Penša izdzīvošanas rokasgrāmata - Laosa
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.03.2013, 13:29 | Ziņojums # 16 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Champasak
Brauciens no Don Khon salas uz Champasak sākās 11:00, kur precīzi pēc pulksteņa tika padota laiva. Pa ceļam pieturējām vēl pāris vietās Don Khon un Don Det salās un uzņēmām vēl pasažierus. Bez piedzīvojumiem un ekscesiem tikām nogādāti Nakasang. Te atrodas tūrisma ofiss, kur priekšā jau liela grupiņa ar braukt gribētājiem. Knapi pietiek ar diviem lielajiem busiem, lai varētu izvadāt visus braukt gribētājus. Pulksten 12:00 sākam kustību Pakses virzienā. Protams, ka pēc stundas brauciena šoferīšiem uznāk vēlme paēst. Pieturam vienā ceļmalas restorānā, kur pārējiem ir iespējas uzvilkt kādu dūmu nopirkt dzeramo ūdeni un našķus. Pēc plāna Champasak mums bija jābūt 13:30, bet ierēķinot ēdam pauzi, tas notika pusstundu vēlāk.
Autobuss apstājas ceļa malā un šoferītis nosaka – Champasak. Bāc, es zinu, ka, lai nokļūtu Champasak, man ir nepieciešama laiva, ar kuru šķērsot Mekongas upi. Bet upe šeit pat tuvumā nav. No autobusa izkāpjam 2 cilvēki manāmā neizpratnē. Jautājums atrisinājās Āzijas cienīgā scenārija veidā. Izrādās līdz upei vēl jābrauc 7 km, bet pa citu ceļu. Praktiskie aziātu šoferīši ir pieņēmuši finansiāli pareizo lēmumu. Nav jēgas dzīt 14 km divus busus, ja to var izdarīt viens buss. Kad piebrauc otrs buss, no tā tiek izsēdināti divi pasažieri un pārvietoti uz mūsu busu. Mēs savukārt pārvietojamies uz otru busu.
Brauciens turpinās un pēc brīža jau tiekam izsēdināti mazā miestā upes tuvumā. Līdz upei jāpaiet kādi 200 metri. Šajā vietā Mekonga jau izskatās pēc Mekongas. Plata un skaista.
Kopā no abiem busiem esam 6 cilvēki, kuri izrādījuši vēlmi apmeklēt Champasak. Pārcēlājs piesakās pats, nav pat jājautā un jāmeklē. Laivinieks naivā cerībā nosauc pilnīgi neadekvātu summu par pārvešanu mūs otrā krastā. Vēlas no cilvēka 20 000 kipu. Nekā nebija, es zinu, ka šeit no viena krasta uz otru kursē prāmis pa 10 000 kipu. Nelaime tā, ka tas prāmis kursē reti. Ātri izdodas nokaulēt līdz 15 000 kipu no cilvēka, bet tas mūs neapmierina. Finālā pat ņemam mūsu somas un taisāmies iet uz prāmja piestātni, kad izmisušais laivinieks nosaka Ok, ok – 10 000 kipu no cilvēka. Hehehe Ātri esam laivā un brauciens var sākties. Kad esam šķērsojuši Mekongas upi un tiekam izsēdināti krastā atklājas vēl viena nianse. Līdz Champasak no šīs vietas ir 3 kilometri.
Tūlīt uzrodas tuk tukeris, vienojamies pa 5000 no cilvēka. Gods kam gods, tukeris visus izvadāja pa viesnīcām, palīdzēja atrast vēlamo viesnīcu. Ja nepatika viena viesnīca, veda uz nākamo.
Mana viesnīca Thavisab atrodas 400 metrus no pilsētas centra. Hotelis tika rezervēts, izmantojot Agoda rezervēšanas sistēmu. Par 7 naktīm nācās šķirties no 25,44ls. Viena nakts šajā hotelī man izmaksāja 3,53Ls. Uzreiz varu pateikt, ka hotelis bija ļoti sakarīgs. Cenas attiecība pret kvalitāti ļoti laba. Ja kādam ir interese par šo hoteli skatām pa šo linku:
http://www.melnais.com/forum/58-418-1
Pats Champasak miests tā arī paliktu visu aizmirsts un neapmeklēts, ja šeit neatrastos Vat Phu templis. Ļoti sens templis, celts khmeru varenības laikos. Tas arī ir vienīgais apskates objekts šajā vietā. Principā citu, ko darīt šajā miestā nav. Vienīgais atpūsties no tūristiem un baudīt pilnīgu mieru. Miests izvietots 4 kilometru garumā gar Mekongas upes krastu. Miestam ir tikai viena iela. Pilsētas centrā atrodas bankomāts un bankas filiāle ar samērā interesantu darba laiku. Te varat izņemt vai samainīt naudu. Tā ir vienīgā vieta, kur to var izdarīt.
Tā izskatās miesta centrs:
Ir sava pasta nodaļa. Ir vairākas pagodas.
Ar internetu šeit ir milzīgas problēmas. Atradu viņu divās vietās. Vienā dārgā kafejnīcā un vienā no viesu mājām, kur viena stunda jūzošanas maksāja 5000 kipu. Internets super lēns, bieži diskonekti. Bet tas nu tā, var jau pāris dienas izdzīvot bez interneta. Vakaros, izņemot „Beer Lao” vai „Lao Lao” dzeršanu, darīt nav ko. Kā jau laukos pieņemts, cilvēki liekas agri gulēt. Pulksten 22:00 ir pilnīgs miers un klusums.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.03.2013, 13:46 | Ziņojums # 17 |
 Ģenerālisimuss
| Vat Phu
Jau iepriekšējā vakarā bijām sarunājuši ņemt kopēju Tuk Tuk braucienam uz Vat Phu. Tas ir vairāk kā 7 kilometri no miesta. Par braucienu vienojāmies maksāt 20 000 kipu no cilvēka. Kopā savācāmies 7 braukt gribētāji. Viens čehu pāris, viens slovēņu pāris, viens angļu pāris un viens latvietis.
Uz templi izbraucām 9:00. Pie tempļa bijām 9:30 un vienojāmies, ka atpakaļ braucam 12:00. Šī tempļa apmeklējums ir pa samaksu. Uzreiz mums tika piedāvāts iegādāties VIP biļetes pa 50 000 kipu no cilvēka. Nu kam mums nepieciešamas VIP biļetes. Mums lūdzu parasto, mirstīgo cilvēku biļetes. Ok, tad 30 000 kipu. Atšķirība starp biļetēm ir tāda, ka VIP biļešu īpašniekus pie tempļa pieved ar motorizētu transportu. Attālums no biļešu ofisa līdz templim ir aptuveni 1 km. Nav nekādas nepieciešamības par šo apšaubāmo servisu maksāt liekus 20 000 kipus. Labāk lēnā garā ar kājām, lūkojot apkārtni.
Pirmais apskates objekts ir tur pat esošais muzejs. Muzejā fotografēt aizliegts, par to rūpējas zālē esošie apsargi. Katrs apmeklētājs tiek uztverts kā spiegs un tiek rūpīgi vērots vai apmeklētājam neradīsies vēlme ko nobildēt. Pati ekspozīcija nav pārāk plaša, bet pietiekoši interesanta.
Pēc muzeja apmeklējuma gājiens gar skaistām ūdenskrātuvēm uz pašu templi. Templis ir 1,4 km garumā un 100 metru platumā. Ceļš ved augšup kalnā. Pārāk daudz no tempļa nav saglabājies. Norit restaurācijas darbi, bet atrodoties pašā augšā, var iedomāties šī tempļa skaistumu un varenību tā ziedu laikos. No tempļa augšas paveras fantastiski skaisti skati. Ceļš, kas ved kalnā, gar abām pusēm ir apstādīts ar lieliem, ziedošiem pomerančiem. Varat stādīties priekšā cik šeit jauki smaržo.
Neliels video ieskatam:
Skaists templītis, bet pēc Angkoras tempļa apmeklējuma tāds sīkums vien likās. Bet pilnīgi noteikti ir apmeklējuma vērts.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.03.2013, 13:56 | Ziņojums # 18 |
 Ģenerālisimuss
| Pirms 13:00 esam jau atpakaļ savā hotelī. Pulksten divos no šejienes atiet laiva uz Paksi. To arī izmanto čehu un slovēņu pāri. Viena nakts šeit pavadīta, templis apskatīts var doties tālāk uz Paksi. Angļu jauniešu pāris paliek uz vēl vienu nakti. Pārītis ļoti interesants. Meitenei ir 28 gadi, zēnam 24 gadi. Iepazinušies ceļojuma laikā pirms viena mēneša un pašreiz turpina ceļojumu kopā. Meitene jau ceļo apkārt pa Āziju gandrīz gadu, 3 mēnešus nodzīvojusi Indijā. Puisim ceļojums 3 mēnešu garumā.
Ar šo angļu pāri nolemjam vakarā sarīkot ballīti un paniekoties ar „Lao Lao”. Vakars izdevās lielisks. Un pēc krietnās „Lao, Lao” devas, nākamā dienā pamodos pilnīgi svaigs, bez jebkādām galvassāpēm. Lūk ko nozīmē naturāls produkts.
Tā izskatās šis burvīgais dzēriens [b]„Lao, Lao”. Tilpums 725 ml, stiprums 45 grādi, cena 10 000 kipu. Mazā pudelīte (ļoti simpātiska ) tilpums 275 ml; cena 5000 kipu:[/b]
Tā izskatās vietējās cigaretes. Tas nav pilns komplekts. Cenas robežās no 3000 līdz 7000 kipu:
Pagājušo nakti atnāca ilgi gaidītais tropiskais lietus. Zibeņoja un lija ne pa jokam. Droša zīme, ka lēnām tuvojas lietus sezona. No rīta gan nekas neliecināja, ka naktī būtu bijis spēcīgs lietus. Viss izskatījās tikpat izkaltis, kā iepriekš.
Vairāk par Champasak nav ko stāstīt. Vēl neliela atpūta klusumā un mierā un atliek tikai iegādāties biļeti uz Paksi. No šejienes ir divi varianti kā nokļūt Paksē, ar minibusu vai laivu. Biļetes cena ir vienāda – 50 000 kipu. Droši vien, ka izvēlēšos variantu ar laivu. Tas ir ilgāk, bet toties kuģojums pa Mekongas upi noteikti ir patīkamāks, kā braukt pārpildītā busā pa putekļainiem ceļiem. Ceru, ka būs daudz aizraujošu skatu.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 28.03.2013, 06:53 | Ziņojums # 19 |
 Ģenerālisimuss
| Pakse
Tā nu beidzās mans uzturēšanās laiks Champasak un laiks doties uz Paksi. Tā ir Laosas dienvidu daļas lielākā pilsēta. Vienā no viesu mājām iegādājos laivas biļeti uz Paksi. Laiva atiet pulksten 14:00. Kā jau Āzijā pieņemts, pēc pulksteņa nekas šeit nenotiek. Par cik visi braukt gribētāji bija savākušies ātrāk, tad tauvas tika atšņorētas jau pulksten 13:30. Tas priecē. Braukt gribētāji bez manis bija vēl 2 cilvēki.
Ērti iekārtojos pie laivas labā borta un gatavojos baudīt kuģošanu pa Mekongas upi. Lai emocijas būtu košākas attaisīju „Lao Lao”. Grēks būtu nebaudīt jaukos skatus, pamalkojot „Lao Lao” un uzvelkot kādu kāru dūmu. Skati bija tiešām jauki, brauciens sagādāja patiesu baudījumu.
Pēc stundas kuģošanas tiekam izsēdināti Pakses laivu piestātnē. Vadoties pēc mana GPS koordinātēm, līdz hotelim aptuveni 1 km. Tīrais nieks, mugursoma plecā un uz priekšu. Viss būtu labi, tikai kad esmu nonācis līdz GPS norādītām koordinātēm, nekāda mana hoteļa šeit nav. Kārtējo reizi Agodas mājas lapā ir nepareizi norādīta hoteļa atrašanās vieta. Otro reizi mana ceļojuma laikā. Kļūda izrādījās apmēram 500 metri. Principā daudz. Bet lai nu šā vai tā esmu ticis līdz savam „Mely 2” hotelim. Rezervēju izmantojot Agodas rezervēšanas sistēmu. Par nakti nācās šķirties no 5,82Ls. Ja kādam ir interese par šo hoteli skatāmies pa šo linku:
http://www.melnais.com/forum/58-419-1
Pašā Paksē nekā ievērības cienīga nav. Ir ceļotājiem nepieciešamā infrastruktūra, kā bankomāti, bankas, pasta nodaļas, aptiekas un pat slimnīca. Ir liels tirgus, kur var nopirkt nepieciešamo.
Nekādas nakts izklaides nemanīju. Es nesaku, ka nav, vienkārši pārāk nemeklēju un acīs nekrita. Pakse ir liels mietpilsonisks miests, kurā dzīvība beidzas pulksten 22:00, kad tiek aizvērtas ēstuves un restorāni. Tālāk pilnīgs klusums. Šo vietu ceļotāji izmanto kā tranzīta punktu no/uz Vientjanu, no/uz 4000 salām, no/uz Paksong. Atradu pagaidām lētāko alu „Beer Lao” Laosā, maksāja 8500 kipu. Vairāk neko īpašu par Paksi pateikt nevaru, biju tur īsu laiku. Galvenais mērķis man ir Bolaven plateau.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 28.03.2013, 11:55 | Ziņojums # 20 |
 Ģenerālisimuss
| Bolaven plateau
Veicu nelielas izmaiņas savā Bolaven plateau apmeklējuma vietās. Par cik vairāki ūdenskritumi ir koncentrēti tieši Tat Fane, tad Ban Khoua Set vietā izvēlējos divas naktis palikt tieši Tat Fane. Paksonga no Pakes atrodas 49 km attālumā. Mans mērķis pirmkārt ir nokļūt Tat Fane, tas ir 11 km pirms Paksong. Tat Fane ir ievērojama ar savām kafijas plantācijām un 3 lieliem un skaistiem ūdenskritumiem. Ir vēl arī daudz mazu ūdenskritumu. Lai nokļūtu Tat Fane, ir jābrauc ar autobusu, kurš kursē uz Paksong. Muļķīgākais ir tas, ka autoosta, no kurienes atiet autobusi uz Paksong, atrodas 8 km no Pakses. Kā man paskaidroja hotelī, tad līdz autoostai tukerim jāmaksā 30 000 kipu un autobusa biļete līdz Paksong maksā 40 000 kipu. Jāprasa šoferim, lai pietur Tat Fane. Kaut kāds murgs...
Visu vakaru mocījos ar šo jautājumu. Nu nevar būt, ka vietējie vispirms vizinās uz 8 km attālo autoostu un pēc tam tikai dodas uz pilsētu. Cilvēkiem ir darīšanas pilsētā, nepieciešamība iepirkties. Uz kurieni brauks transports, kura ir tā vieta kur var meklēt transportu?.... Pareizi, tas ir tirgus. Laukos visa galvenā dzīvība apgrozās ap tirgu. Te cilvēki ved pārdot savu saražoto produkciju, iepērk nepieciešamās lietas. Tālāk viņiem ir nepieciešamība nokļūt mājās. Tirgus no mana hoteļa ir 500 metru attālumā.
No rīta iedzēris rīta kafiju, mugursomu plecos un uz tirgu prom. Vienā tirgus malā ir pilns ar songthows. Tas ir kravas mašīnīte piemērota cilvēku un kravu pārvadāšanai. Pieeju pie viena vadītāja un jautāju, vai ir kāds songthows uz Paksong. Nu protams, ka ir. Tikai tirgus otrajā malā. Atrodu songthowu, kurš dodas uz Paksong. Biļetes cena 20 000 kipu. Lūk, klausām vēl hoteļa rekomendācijas. Biju jau izlaidies un piemirsis, ka vienmēr ir jāmeklē varianti, kā pārvietojas vietējie. Tas būs krietni lētāk un iespējams arī ērtāk. Vismaz šajā konkrētajā gadījumā pilnīgi noteikti.
Šim transporta veidam nav nekādu precīzu atiešanas laiku. Kad songthows ir pilnībā piekrauts ar kravām un cilvēkiem, tikai tad sākas kustība. Man nācās gaidīt nepilnu stundu līdz transports bija nokomplektēts. Gan salons, gan jums bija pilnībā piekrauts ar precēm un cilvēkiem. Tika sakrautas un salādētas pašas neiedomājamākās lietas. Kādi trīs cilvēki brauca uz pakāpieniem aizmugurē.
Pa ceļam, protams, ka tika vēl uzņemti cilvēki un kravas. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka Āzijā tāds jēdziens – „nav vietas” nepastāv.
Jau iepriekš nobrīdināju, lai mani izsēdina Tat Fane. Brauciens ilga 1,5 stundu un tieku izsēdināts Tat Fane. Urā.... tik tālu veiksmīgi. Esmu nokļuvis līdz kafijas laukiem un ūdenskritumiem. Protams, pirmais darbs ir jāatrod naktsmītnes. Pats miestiņs maziņš, šeit ir tikai viens hotelis un atrodas viņš tieši pretim Tat Fane ūdenskritumam. Līdz viņam 1 km pa izkaltušu putekļainu ceļu. Neko darīt, izvēles nav. Jau jūtu, ka monopols un tik ekskluzīvā vietā neko labu nesola.
Sākās jau ar to, ka hotelis atrodas dabas parka teritorijā. Lai tiktu iekšā no manis tiek pieprasīti 2000 kipu par ūdenskritumu apmeklējumu. Saku, ka man nepieciešams ir hotelis. Biļešu tirgotājs ieslēdz „mēmo” un turpina prasīt 2000. Hehehhe Es arī ieslēdzu „mēmo”, parādīju, ka dodos gulēt un spēros tik uz priekšu. Neviens pakaļ neskrēja.
Hotelis „Tad Fane Resort” atrodas tieši pretim garākajam ūdenskritumam Bolaven plateau. Ik pa brīdim ar autobusiem tiek pievesti tūristi skatīties ūdenskritumu. Hoteļa īpašnieks ir francūzis ar visām no tām izrietošām sekām. Lieliski apzinās, ko nozīmē monopols. Pirmā cena par istabiņu 30$ ar brokastīm pa nakti. Labi, ejam skatīt istabiņu. Istabas atrodas kotedžās. Katrā kotedžā pa 2 istabām. Ir veranda ar galdiņu un 2 krēsliem. Pašas istabas nekas īpašs, pilnīgi vienkārša istabiņa ar minimumu ērtību. Tikai gulta, galdiņš. Nav pat airkondišena, ventilatora vai ledusskapja. Karstais ūdens bija.
Tāda izskatās kotedža:
Šeit tiek maksāts nevis par komfortu, bet par iespēju nakšņot tiešā ūdenskrituma tuvumā. Praktiski no kotedžas ir iespēja lūkoties uz ūdenskritumu. Restorāns atrodas otrajā stāvā un ēdot vari priecāties un jūsmot par ūdenskritumu. Nu skati, protams, ir fantastiski, apkārt džungļi pilni ar dzīvību. Cikādes dzied nepārtraukti, ik pa brīdim atskan man nezināmu dzīvnieku izdotās skaņas. Tas viss ir jauki, bet nu cena ir galīgi garām. Ķeramies pie kaulēšanās... gāja grūti, bet vienojāmies par 21$ par nakti, bez brokastīm. Ja kādam ir interese par šo hoteli lūkojam viņu mājas lapā:
http://www.tadfaneresort.com
Tur cenas ir minētas vēl drausmīgākas. Par istabu prasa 37 vai 40$. Morāle no tā ir, ka nav nekādas nepieciešamības iepriekš rezervēt hoteļus Āzijā. Uz vietas tas būs daudz lētāk un ir iespēja sameklēt labāko variantu no piedāvātā. Internetā nav iespējas kaulēties. Un tas nav labi. Nākas pārmaksāt.
Airkondišens šajās vietās būtu nepieciešams tikai dienā. Kā jau kalnos, dienas ir karstas, bet naktis vēsas. Hoteļa istabā bija noliktas vēl 2 rezerves segas. No sākuma nobrīnījos, kam tās domātas tādā karstumā. Naktī, kad kļuva vēss nāca apskaidrība. Rociņa pati pastiepās pēc vēl vienas sedziņas.
|
|
| |
Sviests | Datums: Ceturtdiena, 28.03.2013, 21:44 | Ziņojums # 21 |
 Apakšpulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 147
Reputācija: 7
| Pēc būtības tā ir - vajadzības rezervēt hoteļus nav, bet tomēr ļoti nopietni jāizvērtē apstākļi. Jāskatās kur un kad, jo ir daudz vietu kur esošie hoteļi nespēj nosegt cilvēku plūsmu, un ļoti svarīgi kurā laikā, Top sezonā var tomēr rasties nopietnas problēmas. Pie tam viss attīstās nenormālā ātrumā un ja pirms 2 gadiem cilvēki rakstija, ka nav problēmu, tas nenozīmē, ka tagad būs tāpat. Pie tam šādos apstākļos atkrīt arī jebkāda kaulēšanās, plus gultiņas atrašanai nepieciešams samērā daudz laika. Pēc Laosas apraksta spriežot - pagaidām tur hoteļu rezervēšana tiešām nav aktuāla, pie tam tagad tur takš ir sezona. Man jau personiski nepatīk rezervēt, tas dod brīvību, bet ir gadijies arī Āzijā ieberzties, tapēc katrai vietai un reizei tiek piemērota individuāla pieeja. Labi, ka cilvēki brauc un raksta, bez tā tas nebūtu iespējams.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 01.04.2013, 14:02 | Ziņojums # 22 |
 Ģenerālisimuss
| Ūdenskritumi
Pavisam Tad Fane atrodas 3 lieli ūdenskritumi, Tad Fane, Tat Cham Pee un Tad Yuang. Visos šajos ūdenskritumos ir jāmaksā ieejas maksa. Izvietoti viņi ir trīsstūra veidā un atrodas viens no otra 3 km attālumā. Vēl Bolaven Plateau atrodas 2 lieli ūdenskritumi Couple un Tat Katamtok. Tat Katamtok ir lielākais no ūdenskritumiem Bolaven Plateau. Nelaime tā, ka līdz viņam no Paksong ir jābrauc vēl 48 km pa ļoti sliktu ceļu līdz vietai Attapeu. Šinī apmeklējuma reizē pietiks ar 3 iepriekš minētiem ūdenskritumiem.
Pat sausajā sezonā šie ūdenskritumi ir skaisti un vareni. Varu tikai iedomāties cik skaisti un vareni viņi ir lietus sezonā. Papildus liels pluss, atšķirībā no Eiropas un citām vietām, kur var tikai skatīties, šeit ir iespēja šo ūdenskritumu pakājē arī peldēties. Ir iespēja uzrāpties pašā ūdenskrituma virsotnē un palūkoties lejā. Viss ir taustāms un baudāms. Viss kā pie cilvēkiem, nav nekas norobežots, ej kur vēlies. Vienīgi pie pašas ūdenskrituma malas izkārts brīdinājuma karodziņš. Viss uz tavu atbildību. Un apkārt džungļi, pilni ar dzīvību. Nu fantastiski....
Pirmajā dienā no skatu laukuma, kurš atrodas mana hoteļa teritorijā apskatīju Tad Fane ūdenskritumu. Nu ļoti iespaidīgi. Tas ir augstākais ūdenskritums Bolaven Plateau. Tā augstums ir vairāk, kā 100 metru. Lai nokļūtu ūdenskrituma augšā, ir jādodas pa džungļu taku. Pa šo pašu taku dodoties tālāk ir iespējams nokļūt arī pie Tad Yuang ūdenskrituma. Šo pastaigu es rezervēju rītdienai. Šodien aizstaigāju līdz 3 km attālam Tat Cham Pee ūdenskritumam. Gājiens pa izkaltušu putekļainu ceļu, bet tas ir to vērts. Izmantoju iespēju un nopeldējos ši ūdenskrituma pakājē.
Otrā dienā jau laicīgi, kamēr saulīte vēl nav savā zenītā dodos meklēt to burvju taku, kura mani novedīs Tad Fane ūdenskrituma virsotnē un vēlāk aizvedīs līdz Tad Yuang ūdenskritumam. Taciņa atrodas aiz pēdējās hoteļa kotedžas. Taciņa tāda pavisam maziņa, tikko pamanāma. Nav daudz gribētāju doties pa šo taciņu. Variantu nav, vēlies pabūt ūdenskrituma virsotnē jābrien džungļos.
Vispirms taciņa ved no kalna lejā, kad es sasniedzis apakšu, tikpat liels attālums jāveic rāpjoties kalnā. Piedevām ļoti stāvā kalnā. Es nekļūdījos teikdams jārāpjas, jo vienīgā iespēja tikt kalnā ir, turoties pie koka saknēm vai liānām. Praktiski rāpus. Pateikt, ka bija smagi ir nepateikt neko. Bildēs pievērsiet uzmanību no cik stāva kalna bija jānorāpjas un tikpat stāvā jāuzrāpjas. Un piedevām kāds attālums. Papildus grūtības sagādā tas, ka taciņa brīžiem pilnībā izzūd, atliek vadīties tikai no ūdenskrituma radītā trokšņa. Kad esi sasniedzis kalna virsotni, tad šaura taciņa kādu gabalu vijas gar pašu kraujas malu. Tādas interesantas sajūtas iet gar kraujas malu, kuras dziļums ir vairāk, kā 100 metru.
Un tad jau arī paša ūdenskrituma sākums. Ir iespēja pieiet pie pašas kraujas malas un palūkoties lejā. Elpa aizraujas no tāda skata. Nav nekādu norobežojumu, tikai pie paša ūdenskrituma sākuma, karodziņš brīdina, ka tālāk ceļa nav. Pretējā pusē var vērot manu hoteli un skatu laukumu. Apsēžos netālu no kraujas malas un ar lielu baudu uzvelku kāru dūmu. Fantastiski jaukas sajūtas skatoties šos skaistos dabas skatus.
Kad esmu pietiekoši apskatījis apkārtni no Tad Fane ūdenskrituma augšas ir laiks doties meklēt Tad Yuang ūdenskritumu. Šis ceļa gabals nebija tik grūts. Neliels kāpiens kalnā un taciņa vijas pa kalna virsotni. Nav vairs stāvu kritumu un kāpumu. Kad noiets 1 kilometrs, parādās kārtējās kafijas plantācijas un var dzirdēt Tad Yuang ūdenskrituma radīto troksni. Noeju pāris mājām garām un esmu pie ūdenskrituma sākuma. Šeit viss ir civilizēti. Ir pāris mazu restorāniņu, kur var paēst un padzert „Beer Lao”. Ir tiltiņi un izveidoti pakāpieni, lai būtu ērtāk nokāpt ūdenskrituma pakājē. Pēc visa šī grūtā gājiena ir tikai viena vēlme. Iebrist ūdenī un nopeldēties, kas arī momentā tiek darīts. Ūdens neierasti vēss, bet tas ir ļoti labi. Biju jau pamatīgi sakarsis staigājot, ļoti atsvaidzinoši.
Pēc ilgstošas peldes un dabas skatu baudīšanas ūdenskrituma pakājē, laiks doties to visu apskatīt no ūdenskrituma virsotnes. Šis ūdenskritums nav tik augsts, kā Tad Fane, bet arī pietiekami iespaidīgs. Arī šeit nav nekādu norobežojumu. Ej kur vēlies un cik tālu vēlies. Arī šeit ir iespēja pieiet pie pašas kraujas malas un palūkoties lejup. Nu fantastiski, vārdos to skaistumu nevaru izteikt. Tas viss ir jāredz un jābauda savām acīm. Blakus ūdenskritumam atrodas viens slēgts hotelis. Izskatās hotelis ļoti simpātisks, bet acīm redzami klientu trūkuma dēļ tas ir slēgts.
Atpakaļ uz savu hoteli esmu nolēmis iet pa garāko, bet vieglāko ceļu. Tas ir cauri miestam Nr.40. Hehehehē Te miestiem pārsvarā nav nosaukumu, iedots tikai kārtas numurs. Tālāk uz lielo ceļu Pakse – Paksong. No ūdenskrituma līdz lielajam ceļam 1 km, pa lielo ceļu līdz Tad Fane 2 km un līdz manam hotelim 1 km. Kopā 4 km. Kā vēlāk izrādījās gājienam pa džungļiem bija vēl viens pozitīvs moments. Tiku garām kontrolpunktam, kurā par ūdenskrituma apmeklējumu tiek iekasēta maksa 10 000 kipu. Sīkums, bet patīkami.
Tālāk tikai bildes un video materiāli.
Tad Fane ūdenskritums:
Par iespēju paskatīties uz šo ūdenskritumu no tālienes jāmaksā 2000 kipu.
Skats no hoteļa skatu laukuma:
Skats no ūdenskrituma augšas. Te sākas ūdenskritums. Vienīgais ierobežojums izkārtie karodziņi:
Skats no ūdenskrituma augšas uz hoteli un skatu laikumu:
neliels video:
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 01.04.2013, 15:28 | Ziņojums # 23 |
 Ģenerālisimuss
| Tad Yuang ūdenskritums
Par iespēju paskatīties uz šo ūdenskritumu jāmaksā 10000 kipu. Šo ūdenskritumu varat vērot tiešā tuvumā, varat pat viņā nopeldēties. Blakus atrodas pāris mazu restorānu, kuros varat paēst un nopirkt dzeramo.
Skats no ūdenskrituma augšas:
Video:
Ūdenskritums visā savā skaistumā:
Video:
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 01.04.2013, 15:43 | Ziņojums # 24 |
 Ģenerālisimuss
| Tat Cham Pee ūdenskritums
Par iespēju paskatīties uz šo ūdenskritumu jāmaksā 5000 kipu. Šo ūdenskritumu varat vērot tiešā tuvumā, varat pat viņā nopeldēties. Ja nevēleties peldēt, tad ūdenskrituma pakājē ir izveidots plosts, ar kura palīdzību varat aizpeldēt līdz pašam ūdenskritumam. Blakus atrodas pāris mazu restorānu, kuros varat paēst un nopirkt dzeramo.
Video:
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 02.04.2013, 07:22 | Ziņojums # 25 |
 Ģenerālisimuss
| Tad Fane kafijas plantācijas
Otra lieta ar ko ir slavens Bolaven plateau ir kafijas plantācijas. Tās ir izpletušās milzīgās platībās. Kafijas audzēšana šeit ir galvenā lauksaimniecības nozare. Varat pilnīgi brīvi un droši apstaigāt šos kafijas laukus. Varat apskatīt tikko stādītus kafijas kociņus un vērot jau milzīgi lielus, izaugušus kafijas kokus. Pavisam lielie koki tiek likvidēti, jo ir grūtības ražas novākšanā un to vietā tiks atkal stādīti jauni kafijas koki.
Varat vērot kafijas koku ziedos. No ziedēšanas brīža līdz ražas novākšanai paiet 8 – 9 mēneši.
Varat redzēt vēl zaļas kafijas ogas un varat redzēt jau sarkanas ogas. Raža tiek novākta, kad oga ir sarkana.
Visa raža šeit tiek vākta tikai ar rokām. Nav nekādu mehānismu. Un tas ir ļoti labi, jo oga ir jānoplūc īstajā laikā. Ja noplūksiet ogu par ātru, tad kafija būs rūgta, ja novāksiet par vēlu, tad kafija būs stipra, bet ar nepatīkamu aromātu. Tādēļ svarīgi ir noplūkt tikai gatavās ogas. Ja to dara ar mašīnu palīdzību, tad tiek noplūktas visas ogas uzreiz. Gan gatavās, gan zaļās, un tas nav labi.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 02.04.2013, 07:28 | Ziņojums # 26 |
 Ģenerālisimuss
| Nākamais process ir pupiņu atdalīšana no ogas. To šeit dara pavisam elementāri. Ogas izklāj uz zemes un uz pāris nedēļām atstāj kaltēties saulē. Tālāk pupiņas tiek grauzdētas un izlaistas cauri sietam, lai atdalītu no sārņiem. Viss... atliek tikai samalt un pagatavot kafiju pēc vēlēšanās.
Man personiski ļoti garšo Laosas kafija. Tā tiek gatavota ļoti stipra, melna un ir ļoti aromātiska. Ļoti iecienīta šeit, ir kondensētā piena jaukšana ar kafiju. Man par lielu pārsteigumu kondensētais piens šeit maksā kapeikas. Standarta skārda bundža maksā 6000 kipu. Trīs reizes lētāk kā Latvijā!!!!
Vietā kur ir paredzēta stāvvieta autobusiem, kuri atved tūristus lūkoties uz Tad Fane ūdenskritumu ir neliels tirgus, kurā tiek tirgota vietējā kafija. Pirms pirkšanas ir iespēja pa brīvu pagaršot šo kafiju. Un ne jau viens malciņš, bet normāla kafijas tase. Pēc izvēles varat pievienot cukuru vai kondensēto pienu. Priekš testēšanas labāk ir dzert pilnīgi melnu, ne ar ko nejauktu kafiju. Tiek piedāvāts iegādāties divu veidu kafijas „Arabika” un „Robusta” dažādos svara fasējumos.
No Melnās Princeses biju saņēmis norādījumus atvest mājās Laosas kafiju pupiņās. Tur pat arī nopirku pa 500 grami pupiņu no katras šķirnes un pa 250 gramu no katras šķirnes jau samaltu kafiju. Kilograms kafijas šeit maksā 40 000 kipu, tas ir apmēram 2,60 Ls par kilogramu. Nu ļoti lēti. Bet prāts man saka, ka tas ir dārgi, jo šis tirdziņš ir domāts tūristiem.
Kā vēlāk izrādījās, man bija pilnīga taisnība. Atrodoties Paksong, un aizstaigājot uz vietējo tirgu, 1 kg kafijas nopirku par 18 000 kipu. Tas ir apmēram 1,20 Ls par kilogramu. Hehehē Vienīgais, nav tik skaisti iepakots, izskatās kā kūdra plastmasas maisiņā. Bet garšu tas nekādi neietekmē.
Papildus radās jautājums par kafijas šķirnēm. Uz manu jautājumu vai tā ir „Arabica” vai „Robusta” tika saņemta vienkārša un loģiska atbilde: „Tā ir Laosas kafija!”. Hehehehē
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 02.04.2013, 07:50 | Ziņojums # 27 |
 Ģenerālisimuss
| Paksong
Tā nu pagāja šīs divas naktis Tad Fane. Laiks doties uz Paksong. No rīta izgāju uz lielā ceļa un noturēju pirmo garām braucošo automašīnu. Par 10 000 kipu ar komfortu tiku nogādāts Paksong. Tas ir 10 km tālāk. Tiku izsēdināts pie viesu mājas. Nosaukumu nezinu, jo uzraksti bija tikai laosiešu valodā. Pēc neilgas kaulēšanās vienojāmies par 9$ pa nakti. Divguļamā gulta, TV, karstais ūdens. Ko vairāk vajag?! Pavisam tuvu no hoteļa atrodas miesta labākais restorāns, kur var par labām naudiņām paēst. Īpašniece ir vjetnamiete. Arī ēdienkartē akcents uz vjetnamiešu ēdieniem. Pats galvenais, ka šajā restorānā ir bezmaksas Wi Fi. Lēns bez gala... bet nu ir!
Mana hoteļa ēka:
Miests maziņš, izvietots 2 km garumā, ceļa abās pusēs. Šis skaitās Bolaven plateau galvenais miests. Te ir vairāki bankomāti un bankas, hospitālis un pat policijas iecirknis. Ir vairākas viesu mājas. Šeit atrodas Laosas kafijas audzētāju kooperatīva galvenais ofiss. Tiek pārdotas biļetes ekskursijām uz kafijas plantācijām. Cena gan tāda nedraudzīga – 50 000 kipu. Kāda jēga maksāt par to naudu, ja to visu var apskatīt par brīvu. Lielākā vērtība šajā miestā ir tirgus. Tirgus liels un plašs. Var nopirkt pilnīgi visu. Sākot no dārzeņiem, augļiem, gaļas, zivīm un beidzot ar lupatām un mobilajiem telefoniem. Vairāk gan nekā ievērības cienīga šajā miestā nav. Paretam var manīt kādu iemaldījušos balto cilvēku.
Tas ir izbraucamais Budistu templītis. Apstājās mašīnīte tirgus placī, mūks caur mikrofonu skaita savas lūgšanas un aizņemtie darbarūķi nāk saņemt svētību. Tur pat arī tiek vākti ziedojumi. Praktiski un ērti. Tikai man liekas nedaudz profonēti. Vairāk pēc tādas naudas izspiešanas izskatījās.
Paksong manā atmiņā paliks ar to, ka šeit es pēdējo reizi noskuvu savu pliko pauri. Līdz mājās braukšanai ir atlicis 1 mēnesis. Melnā Princese man cieši piekodināja, lai mājās atgrieztos ar matiem uz galvas. Laiks sākt audzēt.
|
|
| |
andrian | Datums: Otrdiena, 02.04.2013, 14:27 | Ziņojums # 28 |
 Ģenerālleitnants
Grupa: Moderatori
Ieraksti: 558
Reputācija: 23
| lai gan izjūtas tik vienkārši nodot nemaz nevar, Tu ceļojumu apraksti ļoti interesanti Quote (Melnais) Līdz mājās braukšanai ir atlicis 1 mēnesis kaut kā pavisam ātri laiks paskrēja
ChiangMai,ChiangRai,Phuket,Railay,Phi-Phi,Langkawi,Sabah,Cebu,Panglao,Boracay,Palawan,Houay Xai,Bokeo Nam Kan National Park,Beijing,Fihalhohi,Siem Reap,Sihanukville,Koh Rong,Koh Rong Samloem,Kampot, Phnom Penh,Shimla,Manali,Varanasi,Delhi
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 03.04.2013, 08:16 | Ziņojums # 29 |
 Ģenerālisimuss
| Quote (andrian) lai gan izjūtas tik vienkārši nodot nemaz nevar, Tu ceļojumu apraksti ļoti interesanti
Paldies... tas tiešām ir grūti, bet cenšos
Quote (andrian) kaut kā pavisam ātri laiks paskrēja
Nu ļoti ātri.....
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 03.04.2013, 08:22 | Ziņojums # 30 |
 Ģenerālisimuss
| Laiks doties uz Paksi un tālāk ar nakts autobusu uz Laosas galvaspilsētu Vientiane. Tāds ir mans plāns un atliek tikai viņu realizēt. No Paksong uz Paksi izmantoju jau pārbaudīto variantu. Dodos uz Paksong tirgu, kur sameklēju songthowu, kurš dodas uz Paksi. Brauciena cena 20 000 kipu. Ir svētdiena, un braukt gribētāju nav tik daudz. Šoreiz netiek gaidīts, kad transports būs pilns. Stundas laikā jau esmu Paksē. Centos izbraukt pēc iespējas ātrāk, jo man ir nepieciešama biļete nakts autobusam uz Vientiane. Nezinu cik autobusi ir un cik viņi ir piepildīti. Iespējams var nebūt biļetes.
Iegriežos vienā no tūristu ofisiem un interesējos par iespēju iegādāties biļeti. Nav problēmas, biļete 170 000 kipu par vietu guļambusā uz Vientiane. Paņems mani no ofisa. Ideāli. Pērku biļeti un atstāju savu bagāžu tūristu ofisā un dodos brokastīs.
Biļešu cenas no Pakses uz visiem virzieniem. Praktiskā informācija potenciālajiem ceļotājiem:
Autobuss atiet 20:30, man ir ļoti daudz laika. Kaut kā jāmēģina šo laiku aizpildīt. Pēc brokastīm, bezmērķīgi klīstot pa ielām uzdūros saunai un masāžas piedāvājumam. Darīt nav ko, dodos iekšā. Jāpaskatās piedāvājums un cenas. Cenas iepriecina. Par 1 stundu saunā 20 000 kipu, 1 stunda Vjetnamiešu masāža 60 000 kipu. Kopā sanāk kādi 10$. Jāizmanto sniegtā iespēja. Ir pieejama turku un somu saunas. Izvēlos turku sauna ar herbālo tvaiku. Komplektā tiek izsniegti 2 dvieļi, ziepes un tējkanna ar tēju. Nav slikti.
Pēc 1 stundas sautēšanās neliels atslodzes periods un tējas dzeršana. Tālāk atnāca tantuks un veica klasisko Vjetnamiešu masāžu. Nodancoja ar kājām pa manu muguru, kājām. Tiku izstaipīts un izlocīts visādos veidos. Vjetnamiešu masāža nav tik nežēlīga, kā klasiskā Taizemes masāža, bet pietiekoši skarba. Bet pēc saunas bija ļoti labi. Jutos kā no jauna piedzimis. Tā 3 stundas sava laika biju nositis. Vēl pēdējās vakariņas Paksē un var atvadīties no šī miesta un doties uz savu nakts busu. Atvadu vakars Paksē bija sevišķi skaists. Saulriets bija fantastisks, liela, sarkana uguns bumba lēnām pazūd aiz horizonta.
Tieku aizvests uz autoostu, no kuras atiet autobusi uz Paksi. Pavisam šeit darbojas trīs kompānijas, kuras piedāvā pasažieru pārvadājumus. Cena par biļeti ir pilnīgi identiska kā pērkot tūristu ofisā – 170 000 kipu. Pavisam šajā vakarā uz Paksi tika padoti 5 autobusi. Visi atiet praktiski vienā laikā 20:30 ar paredzēto ierašanās laiku Vientiane 7:30.
Guļam autobusi nakts braukšanai super ērti. Var pilnībā izstiepties visā garumā. Ir spilvens un sega. Uzsākot ceļojumu, tiek izdalīts maisiņš ar dzeramo ūdeni, mazā sulas paciņa un nelielas uzkodas.
Autobusā esmu vienīgais baltais, man tiek ierādīta paša labākā vieta aizmugurē. Šeit guļamvietas ir visa autobusa platumā, nav nodalītas viena no otras. Aizmugurē esam tikai 2 braucēji. Super ērti. Mans līdzbraucējs izrādījās pazīstams jaunietis no Don Det saliņas, kad biju aizgājis tusēt ar vietējiem. Viņš mani atpazina un pajautāja vai tas biju es, kas dziedāja dziesmu tusiņa laikā. hehehē Jaukas atmiņas.
Tālāk sākās pats nepatīkamākais šī brauciena laikā. Neilgi pēc izbraukšanas no Pakses jūtu, ka nežēlīgi sāk smirdēt sajūgs. Jūtu, nebūs labi. Tā arī ir, pēc neilga brīža autobuss apstājas. Uz šosejas zīme 32 km līdz Paksei. Vietējie meistari, atvēruši motora pārsegu izmisīgi rosās. Lej ūdeni virsū, kaut ko skrūvē. Nāk apskaidrība, būs problēmas. Tajā brīdī es visvairāk nožēloju to, ka mana mugursoma ir ievietota dziļi bagāžas nodalījumā. Mugursomā atrodas pudele „Lao Lao”, kas šajā brīdi lieti noderētu. Pēc kādas stundas rosīšanās tiek dota komanda ieņemt savas vietas, mēģināsim kustēt tālāk. Jāliekas gulēt un jāguļ. Ātri aizmiegu, bet pēc kāda brīža jūtu, atkal sāk smirdēt sajūgs. Autobuss apstājas un iestājas pilnīgs klusums. Labi, ka tas ir guļam buss. Nemaz neceļos augšā un turpinu gulēt. Pēc kāda laika tieku pamodināts, esot padots cits buss. Pulkstenis rāda 5:30. Cik tālu esam nobraukuši nezinu, jo gulēju. Sakarā ar to arī nezinu cik tālu vēl līdz Vientiane.
Nākamais buss vairs nav tik labs. Tas nav guļam buss, bet vienkāršs sēdošais autobuss. Ieņemu vietu pašā pēdējā rindā. Blakus vēl iespraucas Budistu mūks. Viss pareizi, Āzijā aizmugurējā rinda domāta mūkiem.
Turpinām ceļu uz Vientiane. Brauciens bija grūts un nogurdinošs. Šajā busā tika pavadītas 5,5 stundas. Vientiane ieradāmies 11:00. Interesanti bija vērot vietējo reakciju uz šo pasākumu. Pilnīgs miers, nekādu emociju vai pretenziju. Baltie noteikti būtu sarīkojuši pamatīgu skandālu un pieprasījuši atgriezt naudu. Maksāts jau tika par guļambusu. Bet tas nu tā..... Jebkurā gadījumā rekomendēju pārbraucienam izmantot šo transporta veidu. Ļoti ērts un par sakarīgu cenu. Kamēr guļat, esat veikuši lielu attālumu, papildus ietaupiet uz hoteļa rēķina. Jādomā, ka pārāk bieži tie autobusi nelūst.
Kā jau Āzijā pieņemts tiekam izsēdināti Vientiane autoostā, kura no pilsētas centra atrodas 8 km attālumā. Ar vienu laosieti paņemam tuk tuk uz diviem, līdz viesnīcai. Katram jāšķiras no 40 000 kipu. Dārgi, bet citu variantu nav. Pēc brīža jau lepni tieku pievests pie sava hoteļa „La Ong Dao”. Hoteli biju rezervējis izmantojot Agoda rezervēšanas sistēmu. Par nakti nācās šķirties no 11,36 Ls. Ļoti atbilstoša cena par šo hoteli. Ja kādam ir interese par šo hoteli skatāmies pa šo linku:
http://www.melnais.com/forum/58-420-1
Izvēlējos šo hoteli ar nolūku, lai Taizemes vēstniecība būtu blakus. Pilnīgi noteikti būs nepieciešami vismaz divi vēstniecības apmeklējumi.
|
|
| |
|