Penša izdzīvošanas rokasgrāmata - Malaizija
| |
switchs | Datums: Piektdiena, 23.11.2012, 15:25 | Ziņojums # 31 |
 Pulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 177
Reputācija: 6
Statuss: Offline
| tirgus tiešām super. Mango es paskatījos gan man bija dārgāki 1 mango 3rm, kamēr tev 3kg pa 10 rm. varbūt man bija nesezona, bet cenas cik atceros pie visiem plus mīnus toreiz vienāda bija. forši iet tev.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 24.11.2012, 05:25 | Ziņojums # 32 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
| Quote (switchs) kamēr tev 3kg pa 10 rm
Lai būtu šāda cena ir jāpērk 3kg. Man tādi daudzumi nav pievārāmi. Ja pērc mazāk, cena ir cita. Es nopirku 1kg mango un 1kg rambutānu. Samaksāju 7 Rm.
Quote (switchs) 1 mango 3rm
Patreiz tik tiešām ir mango sezona. Tu droši vien izvēlējies ļoti skaistu mango. Pilnīgi bez mizas defektiem. Tādus mango ir ļoti grūti izaudzēt. Katram auglim kokā tiek uzmaukts maisiņš, lai netiktu bojāta miza. No tā arī ir tā dārgā cena. Es pērku parastus mango, kuriem miza nav tik gluda. Šā vai tā mizu griežam nost. Pēc garšas viņi garšo pilnīgi vienādi.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
andrian | Datums: Svētdiena, 25.11.2012, 06:26 | Ziņojums # 33 |
 Ģenerālleitnants
Grupa: Moderatori
Ieraksti: 558
Reputācija: 23
| Apsveicu ceļotāju Dzimsanas Dienaa un novēlu tik pat labu ziemosanas turpinājumu!! Tas gan noveloti, bet ātrāk nesanāca..
ChiangMai,ChiangRai,Phuket,Railay,Phi-Phi,Langkawi,Sabah,Cebu,Panglao,Boracay,Palawan,Houay Xai,Bokeo Nam Kan National Park,Beijing,Fihalhohi,Siem Reap,Sihanukville,Koh Rong,Koh Rong Samloem,Kampot, Phnom Penh,Shimla,Manali,Varanasi,Delhi
|
|
| |
switchs | Datums: Otrdiena, 27.11.2012, 13:17 | Ziņojums # 34 |
 Pulkvedis
| ar nepacietību gaidu pastāstu kā iet kaķu miestā
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 27.11.2012, 18:23 | Ziņojums # 35 |
 Ģenerālisimuss
| Kaķu pilsēta Kuching
Lidojums no Kuala Lumpur līdz Kuching noritēja bez aizkavēšanās. Precīzi pēc grafika. Tik vien kā paspēju lēnā garā lidojuma laikā izdzert krūzi kafijas. No rīta hotelī nebija laika. Tuvojoties Kuching, acīm pavērās ļoti skaists dabas reljefs. Neskaitāmas upes, lielas un mazas metot lielus un plašus līkločus pa neskartiem lietus mežiem ietek jūrā. Ļoti aizraujošs un iedvesmojošs skats. Jau ļotenē jūtu, šī vieta man patiks.
Kuching lidostai ir starptautiskās lidostas statuss, tas nozīmē arī attiecīgus robežpunktus un muitas punktus. Par cik lidoju no Kuala Lumpur, biju pilnībā pārliecināts, ka uz mani tas neattiecas. Raitā solī, kopā ar pārējiem pasažieriem dodos uz izeju. Hop un priekšā robežkontrole. Varbūt ne tur ieklīdu, bija jāiet pa citu ceļu. Domāju, nu labi, uzrādīšu pasi un būs OK. Iedodu smaidošai meitenei lakatiņā savu pasi ar domu, apskatīsies un laidīs mani tālāk. Nekā nebija, rāda uz skeneri. Pirkstu nospiedumi nepieciešami. Kā pirkstu nospiedumi noskanēti, tā viņa blaukšs un manā pasē iespiež jaunu zīmogu. Pat nepaspēju pateikt, ka man jau ir derīgs zīmogs pasē. Pēc idejas sanāk, ka man ir atkal iespējams uzturēties Malaizijā 90 dienas. Vajadzības jau nav, vienkārši interesanti.
Sagaidu savu bagāžu un uz izeju. Biju cieši nolēmis nepakļauties lidostu takšu mafijai. Biju uztaisījis sev GPS karti, speciāli šim gadījumam. Kā tad, ārā sākas lietus! Uz jautājumu, kur ir tuvākā autobusa pietura, saņemu atbildi, ar kājām minūtes 15 jāiet. Principā jau sīkums. Ja viņiem 15 minūtes, man tās ir 10 minūtes. Velku ārā lietusmēteli un gatavojos varonīgi pa lietu veikt šo attālumu. To redzot tas pats džeks, kam jautāju par autobusa pieturu, pienāk un saka, ka autobuss būs tikai pēc 2 stundām. Un tad lietus sāk gāzt kā no spaiņiem. Saliekot visus plusus un mīnusus (negribās izmērcēt somas tādā lietū), tomēr nolemju braukt ar taksi. Pietrūka gribasspēka un motivācijas uzlauzt šo takšu mafiju. Taksis pa fiksēto cenu līdz hotelim 26Rm.
Potenciāliem ceļotājiem, kuri kādreiz mēģinās no lidostas aizbraukt ar autobusu, ir nepieciešams izejot no lidostas nogriezties pa kreisi. Līdz lielveikalam. Tas nav tālu. Tur arī iet autobuss. Visi autobusi iet uz pilsētas autoostu. Tātad visi autobusi centra virzienā mums der. Hotelī man iedeva sarakstu ar autobusiem, ar kādu maršruta autobusu uz kurieni var nokļūt un cik tas maksā. Tur ir minēts autobuss ar Nr. K13, tas braucot uz lidostu, brauciens maksā 3Rm. Šis variants arī paliks neizmēģināts, jo hotelis piedāvā aizvest uz lidostu pa 9,90Rm. Tā ir adekvāta maksa un esmu gatavs viņu maksāt. Tāpat uz slaveno Bako dabas parku nav nekādas nepieciešamības braukt ar taksi. Uz turieni Jūs komfortabli nogādās autobuss pa 3,50Rm.
Kuching ir britu impērijas laiku relikts, tulkojumā no malaiziešu valodas nozīmē „kaķis”. Tad nu šis pilsētas simbols arī tiek eksplotēts visās iespējamās vietās. Pilsētā ir pieminekļi kaķiem, ir pat savs kaķu muzejs. Tiek tirgoti daudz un dažādi suvenīri ar kaķu simboliku. Vienu brīdi es padomāju, ka varētu Rīgas kaķu mīli Ušakovu par mēru uz šejieni Varētu ne tikai 2 kaķus turēt savā darba kabinetā, bet kādus 10. Bet labāk nevajag, sačakarēs šeit visu skaisto un labo. Pašu kaķu šai pilsētā nemaz tik daudz nav, krietni mazāk kā Penangā. Un protams neskaitāmas reizes mazāk kā Rīgā. Ja Dievs kādam atņem prātu, tad viņš staigā ar lieliem putras grāpjiem un reņģu galvām, piecūkodams kāpņu telpas, pagrabtelpas un citas sabiedriskās vietas, barojot kaķu bomžu kolonijas.
Promenāde naktī:
Pilsēta atrodas Sarawak upes krastos. Klusa, jauka pilsētiņa. Ļoti līdzīga Kota Kinabalu. Abās gar ūdeņiem ir promenādes. Vienā gar upes krastu, otrā gar jūras krastu. Šeit var paņemt izbraucienu ar laivu (1h=20Rm), ir estrāde un daudz dažādu ēstuvju. Kad satumst var ļoti labi sēžot upes krastā, nekur nesteidzoties remdēt izsalkumu. Man šī vieta ļoti patīk. Kādas cita veida nakts izpriecas šeit nav.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 30.11.2012, 12:29 | Ziņojums # 36 |
 Ģenerālisimuss
| Tā nu esmu iepazinis šo kluso un jauko pilsētu Kuching.
Ceļotajiem galveno vērtību šeit sastāda Nacionālie dabas parki. Parki šeit ir kuplā skaitā. Pats slavenākais ir Bako Nacionālais dabas parks. Par šo parku jau switch savā atskaitē ir minējis un aprakstījis. Aprakstījis, ko tur varam redzēt, gan kā uz turieni nokļūt. No sevīm piebildīšu, ka uz šo parku var ļoti mierīgi aizbraukt ar pilsētas autobusu. Brauciena cena 3,50Rm no cilvēka. Principā jau dabas parks šeit sākas uzreiz aiz pilsētas robežas. Apkārt pilsētai un milzīgā teritorijā ir cilvēku neskarti skaistumi.
No pilsētas apskates objektiem apskatīju dievnamus. Tie te ir kuplā skaitā un pārstāv visas lielākās reliģijas.
Neiztrūkstošs brauciens pāri upei ar laivu (0,50Rm uz vienu pusi). Upes otrajā pusē apskatīju Margaritas fortu un policijas muzeju.
Tas viss ir vienā ēkā. Apskatīju būtu pa skaļu teikt. Forts ir slēgts, tā kā apskatīju tikai no ārpuses. Pats forts maziņš un necils. Mani māc šaubas par viņa militāro lietderību. Šajā pusē upei ir arī milzīgi food courti ar lielu ēdienu izvēli. Cenas apmēram tās pašas kādas Penangā.
Vienu no dienām ar sabiedrisko autobusu (1,50Rm) aizbraucu līdz kaķu muzejam. Muzejs izvietots milzīgā administratīvajā ēkā.
Ieeja muzejā pa brīvu, tikai ja vēlies fotografēt, jāmaksā 4 Rm. Viltnieki, nekā nebija, lepni atstāju savu kameru pie ieejas un devos lūkot ekspozīciju. Tiem kam kaķi ir mīļi, šeit noteikti būtu interesanti. Kaķi visādos veidos, gleznās, šķīvjos, kokā, porcelānā un.t..t. Milzum daudz informācijas par filmām, pasakām, mūzikliem, grāmatām un.t.t., kas veltītas kaķiem. Ir arī praktiskas lietas, kā dažāda kaķu barība, dažādu kaķu sugu apraksti, veterinārā palīdzība. Vārdu sakot, kaķu tantēm būtu paradīze uz zemes virsmas.
Gāju garām vietējai policijas ēkai. Izrādās arī šeit tiek meklēti noziedznieki. Gluži kā pie mums Padomju laikos šeit ir milzīgs stends, kurā izliktas meklējamās personas.
Interesanti bija palūkoties uz to visu.
Pabiju arī vietējā, zvejnieku ostā, no kurienes zvejnieku kuģīši dodas uz jūru un atpakaļ atgriežas ar lomu. Svaigās zivis tiek uzreiz krautas kastēs un vestas uz tirgotavām. Ja ir vēlme un iespēja pašam pagatavot kādu svaigu zivi, tad varam šeit pa lētām naudām tās uzreiz iegādāties.
Tā nu šīs 5 dienas un 6 naktis kaķu pilsētā tika pavadītas. Vēl tikai pēdējās vakariņas promenādē un rīt jau uz Kota Kinabalu. Tur jau drīz tikšanās ar tautiešiem. Ceļotājs andrian būs jau kārtīgi izceļojies un būs mums iespēja pārrunāt redzēto un piedzīvoto. Uzēst svaigi grilētas zivtiņas filipīniešu tirgū un baudīt arī ko stiprāku.
|
|
| |
switchs | Datums: Piektdiena, 30.11.2012, 23:43 | Ziņojums # 37 |
 Pulkvedis
| tad es nesapratu Melnais, biji Bako parkā vai nebiji?
|
|
| |
Melnais | Datums: Svētdiena, 02.12.2012, 04:38 | Ziņojums # 38 |
 Ģenerālisimuss
| Quote (switchs) tad es nesapratu Melnais, biji Bako parkā vai nebiji?
Nebiju! Esmu bijis daudzos dabas parkos, šoreiz paslinkoju un šo pasākumu izlaidu. Mērkaķus, kuriem deguna vietā ir loceklis, esmu jau redzējis. Apmeklēt skaistas vietas un pabradāt pa džungļu takām man ir ieplānots Kambodžā un Laosā.
|
|
| |
Melnais | Datums: Svētdiena, 02.12.2012, 05:44 | Ziņojums # 39 |
 Ģenerālisimuss
| Esmu jau Kota Kinabalu
Esmu ticis līdz Kota Kinabalu. Esmu pirmo reizi Āzijā, kad tuvojas Ziemassvētki. Pasaulē šodien atzīmē pirmo adventi! Ar to arī sveicu visus ceļotājus un šīs lapas lasītājus. Man ir svētku sajūta! Arī Malaizijā, kur valsts reliģija ir islams, šie svētki tiek plaši atzīmēti. Visos lielākos veikalos, parkos, laukumos ir uzstādītas svētku eglītes. Krāšņi rotātas un izpušķotas. Saprotamu iemeslu dēļ eglītes, protams, ir no plastmasas, bet tas netraucē izjust svētku noskaņu. Visur skan Ziemssvētku dziesmas. Tādas pašas kā pie mums Latvijā. To visu redzot Āzijā, kļūst ļoti silti sirdī. Tāpat kā pārējā pasaulē, arī šeit veikalos ir sākušās svētku izpārdošanas. Reālas, ne tā kā Latvijā. Cenas ir samazinātas par 30 – 50%. Šīs sadaļas ieraksts tiks pilnībā veltīts Ziemassvētku gaidīšanas svētkiem.
|
|
| |
andrian | Datums: Svētdiena, 02.12.2012, 17:53 | Ziņojums # 40 |
 Ģenerālleitnants
Grupa: Moderatori
Ieraksti: 558
Reputācija: 23
| Eglītes un rotājumi bija un ir visur kur braucam, bet Manilaa un Singapuuraa veel kaut kadi masveida sporta pasākumi notiek.. Iespaidigi
ChiangMai,ChiangRai,Phuket,Railay,Phi-Phi,Langkawi,Sabah,Cebu,Panglao,Boracay,Palawan,Houay Xai,Bokeo Nam Kan National Park,Beijing,Fihalhohi,Siem Reap,Sihanukville,Koh Rong,Koh Rong Samloem,Kampot, Phnom Penh,Shimla,Manali,Varanasi,Delhi
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 07.12.2012, 11:15 | Ziņojums # 41 |
 Ģenerālisimuss
| Pludmales Kota Kinabalu
Ar pludmalēm Kota Kinabalu ir samērā lielas problēmas. Pilsētas pludmalēs peldēties nav iespējams, tādēļ ir jāmeklē alternatīvas pludmales, un tās, kuras atrodas viegli sasniedzamā attālumā. Pašas labākās atrodas Tunku Abdul Rahman Nacionālajā dabas parkā. Tās ir četras salas netālu no Kota Kinabalu. Esmu tur jau bijis un pilnīgi noteikti būšu vēl.
Papētot „Lonely Planet” noskaidroju, ka pie lidostas (termināls 2) atrodas vieta ko sauc par Tanjung Aru. Šai vietā ir veselas trīs pludmales. No pilsētas autobusa termināla uz šo vietu kursē normāli publiskie autobusi. Brauciena cena līdz pludmalei ir 1,50Rm. Brauciena ilgums 30 minūtes. Var aizbraukt ar 16; 16A un 2 maršruta autobusiem. Lēti un ērti. Lidostā iegriežas tikai 16A autobuss.
Tā nu devos iepazīt, šo vietu ar jauko nosaukumu Tanjung Aru. Tas viss atrodas lidostas tiešā tuvumā. Autobuss mani izlaida pie pludmales Nr.1. Šeit atrodas Kota Kinabalu dārgā gala viesnīcas. Te ir milzīgi golfa laukumi, tenisa korti un citas dažādas atrakcijas, kas domātas tūristiem. Dārgajām viesnīcām ir savas pludmales un norobežota teritorija. Teritorija šeit labi kopta un uzturēta tīrībā un kārtībā.
Atlikušās trīs pludmales ir publiskas ar visām no tām izrietošām sekām. Pat nosaukumi viņām ir doti pavisam necili. Tā arī saucas 1 pludmale, 2 pludmale, 3 pludmale. Krastmala nav pārāk sakopta. Mētājās tukšas čipsu pakas un izdzertas pudeles. Es pludmalē biju no paša rīta, jūrā bija stiprs bēgums. Ūdens bija ļoti tālu atkāpies no krasta līnijas, un visas drazas bija pieskalotas krastam. Tā kā tas mani netraucēja. Ūdens tīrs. Jūras dibens bez akmeņiem, tīra smiltiņa. Lai iebristu līdz sakarīgam dziļumam, ir jābrien ļoti tālu. Gluži kā Baltijas jūras līcī. Vienīgais nav 3 sēkļu. Ūdens ļoti silts, vēlme bija pēc vēsāka. Toties pie krasta līnijas ir izveidoti skaisti mauriņi, kur iespējams ēnā atpūsties. Ir pat nojumes ar soliņiem. Bērnu rotaļu laukumi. Nezin kāpēc šeit gan viss ir tīrs un sakopts? Varbūt vēl nebija paspējuši krasta līniju sakopt?!
Gar krastu atrodas daudzas ēstuves, kur vakarā būtu jauki pasēdēt. Ēst vakariņas un vērot saulrietu. Pabiju visās trijās publiskajās pludmalēs. Visas ļoti līdzīgas. Otrajā pludmalē ēstuvju jau krietni mazāk. Trešajā ēstuvju vispār nav, tā ir domāta vieta piknikiem. Nu stādieties priekšā, ko pēc piknika aiz sevis atstāj aziāti.
Principā nekā ievērības cienīga. Peldēties var un tikai. Bet tā tas ir praktiski visā Malaizijā. Šī zeme nav īstā vieta pludmales atpūtai. Atskaitot dažas jaukas vietas uz salām, skaistu pludmaļu šeit praktiski nav.
Pēc jūras un saules vannām, organismam ir nepieciešami vitamīni. Tad nu uz Kota Kinabalu filipīniešu tirgu pēc augļiem. Tā izskatās augļu tirgus. Liels un plašs ar lielu augļu izvēli un sakarīgām cenām.
Gardi gan!
|
|
| |
Melnais | Datums: Svētdiena, 09.12.2012, 12:32 | Ziņojums # 42 |
 Ģenerālisimuss
| Tikšanās ar tautiešiem
Ilgi gaidītais brīdis ir klāt. Esmu sagaidījis šo brīdi, kad Kota Kinabalu es tiekos ar ceļotāju andrian un viņa kundzi. Gandrīz pēc 2 mēnešu ceļošanas vienatnē, ir iespēja tikties ar tautiešiem un runāties latviešu valodā. Tas bija saviļņojošs brīdis. Saņēmu arī nelielu dāvanu no Latvijas. Mazo balzama pudelīti. Pudelīte maziņa, bet prieks milzīgs! Kad atkal uznāks ilgas pēc mājām, būs iespēja kopā ar rīta melno kafiju izgaršot arī mazu gabaliņu no Latvijas.
Laika apstākļi nedaudz izbojāja mūsu satikšanās prieku. No 8 dienām kopš atrodos Kota Kinabalu lietu biju sagaidījis tikai vienu reizi. Bet šodien kā pulksten 12:00 sākās lietus, tā lija līdz 24:00. Bez apstājas. Nācās pārvietoties lietusmēteļos. Vakara plānā bija paredzēts doties uz Filipīniešu tirgu ēst svaigas grilētas zivis. Nekāds lietus šos plānus mainīt nespēja. Tā arī gar promenādi devāmies uz mūsu vakariņu vietu.
Katrs izvēlējāmies pa gruntīgai zivtiņai. Man bija sarkanais jūras asaris, svarā ap 1kg. No kulinārijas izvēlējāmies BBQ. Tas ir pats vienkāršākais un, manuprāt, pats drošākais pagatavošanas veids. Kaut ko sabojāt praktiski nav iespējams.
Jau laicīgi biju pagādājis 350 ml pudelīti vietējā ražojuma brendija „3 Axes”. Kamēr grilējas mūsu zivtiņas tiek piepildītas glāzes un varam sadzert uz šo tikšanos. Šī ir pavisam savādāka tikšanās nekā Rīgā. Pavisam citas izjūtas. Īsta svētku sajūta. To visu pastiprina svaigu zivtiņu cepšanās uz uguns. Ilgi nav jāgaida un varam ar lielu baudu ķerties pie ēšanas. Tā nesteidzīgi ēdot un uzdzerot brendiju, laiks paskrien nemanot. No zivtiņas vien palikusi asaka un arī brendija pudelīte ir tukša. Tik ātri šī pasaka nevar beigties. Iepērkam duriānu un rambutānus un dodamies uz veikalu pēc vēl vienas mazās pudelītes.
Ar šo pudelīti jau gāja grūtāk. Grūtāk tāpēc, ka joprojām līst lietus un tādā laikā sēdēt pie promenādes, jūras krastā nav īsti ērti. Turpat kafejnīcām otrajā pusē atrodam mazu tirgotāju lavočku. Tās lielākā vērtība ir jumtiņš virs galvas un neliels galdiņš uz kā var turpināt dzīres.
Kad esam jau iekārtojušies un pudelīte ir atvērta ievērojam lielu žurku. Tādēļ jau savus plānus nemainīsim. Dzīres turpinās. Vēl nedaudz vēlāk varējām vērot veselu žurku armijas pārvietošanos pa apkārtējiem apstādījumiem. Melnā Princese visu to redzot droši vien būtu jau lavočkai uz jumta. Mēs nelikāmies traucēti. Tā arī draudzīgi sadzīvojām. Žurciņām savas vakara gaitas, mums savas. Viens otram netraucējām. Tā arī šis svētku vakars noslēdzās.
Pirmdien sarunāts brauciens uz Tunku Abdul Rahman Nacionālo dabas parku. Apciemosim pāris saliņu, peldēsimies, sauļosimies, snorkelēsim. Vārdu sakot relaksēsimies. Cerams ka lietus nelīs.
Ja kādam ceļotājam vēl ir vēlme ar mani tikties Āzijā, laipni lūgti. Mans ceļojumu grafiks ir publicēts. Ja mūsu ceļi krustojas, būšu priecīgs par tikšanos. Izdzersim pa kādam garšīgam Āzijas aliņam. Nākamā plānotā tikšanās ar tautiešiem ir februāri. Tas jau būs Kambodžā.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 15.12.2012, 19:17 | Ziņojums # 43 |
 Ģenerālisimuss
| Tunku Abdul Rahman Nacionālais dabas parks.
Tad nu pirmdiena bija pienākusi un kā bijām sarunājuši tikāmies pulksten 10:00 laivu piestātnē. Andrian ar kundzi jau bija paspējuši vakar aizbraukt līdz vienai no saliņām. Konkrēti uz Manukan. Tad nu šodien mūsu plānos bija 2 saliņu apmeklējums. Savā šī gada pavasara ceļojumā jau biju pabijis 2 saliņās. Tai pašā Munukan un Mamutik. Mamutik man patika labāk. Tad nu izvēle krita uz Mamutik un kā es biju iedomājis vientuļo un kluso Sapi.
Brauciena maksa par braucienu ar laivu vienam cilvēkam uz 2 salām maksā 33Rm. Klāt vēl jāpieskaita piestātnes nodoklis 7,20Rm un 10Rm jāmaksā par iespēju apmeklēt Nacionālo dabas parku. Kopā sanāk 50Rm. Padārgi, bet vienreiz šo pasākumu nepieciešams izbaudīt obligātā kārtā. Līdzi nepieciešams ņemt masku, trubiņu un pleznas (ideālā variantā). Snorkelēt varēsiet uz nebēdu. Zivis šeit ir milzīgos daudzumos, lielas un mazas, visās iedomājamās un neiedomājamās krāsās. Nenožēlosiet. Ja nepatīk snorkelēt, tad vienkārši varēsiet baudīt jauku pludmales atpūtu.
Knapi paspējām uzsmēķēt, kad mūsu laiva bija klāt. Mēs 3, vēl 2 ķīnieši un 3 kazahu māsas tikām sasēdināti laivā. Obligāts nosacījums ir jāvelk drošības vestes. Principā jau viss tas ir pareizi. Atpūtas brauciens uz vietējo paradīzi var sākties.
Pirmā no salām ir Mamutik. Šeit veļamies ārā mēs un ķīniešu pāris. Kazahu māsas tiek aizvestas uz Manukan. Samaksājam vietējo nodokli un dodamies attālāk meklēt kādu vientuļāku vietu, kur apmesties. Netālu no divinga kluba atrodam brīvu galdiņu, ēnā, zem palmām. Vienkārši ideāli. Atpūta var sākties. Līdzi ir vietējais brendijs un mango, līčas, rambutāni. Ananāsu notiesājām jau pirms brauciena. Šī superīgā komplektācija, forši cilvēki, saule, jauka pludmale, ūdens, palmas, brendijs, augļi un satikšanās svešumā. Veči tā ir pasaka. Tajā brīdī es iedomājos par laika apstākļiem Latvijā. Brrrrr... Liekas pat, ka uz brīdi nosalu.
Pulksten 13:00 jau rāpjamies savā laivā un tiekam vesti uz Sapi saliņu. Tā ir mazākā no saliņām. Kad pirmo reizi braucām viņai garām man likās, ka tā ir klusa saliņa ar vientuļu pludmali. Vai nu kaut kas pa šo laiku ir pamainījies, vai es vienkārši neredzēju tos cilvēkus. Bet izrādās, ka cilvēku te ir ļoti daudz. Ņemot vērā, ka šī ir krietni mazāka saliņa, tad man likās, ka uz 1 kvadrātmetru cilvēku šeit ir vairāk nekā Mamutik saliņā. Var jau būt man tikai tā likās, jo pludmales līnija arī ir krietni īsāka. Savādāk nekādas vainas, atkal atradām sev galdiņu ēnā, kur apmesties, un atpūta varēja sākties.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 15.12.2012, 19:28 | Ziņojums # 44 |
 Ģenerālisimuss
| Atpakaļ uz Kota Kinabalu tiekam vesti pulksten 16:00. Laba daudz nevajag. Saule un ūdens nogurdina. Rodas neciešama vēlme doties uz Filipīniešu tirgu ēst svaigi grilētas zivtiņas.
Idejas realizācija neliek sevi ilgi gaidīt. Par cik līdz brīdim, kad sākas zivju grilēšana ir kāda 1,5 stunda, aizejam līdz andrian hotelītim. Tur saviesīgais tusiņs tiek turpināts. Pārspriests redzētais un piedzīvotais. Interesants ceļojums ir padevies andrian, bet gan jau viņš pats par visu pastāstīs.
Nedaudz pēc 18:00 esam Filipīniešu tirgū. Izvēlamies sev zivtiņas. Ja būsiet šajā tirgū es rekomendēju ēst pie šīs meitenes.
Cenas zivīm visiem ir vienādas, bet šeit apkalpošanas serviss un kultūra ir vislabākā. Ļoti laipni un tiek pasniegts glītos šķīvjos. Grilēts tiek nevis uz plikām restēm, bet svaigām lapām.
Jauks Malaiziešu meičuks. Kārtējo reizi bija ļoti gardi. Andrian piekodināja meičukam, ka rīt nāks vēlreiz. Viņu var saprast, pēdējais vakars šeit. Tad Manila un uz mājām. Neko darīt jāsāk gatavoties nākamam ceļojumam.
Tiek saņemts priekšlikums rīt atkal doties uz Nacionālo dabas parku baudīt sauli un ūdeņus. Man nav īstas pārliecības. Ceļotājs, kurš ceļo ilgstoši nevar atļauties katru dienu par pludmali maksāt 50 Rm. Hehehehe Piedevām aizparīt man ir ieplānots 2 dienu brauciens uz Labuan salu. Tur jādomā, ka pludmales ir pa brīvu.
Pēdējās atvadas un labi vēlējumi, tā šī jaukā tautiešu tikšanās Kota Kinabalu ir pagājusi. Nedaudz skumji, bet neko nevar darīt. Nākamā tikšanās ar tautiešiem būs februārī.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 15.12.2012, 19:41 | Ziņojums # 45 |
 Ģenerālisimuss
| Labuan sala
Kad tika plānots mans ceļojums pa Āziju, es nebiju ieplānojis braucienu uz Labuan salu. Bet ilgstoši dzīvojot uz vietas kļuva nedaudz garlaicīgi. Tā kādu vakaru atrodoties savā hotelī radās doma aizbraukt uz šo leģendām apvīto saliņu. Labuan saliņa ir nedaudz vairāk kā 3 stundu brauciena attālumā no Kota Kinabalu ar laivu. Tā ir ļoti līdzīga Langkawi saliņai. Abas ir Duty Free zonas. Ir lēts alus un cigaretes. Kā papildus bonuss ir jaukas pludmales un ir iespēja pa lētu naudu aizbraukt uz vēl mazākām saliņām. Tur esot īsta pasaka un pa brīvu.
Uz salu un atpakaļ kursē 2 reisi dienā. Pirmais reiss ir 8:00 un otrais ir 13:00. Interesanti ir tas, ka biļešu cena no Kota Kinabalu uz Labuan ir augstāka nekā no Labuan uz Kota Kinabalu.
No Kota Kinabalu biļete maksā 39,60Rm, no Labuan biļete maksā 34Rm. Šīs cenas ir ekonomiskajā klasē. Ar pirmo klasi praktiski nav nekādas atšķirības. Tādi paši sēdekļi, vienīgi pirmā klase atrodas pirmajā līmenī, ekonomiskā klase atrodas zemāk. Pa iluminatoriem grūtāk skatīties. Bet nav jau īsti ko redzēt. Jūra visapkārt.
Tāda izskatās tā laiva:
Tā izskatās ekonomiskās klases salons:
Es paguvu uz pirmo reisu un praktiski visu ceļu nogulēju. Izkāpjot krastā pirmais kas krīt acīs ir milzīgs skaits Duty Free veikalu. Iegāju pirmajā un paņēmu 2 aliņus skārdenē. Kādēļ tikai 2.. Alus pagaidīs Pirmais darbs, kas jāpadara ir jāatrod kāda viesnīca, kurā divas naktis pavadīt. Jāatzīmē, ka viesnīcas šajā salā salīdzinoši ir dārgākas nekā Kota Kinabalu. Atcerējos, ka biju lasījis. ka šeit ir beckpekeru viesnīca Jack B&B. Viņā pat kādu laiku strādāja viens jauneklis no Latvijas. Īpašnieks ir ķīnietis no Honkongas un sauc viņu par Crazy Jack.
Sameklēju šo viesnīcu. Izvietota ēkas otrajā stāvā. Kopmītņu tipa istabas. Katrā istabā pa 4 divstāvu gultām. Ir arī pāris nodalītas istabas, paredzētas 2 cilvēkiem. Iekārtojums īsti spartisks. Bet visas istabas ar aircondišeniem. Gultas vieta kopmītnē maksā 25Rm pa nakti. Tas mani īsti neapmierināja, vēlējos savu istabu. Tad nu sākās ierastā kaulēšanās. Pat biju gatavs doties prom un iet meklēt citas naktsmītnes. Finālā novienojos par 75Rm pa divām naktīm. Bet ar nosacījumu, ka guļu viens. Man plānos bija dzert alu. Cenā ietilpa arī brokastis. Hehehehe Gandrīz kā vienmēr, es tās tā arī nepagaršoju.
Tas ir Crazy Jack un es uz terases, kur notiek lustīgie pasākumi:
Tās ir divas filipīniešu musulmaņu meitenes. Māte ar meitu. Nāk no rītiem uzkopt, ko beckpekeri pa nakti sastrādājuši:
Nākamais darbs bija atrast to labāko veikalu, kur pārdod alu. Pēc neilgas meklēšanas skatos un neticu savām acīm. 1 litrs „Beefeater” maksā tikai 30Rm. Latvijas naudā tas ir 5,40Ls. Jūs varat tam noticēt? Tik lētu „Beefeater” es savā mūžā nebiju redzējis nevienā veikalā un kur nu vēl Malaizijā. Vienkāršākie džini vispār maksāja kapeikas. Man nebija doma pirkt stipro alkoholu, bet no tāda piedāvājuma es nevarēju atteikties. San Miguel alus pudelēs maksā 2Rm, Chang aliņš mazā skārdene maksā 1,50Rm. Labuan sala salīdzinoši ar Langkawi salu ir daudz krutāka. Te viss ir krietni vairāk un lētāk.
Ja ir vēlme labi atpūsties, jums uz šejieni. Te esot arī pasakainas pludmales, bet saprotamu iemeslu dēļ es līdz viņām netiku. Tā kā par pludmalēm apgalvot, ka tā ir taisnība nevaru, bet nav iemesla neticēt ko cilvēki saka. Vajadzēja ieplānot kādu dienu vairāk šeit. Tad jau arī tiktu līdz tām pludmalēm.
Vakars kā jau beckpekeru vietā pagāja augstos toņos. Vakarā ievācās viens angļu pāris. Tā ap 55 gadiem. Uzreiz varēja manīt, ka pirmo vakaru šajā salā. Viņi arī alkoholu bija iepirkuši lielos daudzumos. Tā nu mēs sēžot ārā uz verandas tukšojām savus krājumus. Te jau ilgstoši dzīvo viens jauneklis no Anglijas un viens no Holandes. Uz reiz varēja manīt atšķirību. , ka dzīvo ilgstoši. Alus dzeršanā nepiedalījās. Var jau saprast, cik tad var
Ilgstoši šajā salā uzturēties ir bīstami, bet 2 naktis bija OK. Vienīgais atpakaļ ceļā uz Kota Kinabalu man likās, ka jūrā ir stipri viļņi. To laiviņu tā pamatīgi šūpoja, bet pieļauju, ka man tikai likās un tas bija izdzertā alus iespaidā.
Tā nu mana Malaizijas epopeja tuvojas noslēgumam. Šeit tika pavadīti 2 jauki, saulaini mēneši. Bet taure sauc tālāk. Jau 20.decembrī es lidoju uz Filipīnām. Tur mani gaida kārtējā neiepazītā saliņa, bet par to jau būs rakstīts jaunā sadaļā. Vienīgais nav zināms kad, nez kā uz tās salas ir ar internetu?
|
|
| |
|