki staigā šurpu, turpu. Kāpj iekšā un ārā no vilciena. Nav labi mantas atstāt bez uzraudzības. Tā arī pusmiegā braucu līdz pašai Lào Cai. Ļoti precīzi pēc grafika ierodamies, pusstundu pirms ierašanās tiek uzgriezta muzička, lai cilvēki sāk mosties. Esam klāt! Kā redzam attēlā, tad atbraucis ir pietiekami liels skaits balto.

Tālāk jāmeklē sabiedriskais autobuss uz Sapu. Tiklīdz iznāksiet no dzelzceļa stacijas, sagaidīsiet visādu piedāvātāju un helperu uzbrukumu. Mēģinās pierunāt braukt uz Sapu ar mikriņiem, piedāvās viesnīcas, tūrisma pārgājienus un visu ko tik vēlēsieties. Aizmirstam par visiem viņiem un lepni augstu paceltu galvu, klusējot dodamies uz sabiedriskā autobusu pieturu. To ieraudzīsiet uzreiz, izejot no stacijas ēkas skatieties pa kreisi. Tas izskatās šādi, liels dzeltens uzraksts:
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 10.10.2016, 10:26 | Ziņojums # 2 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Ar šo autobusu arī braucu. Atkal esmu vienīgais baltais šajā autobusā. Ceļā paiet nedaudz vairāk kā 1 stunda un biļete maksā 26 000 VND. Veicot atpakaļ ceļu pie sava hoteļa uz ielas noštopēju līdzīgu autobusu, tikai nedaudz lielāku. Tāds pats sabiedriskais autobuss, tikai galapunkts viņam nav dzelzceļa stacija. Autobuss brauc tālāk par dzelzceļa staciju, tāpēc biļešu cena bija 30 000 VND.

Par bagāžu nevienā gadījumā nebija papildus jāmaksā.
Atpakaļ ceļā biju izvēlējies dienas vilcienu LC4, ar cietiem beņķiem un bez airkondišena. Kustība sākas 10:05 un iebraukšana Hanojā paredzēta 19:32. Dienas vilciens ceļā patērē nedaudz vairāk laika, nekā nakts vilciens. Tas arī ir saprotami. Jābrauc ir aptuveni 9 stundas un 30 minūtes. Tā izskatās šis vagons:

Kārtējo reizi esmu vienīgais baltais šajā vagonā. Ar dienas vilcienu brauciens krietni interesantāks. Var vērot skaistus dabas skatus pa logiem.

Vēlāk, tuvojoties Hanojai vairs nav tik interesanti, vieni līdzenumi. Toties nebeidz izklaidēt vietējā publika. Ticiet man, tā ir bauda pavērot viņus no malas. Ilgstoši būtu tā grūti izturēt, bet nedaudz tā ir kā papildus bezmaksas ekskursija. Brauciena laikā nedaudz tiek nospiesta pakaļa, tik ilgi sēžot uz cietiem beņķiem. Bet ir iespēja aiziet uzsmēķēt uz tamburu, pastaigāt pa vagonu un izstaipīt kājas. Visos vilcienos ik pa brīdim izbrauc rati, kur varat nopirkt ko ēdamu vai dzeramu. karstais ūdens šeit ir bez maksas. ja jums līdzi ir nūdeļu zupa, tad tā pagatavošana nesagādā nekādas grūtības. Principā braukt ar šiem vilcieniem var un vajag. Tas viss nemaksā praktiski neko. Braucieni ir pietiekoši komfortabli un ātri. IMHO
Tāda bija mana pieredze kā visērtāk un vislētāk nokļūt no Hanojas uz Sapu un atpakaļ. Varbūt citiem ceļotājiem ir savas versijas un piedzīvojumi kādā veidā šo posmu pieveikt. Nekautrējamies un dalāmies ar savu pieredzi.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
|