Kā lietot sabiedriskos autobusus Hanojā
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 02.11.2016, 06:21 | Ziņojums # 1 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Pēc 1 mēneša dzīvošanas Hanojā varu padalīties ar personīgo pieredzi sabiedrisko autobusu izmantošanā Hanojā.
Hanojā ir izveidots ļoti ērts un pats galvenais lēts sabiedrisko autobusu tīkls. Šeit ir tikai divas cenas uz sabiedrisko transportu. Pilsētas robežās autobuss vienam braucienam maksā 7000 VND (0,28 EUR), ja maršruts ir ārpus pilsētas administratīvās robežas, brauciens maksā 9000 VND (0,36 EUR). Visā uzturēšanās laikā tiku izmantojis tikai 1 šādu maršrutu, no/uz lidostu. Lidosta atrodas aptuveni 35 km no Hanojas centra. Kā redzam, šeit par Hanojas mēru nestrādā Nils Ušakovs, un cenas sabiedriskajam transportam ir ļoti pieņemamas. Autobusi šeit lielāko daļu nav pirmā svaiguma, bet ērti, ar mīkstiem krēsliem un visi aprīkoti ar airkondišenu. Brauciena laikā varat baudīt savu braucienu.

Tas viss ir ideāli, bet ir nelielas problēmas šo autobusu izmantošanā. Lai zinātu kustību maršrutus ir nepieciešams pārzināt Hanojas pilsētas uzbūvi, tas ir zināt kas kādā rajonā atrodas un uz kurieni mums nepieciešams doties. Tas ir samērā komplicēti svešā pilsētā. Viss rakstītais šeit ir vjetnamiešu valodā, atrast cilvēku kurš runā angļu valodā šeit nav viegli. Kādā veidā es mēģināju risināt šīs problēmas.
Pirmkārt var izmantot publiskā transporta karti *.pdf faila formā. Es tā arī darīju. Karti varam lejupielādēt pa šo saiti:
http://tramoc.com.vn/images/File/Download/Busmap_28-8-07(VERSON3).pdf
Tad vēl ir pieejamas 2 mobīlās aplikācijas android tālruņiem. Viena saucās „Hanoi bus”, tur iepriekš minētā transporta karte ir jau iekšā. Otra saucās „BusMapHN”. Lielas jēgas no šīm aplikācijām nav. Viss tur ir vjetnamiešu valodā, ja ir vēlme lietot, tad ir jāzina pieturas nosaukumus vjetnamiešu valodā. Tas tomēr nav pārāk nopietni. Vienīgais pateicoties šīm aplikācijām zinot jūsu atrašanās vietas GPS koordinātes varat atrast tuvāko, Jums nepieciešamo autobusa pieturu. Praktiski šīs aplikācijas manā uzturēšanās laikā Hanojā netika izmantotas.
Mans glābiņš bija visuvarenais google map, jau laicīgi mājās sastādīju maršrutu tieši google map sabiedriskā transporta maršrutam. Savā telefonā ieliku GPS koordinātes ar autobusu pieturām. Viss izrādījās vienkārši un elementāri. Nodzīvojot 1 mēnesi Hanojā, es vēl ne vienu reizi nēsmu izmantojis taksometra vai mototakša pakalpojumus. Visur pārvietojos tikai ar sabiedrisko transportu. Nekad vēl no manas mājas nav bijusi nepieciešamība nokļūšanai līdz izvēlētam galamērķim lietot 2 autobusus, tas ir izmantot pārsēšanos. Kā jau teicu, šeit ir labi izplānota un plaši sazarota autobusu kustība. Vienīgo reizi man nāksies lietot autobusu ar pārsēšanos, būs tad, kad braukšu atpakaļ uz lidostu.
Nepieciešamo sabiedriskā autobusa numuru esam noskaidrojuši un pieturu sameklējuši. Tālāk pārejam pie praktiskas dabas jautājumiem. Autobusā kāpjam iekšā pa priekšējām durvīm, ārā pa otrām. Ja iekāpsiet pa otrajām liela bēda nebūs. Tālāk droši ieņemam brīvo sēdvietu un mierīgi gaidām, kad pie mums pienāks konduktors. Pašam nekur nav jāiet, te ir serviss. Dodam naudiņu un pretim saņemam biļeti.

Uz biļetes ir norādīts autobusa maršruta numurs un cena par braucienu. Naudas atlikums tiks atdots līdz pēdējai kapeikai. Nekādu uztraukumu, braucam un baudām. Autobusā ir arī „STOP” pogas, tieši tāpat kā Rīgā. Pirms pieturas, kurā vēlamies izkāpt nospiežam „STOP” pogu, ar to dodot šoferim signālu apstāties pieturā. Šeit tā poga ir, bet varat viņu mierīgi nelietot, autobuss tāpat apstājas katrā pieturā.
Viss ir vienkārši un elementāri. Pats svarīgākais, ka super lēti. Lietojam!
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
|