Penša izdzīvošanas rokasgrāmata - Malaizija
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 17.10.2012, 11:16 | Ziņojums # 1 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Kopējais ceļojuma plāns un izmaksas foruma sadaļā šeit: http://www.melnais.com/forum/69-367-1
Mans ceļojums sākās 14.oktobrī ar lidojumu uz Maskavu. Rīgas lidostā atvadas no ģimenes, pēdējais Užavas aliņš un ceļojums var sākties.
Lidojums līdz Maskavai noritēja ātri un bez aizķeršanās. Nedaudz vairāk kā pēc 1 stundas lidojuma nosēžamies „Šeremetjeva” lidostā. Maskavā sākās pirmā ilgstošā sēdēšana lidostā. Līdz lidojumam uz Guandžou bija jāgaida 5 stundas. Ar katru nākamo lidostu šis gaidīšanas laiks līdz nākamam lidojumam dubultojās. Laiks lidostā pagāja ātri. Viss nepieciešamais ceļotājam šajā lidostā ir. Var paēst, iepirkties daudzajos Duty Free veikalos. Ir pat bezmaksas WiFI, bet ne visās vietās. Man būtiska lieta kā smēķēšanas vietas ir pārstāvēta kuplā skaitā. Ar to problēmas nav. Sēdvietas ir pietiekamā daudzumā Kājās nebūs jāstāv. Vietējā tauta aktīvi Duty Free veikalos aktīvi iepērk alkoholiskos dzērienu un pat nesagaidot lidmašīnu turpat pie sēdvietām, aktīvi sāk tukšot pudeļu saturu. Maskavas kārtības sargi viņu nodarbēm nepievērš nekādu uzmanību. Tā te ir norma. Tā vērojot šīs nodarbes laiks paskrien ātri un ir laiks doties uz lidmašīnu. Tiešais reiss no Maskavas uz Guandžou ir atvērts pavisam nesen. Biļeti nopirku pa „iepazīšanās” cenām. Lidojums aizņem 9 stundas. Neskatoties uz to, ka precīzi tajā pašā laikā šo pašu maršrutu veic arī Ķīnas aviokompānija, lidmašīna bija piepildīta pa 100%. Nevienas brīvas vietas. Uz šo reisu bija praktiski svaigs „Airbass”. Monitori katrā benķī un vēl kolektīvie pie sienām. Bagātīga filmu un mūzikas izlase. Lidojuma laikā baroja normāli. Nekas izcils, bet pieņemams. Apkalpošana vidēja. Visas pamatfunkcijas stjuarti veica pieklājīgi, bet bez pārlieku lielas centības. Pirms lidojuma uzsākšanas caur skaļruņiem visi tiek nopietni nobrīdināti, ka alkohola lietošana lidojuma laikā ir aizliegta. Heheheheh.... Nesagaidot pacelšanos alkohols tiek lietots lielos daudzumos un turpinājās līdz visi bija pieklājīgi saguruši. Rātni gulēja savos beņķos līdz nosēšanās brīdim. Man likās, ka uz borta vienīgie skaidrie cilvēki (iespējams) bija lidotāji, stjuartes un es. Man kā blakus sēdētājs arī trāpījās viens krievs apmēram mana vecuma. Izbijis krievu virsnieks. Teicās esot bijis izlūkvada komandieris. Hehhee... Pirmais darbs, protams, bija piedāvājums iedzert. Viņam līdzi bija „henesy” konītis. Laba manta. Citā reizē neatteiktos, bet pēc manām atvadu ballītēm uz alkoholu pat paskatīties negribējās. Viņa mēģinājumi mani pierunāt sadzert bija ilgstoši, bet nesekmīgi. Beigās mani pat par fašistu nosauca (kā joku protams), ka nedzeru ar viņu. Viens viņš nevarot dzert. Tā arī visa lidojuma laikā viņš no pudeles nodzēra 100 gramus. Būtu viņš sadzēries, un es nebūtu piekritis ar viņu sadzert, iespējams, būtu nonācis līdz mordobojam. Visa lidojuma laikā uz borta, neskatoties uz izdzertā alkohola daudzumu, nebija neviena kautiņa vai strīdēšanās. Visiem mentalitāte vienāda un bija OK! Nezinu vai man tikai gadījās šāds reiss, kur visa ļotene totālā ķēmā. Domāju, ka nē. Tā ir norma. Lidojumu virzienos uz Bangkoku vai Saigonu pieļauju, ka tiek dzerts vēl vairāk. Tauta brauc atpūsties. Cilvēkiem, kuri nav pazīstami ar krievu mentalitāti vai vājiem nerviem labāk izvēlēties citu aviokompāniju. Hehehheh Precīzi pēc 9 stundām esam nosēdušies Guandžou lidostā. Klāt ir nākamā problēma. Vīzas man nav, bet robežu ir nepieciešams šķērsot. Jāsavāc mugursoma un jāpiereģistrējas nākamam reisam uz Kuala Lumpur. Pēc idejas Ķīnā tiek piedāvāta tranzītvīza uz 24 stundām. Uzturēties drīkst tikai lidostas teritorijā. Uz rokas ir jābūt biļetei uz nākamo reisu. Kā rakstīts tā arī notiek. Tieku pie 24 stundu tranzītvīzas. Varu šķērsot robežu un doties pēc savas mugursomas. Līdz nākošam lidojumam uz Kuala Lumpur man jāgaida 11 stundas. Ķīnā man ir jāiepērk cigaretes, jo pēc Ķīnieša stāstītā cigaretes Ķīnā ir fantastiski lētas. Malaizijā savukārt cigaretes maksā ļoti tuvu Latvijas cenām. Tas nozīmē, ka man ir jātiek līdz pilsētai. Kaut arī tiku brīdināts, ka ar tranzītvīzu atļauts uzturēties tikai lidostas teritorijā, bet vai tad es iešu klausīt katru formā ģērbtu ķīnieti. Nododu savu mugursomu bagāžas glabātuvē un izmantojot lidostas autobusu, par 17 juaņām tieku no lidostas līdz pilsētas centram. Tieku aizvests līdz pilsētas dzelzceļa stacijai.
Dzelzceļa satcija:
Turpat arī daudzi kioski un pārdošanas vietas kur var iegādāties ko ēdamu, vietējo alu un cigaretes. Nopērku ķīniešu aliņu un apsēžos pie galdiņa. Lēnām to dzeru un piekožu klāt Ādažu kartupeļu salmiņus. Laba kombinācija.
Izbaudu šo mirkli, kad atkal esmu Āzijā. Pēc Latvijas rudenīgajiem laika apstākļiem šeit ir silti un jauki. Nekur tālu nestaigāju, līdzi vēl ir viena pasmaga soma. Slinkums viņu staipīt līdzi. Iepērku 2 blokus un vēl 5 dažādas paciņas (testam) cigarešu. Tik lēti, kā par cigaretēm teica Ķīnietis, es ne tuvu tādu cenu neatradu. Bet jebkurā gadījumā krietni lētāk kā Malaizijā. Sēžos autobusā un dodos uz lidostu. Sagaidu brīdi, kad var piereģistrēties „Air Asia” reisam uz Kuala Lumpur. Pēdējā pīppauze Ķīnā un dodos šķērsot robežu. Te nu sākās pārsteigumi. Pirms tam izlasīju, ka šķiltavas, šķidrumus un baterijas var pārvadāt tikai reģistrētā bagāžā. Ar saviem lādējamiem bačukiem nolēmu neriskēt. Abus rezerves komplektus (8.gab) ievietoju reģistrētā bagāžā. Šķiltavas nolēmu atstāt pie sevis. Vēl bija paredzētas pīppauzes. Ejot cauri drošības kontrolei, man atņēma šķiltavas, labi to es vēl pieļauju. Bet man par lielu pārsteigumu un sašutumu man konfiscēja arī divus mazos funfirikus. Man bija Bacardy un Smirnov 50 gramīgos flakonos. Sapakoti atbilstoši ES prasībām, tas ir ievietoti plastmasas maisiņā. Ķīna paliek Ķīna. Pārējās pasaules pieņemtie likumi šeit nedarbojas. Bet škrobe bija baigā, vedu no Latvijas, cauri Krievijai ar domu viņus izdzert Kuala Lumpuras lidostā gaidot nākamo ļoteni uz Penangu. Duty Free veikalā piepērku vēl vienu bloku Dunhill cigarešu. Ļoti laba cena bija. Samaksāju 10 Ls par bloku. Nav jēgas drāzties no lidostas uz pilsētas centru pēc cigaretēm. Lētākas un labākas būs Duty Free veikalos. Tiek padota manā mīļā „Air Asia” lidmašīna uz Kuala Lumpur. Lidojums 4 stundu garumā. Sen neredzēts skats, šīs kompānijas lidmašīna piepildīta apmēram uz pusi. Pārsvarā visi ķīnieši. Mēģinu nedaudz pagulēt, cik nu tas ļotenē ir iespējams. Pēc 4 stundu lidojuma sēžamies jau Kuala Lumpur. Te nekādu problēmu. Robežsargs klusējot iespiež man pasē zīmogu uz 90 dienām. Urā...bet vēl palicis tāds sīkums kā šķērsot muitniekus. Esmu kārtīgs kontrabandists. Vedu gan cigaretes, gan alkoholu neatļautos daudzumos. Par cik ļotene no Ķīnas, tad ir pastiprināti kontroles pasākumi. Tiek pārbaudīti praktiski visi. Man pajautāja no kurienes es esmu. Saku no Latvijas. Kur ir Latvija? Saku Eiropā. Ā Eiropā, tad varat iet bez pārbaudes. Liels paldies! Uh noveicās! Tā nu esmu Malaizijā. Kuala Lumpuras lidostā būs jāpavada 16 stundas, kad izlidošu uz Penangu. Tur būs manas pirmās naktsmītnes Āzijā. Jau zinu būs ļoti grūti. Pagulēt uz grīdas arī nebūs iespējams. Esmu viens un man līdzi ir pase, kredītkartes un nauda. Šīs mantas ir jāsargā kā acuraugs. Tā arī nomocījos visas šīs stundas līdz savai ļotenei uz Penangu. Stundas lidojums un esmu Penangā. Šoreiz veiksmīgi izvairos no Malaizijas lidostu takšu mafijas. Ar sabiedrisko autobusu samaksājot 2,70Rm esmu savā mīļajā viesnīcā „Tune Hotels”. Turpat 7 Eleven nopērku tikai ūdeni un sauso zupiņi. Ātri paēdu, duša un gultiņā iekšā. Miegs bija ļoti ciešs. Pamodos tikai ap pulksten 12:00, kad apkopēji sāka klīst apkārt un klaudzināt ar durvīm.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Ķīnietis | Datums: Trešdiena, 17.10.2012, 18:31 | Ziņojums # 2 |
 Leitnants
Grupa: Moderatori
Ieraksti: 70
Reputācija: 5
| Man tie cigarešu veikali pie mājām.. Tālu nekur nav jāiet. Lētākās tiešām 2 juaņas maksāja.
Give a fish to a man; he has food for a day. Teach a man to fish; he learns a skill for life. Fan Li
|
|
| |
andrian | Datums: Trešdiena, 17.10.2012, 20:52 | Ziņojums # 3 |
 Ģenerālleitnants
Ieraksti: 558
Reputācija: 23
| sākums labs man tirpiņa pār muguru pārskrēja nevaru sagaidīt savu startu Quote Turpat 7 Eleven nopērku tikai ūdeni un sauso zupiņi. nuja..ja jau pus gadu būsi prom tad jāekonomē no paša sākuma a melnos brāļus ar trakajām mantu kaudzēm Honkongā redzēju, man tad pat žoklis atkārās
ChiangMai,ChiangRai,Phuket,Railay,Phi-Phi,Langkawi,Sabah,Cebu,Panglao,Boracay,Palawan,Houay Xai,Bokeo Nam Kan National Park,Beijing,Fihalhohi,Siem Reap,Sihanukville,Koh Rong,Koh Rong Samloem,Kampot, Phnom Penh,Shimla,Manali,Varanasi,Delhi
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 18.10.2012, 14:30 | Ziņojums # 4 |
 Ģenerālisimuss
| Malaizija
Kā solīju katrai valstij būs klāt attiecīgās valsts karte ar punktiem, kurus ir plānots apmeklēt. Sākam ar Malaizijas karti.
Te ir mans ceļojuma grafiks pa Malaiziju:
Penang 16.10.2012 4 20.10.2012 Kulim 20.10.2012 6 26.10.2012 Penang 26.10.2012 21 16.11.2012 Langkawi 16.11.2012 3 19.11.2012 Penang 19.11.2012 2 21.11.2012 Kuala Lumpur 21.11.2012 4 25.11.2012 Kuching 25.11.2012 6 01.12.2012 Kota Kinabalu 01.12.2012 19 20.12.2012
Penanga
Vizuāls apliecinājums, ka atrodos Penangā. Rīta kafija ar pirmo smēķi uz „Tune Hotels” verandas.
Slavenais Komtar tornis (analogs mūsu ZZS skābbarības tornim Rīgā). Skats no tās pašas verandas.
Penangas sala būs manas mājas nedaudz vairāk par mēnesi. Šī gada sākumā es šeit pavadīju 7 dienas. Visus ievērojamākos apskates objektus uz šīs salas esmu apskatījis. Ja kādu šie apskates objekti interesē skatāmies manu iepriekšējo atskaiti par Malaiziju. Tas atvieglo manu uzdevumu noraksturot potenciālo ziemotāju izmaksas. Izdevumu tāmē nenāks klāt sadaļa – apskates objekti. Šī sadaļa parasti patērē ievērojamus resursus. Mans uzdevums ir vienkāršs. Baudīt sauli, peldēties siltā jūrā, ēst Āzijas augļus. Vārdu sakot vienkārši atpūsties un izbaudīt jauko laiku.
Gaisa temperatūra ēnā ir +32. Vakaros pa pāris grādiem zemāk. Lietus pagaidām ir bijis katru dienu. Praktiski vienā un tajā pašā laikā. Lietus sāk līt ap pulksten 18:00 līdz 20:00. Zibeņo uz nebēdu. Pārējā laikā spīd saule. No Penangas ir paredzēti divi izbraucieni. Pirmais jau 20.oktobrī uz Kulim. Tas ir apmēram 30 km uz austrumiem no Penangas salas. Kulimā būšu 6 naktis. Otrs izbrauciens būs uz Langkawi salu. Tur ar 2 dienu nokavēšanos atzīmēšu savu dzimšanas dienu. Būs lēts alus un citi gardi dzērieni. Ap to laiku būs radusies nepieciešamība arī papildināt manus cigarešu krājumus. Bet tas viss vēl priekšā.
Penangā un visā Malaizijā ir samērā liela problēma tikt pie bezmaksas interneta. Pārāk intensīvi ar internetu musulmaņu valstīs neaizraujas. Labi, ka pie mana hoteļa ir „Starbucks” kafejnīca. Tur arī smeļos nepieciešamos interneta daudzumus. Jāatzīst, ka tas nav pārāk ērti. Bet nav variantu. Iepriekšējo reizi hoteļa istaba bija šīs kafejnīcas pusē un internetu varēja jūzot guļot savā viesnīcas gultā. Šoreiz mana istaba ir otrā pusē. Tik tālu internets nevelk. Gan jau pārvarēsim arī šīs grūtības.
Tā kā neko daudz jauna par Penangu pastāstīt nevarēšu ķeršos pie praktiskiem jautājumiem. Esmu atvēris jaunu foruma sadaļu: Cik kas maksā Malaizijā. Tas atrodas foruma sadaļā šeit: http://www.melnais.com/forum/47-375-1
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 19.10.2012, 06:31 | Ziņojums # 5 |
 Ģenerālisimuss
| Quote (andrian) nuja..ja jau pus gadu būsi prom tad jāekonomē no paša sākuma
Vienkārši pēc negulētām 2 diennaktīm uz neko citu spēki vairs nebija atlikuši
|
|
| |
switchs | Datums: Piektdiena, 19.10.2012, 13:21 | Ziņojums # 6 |
 Pulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 177
Reputācija: 6
| Njā vienā elpas vilcienā aizgāja pirmās piezīmes... jūtos it kā pats būtu tur. šādi `online` sekot līdzi ir vēl interesantāk kā lasīt to kas jau bijis pirms laika.
|
|
| |
Melnais | Datums: Svētdiena, 21.10.2012, 11:42 | Ziņojums # 7 |
 Ģenerālisimuss
| Divas dienas Penangā tiek pavadītas, vienkārši slaistoties un atpūšoties pēc nogurdinošā ceļojuma. Nelielas pastaigas 1km rādiusā ap hoteli. Jaunu food kortu meklējumos. Tie šeit ir lielā vairumā. Atliek tikai izvēlēties labāko. Iepriekšējā naktī notika neliels jampadracis viesnīcā. Ap pulksten 4:00 naktī nostrādāja ugunsdrošības signalizācija. Tāda pretīgi skaļa un spalga skaņa. Piecēlos, pavēru durvis, bet koridorā viss mierīgi. Visiem vienalga, guļ tālāk. Vēlāk skaļruņos paziņoja, ka signalizācija nostrādājusi, jo kāds no ķīniešiem bija nolēmis uzsmēķēt istabiņā. Hehe.... Iedomājos cik kuplus dūmus viņš bija istabiņā vilcis. Labi vēl ka nenostrādāja automātiskā ugunsdzēšanas sistēma. Tad būtu bijis vēl jautrāk. Tad noteikti ar to ķīnieti vēlētos attiecības noskaidrot ne tikai apsardzes dienests, bet arī visi pārējie viesnīcas iemītnieki. Hehe...
Trešajā dienā jau biju nolēmis doties tādā pagarākā pastaigā pa Džordžtaunu. Bet, ja nav lemts, tad nav. Visu dienu lija lietus. Slaistīšanās pa viesnīcas istabu turpinājās. Tas jau paliek nedaudz garlaicīgi. Neko darīt. Mierina, ka rīt jau jādodas uz Kulim. Tas būs kas jauns un neredzēts. Tā būs tā vieta, kur Malaizijā vēl nēsmu bijis. Atliek vakarā izplānot kā vislētāk līdz Kulim nokļūt. Sakrāmēt mugursomu un likties gulēt.
No rīta pirms pulksten 8:00 mostos. Rīta pīpis un kafija. Čekojos ārā un dodos uz bezmaksas tūristu autobusu. Ar to tieku aizvests līdz ferry terminālim. Ar prāmi pārceļos uz Butterworth.
Man nav skaidrs par to brauciena maksu. Virzienā no Džordžtaunas uz Butterworth nekas nav jāmaksā. Otrā virzienā jāmaksā 1,50Rm. Ļoti interesanta sistēma. Nokāpjot no prāmja un paejot 100 metrus, ir autoosta. Noskaidroju, ka uz Kulim kursē autobuss Nr 62, atiet no 6 platformas. Biļetes cena 3,30Rm. Ideāli.
Autobuss kursē katru apaļo stundu. Pie manas viesnīcas pieturas nav. Jābrauc līdz galam un tālāk ar taksi. Autobusā vien kādi 10 pasažieri. Brauciens ir pa ideāliem maksas ceļiem. Pēc 40 minūšu brauciena ieraugu savu „Tune Hotels” viesnīcu. Saku šoferim, lūk mana viesnīca, lai laiž mani ārā. Nu kā tu iespaidīgam plikpaurim atteiksi! Šoferītis aptur autobusu, un es esmu pie savas viesnīcas. Super. Viss ceļš man izmaksāja tikai 3,30Rm.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 23.10.2012, 10:41 | Ziņojums # 8 |
 Ģenerālisimuss
| Kulim
Pie sava hoteļa esmu ļoti agri. Pulkstenis ir tikai 11:00. Nebiju domājis ka viss noritēs tik raiti. „Tune Hotels” iečekošanās ir no pulksten 14:00. Ja vēlies iečekoties ātrāk ir jāpiemaksā. Paldies, es pagaidīšu. Atstāju savas somas recepšenā un dodos izpētīt apkārtni. Aizstaigāju uz supermārketu. Iepērku ūdeni, savu iecienīto „Sarsi” un ananāsu vakaram. Aizvelkos līdz hotelim ar domu nolikt iepirktās mantas un beidzot (laiku īsinot) ieraut kādus 100 gramus degvīna ar vēsu „Sarsi”. Recepšenā mani gaida kārtējais patīkamais pārsteigums. Sir, Jūsu istaba ir gatava, varat ievākties. Un par to nekas nav jāpiemaksā! Atkal galvā iezogas doma, nu kā tu lisijam atteiksi. Pulksten 12:00 jau esmu savā istabiņā. Viesnīca jauna un feina. Neatkārtošos, jau šo viesnīcu aprakstīju pie „Tune Hotels” viesnīcu ķēdes. Ja ir interese lasām attiecīgā foruma sadaļā.
Pagaidām tikai vieni plusi.
Kā apskates objekti šajā vietā tiek minēti:
Landmark Central Shopping Centre – tas ir tur kur jau es atrodos;
Sungai Sedim Recreational Forest (http://northern.malaysianaturalheritage.com/?p=143) – potenciāla apmeklējuma vieta. Iespējams tiks apmeklēta;
Kulim Hi-Tech Park (http://www.khtp.com.my/) – nav tādas īstas pārliecības vai to vajag;
Kulim Golf & Country Resort (http://www.kulimgolf.com.my/) – pilnīgi noteikti netiks apmeklēts;
Kulim Pasar Malam – tas ir naktstirgus. Jāiet 5 km. Nu nezinu.
Izgulējos fantastiski labi. Pavisam cits gaiss apkārt. Ir starpība vai guli lielpilsētā vai starp palmām. Nākamā dienā beidzot dodos savā pirmā garākā pastaigā. Sāku tā agrāk ap pulksten 9:00. Kamēr vēl nav pārāk karsts. Viesnīca no Kulim atrodas 3 km attālumā. Doma ir aiziet līdz Kulim centram un izpētīt kas un kā. Kulim ir mierīga, maza, klusa mazpilsēta.
Kulim centrs:
Lielu ēku šeit nav. Viss samērā kompakti. Pašā Kulim neredzēju nevienu balto. Biju tikpat kā zvaigzne. Visa uzmanība uz manīm. Sameklēju autoostu. Maziņa. Atradu tirgu. Uzreiz teikšu Āzijas tirgi ir mana vājība. Varu pa viņiem staigāt un neko nenopirkt, bet tā atmosfēra un enerģija mani fascinē. Tā mani uzlādē. Nevarēju paiet garām eļļā ceptiem pīrādziņiem. Tā kā mūsu pončiki. Nopirku 4 gab. Tas maksāja 1Rm. Super garšīgi bija. Pilsētā ir arī ezers. Tāds paliels. Cilvēki tur zivis makšķerēja. Un zivis tur tiešām arī ir. Bija samakšķerējuši un varēja redzēt kā pa ūdeni zivis spēlējas.
Izstaigāju šo mazpilsētu krustu šķērsu un devos atpakaļ uz hoteli. Pirmajai āzijas pastaigai apmēram 10 km garumā būs labi. Saule arī sāka nežēlīgi cepināt. Pleci tika pie pirmā kārtīgā iedeguma. Tiku pie pirmā jaunā baltā krekliņa. Cerams, ka pēc iespējas ātrāk nometīšu savu veco ādu un tikšu pie jaunās un svaigās āzijas ādas. Vakariņās paredzēts grilēts jērs. Sen par jēriņu sapņoju. Pēc šādas pastaigas šonakt miegs būs noteikti fantastisks.
Tas ir kārtējais sveiciens Plineram, Ždanokai un līdzīgiem dīvaiņiem. Lai brauc ar saviem murgiem un iedomātiem fašistiem cīnīties uz Kulimu. Ātri bietē dabūs.
|
|
| |
switchs | Datums: Piektdiena, 26.10.2012, 09:57 | Ziņojums # 9 |
 Pulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 177
Reputācija: 6
| Melnais, kur palicis? Mums te puteņo, līst, krusa, vētra. Prasās kādu vasarīgu bildi, lai sasilda
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 27.10.2012, 07:35 | Ziņojums # 10 |
 Ģenerālisimuss
| Quote (switchs) Melnais, kur palicis? Mums te puteņo, līst, krusa, vētra. Prasās kādu vasarīgu bildi, lai sasilda
Nekur nēsmu pazudis. Kulimā man netu nogrieza. Tad jau laicīgi esmu aiztinies, neizjutīšu sniegus un puteņus. Man ir jauka saulīte
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 27.10.2012, 07:46 | Ziņojums # 11 |
 Ģenerālisimuss
| Nākamais rīts sākās ar nelieliem sarūgtinājumiem. Sarūgtinājumi turpinājās arī turpmākās dienas. Pirmkārt esmu palicis bez interneta. Manam hotelim apakšā esošā kafe „Old Town” bija nočekojusi, ka kāds jūzo internetu ārpus darba laika. Interneta resursam tika uzlikta parole. Tā es paliku bez ērta interneta.
Otrkārt izbeidzās mana elektriskā tējkanna, kura bija gana ērta un viegla. Vadāta līdzi vēl no Indonēzijas. Rīts bez kafijas nav nekāds rīts. Nācās pirkt jaunu tējkannu.
Treškārt manam datora iznesamajam skaļrunim noplīsa USB kabelis. Nu ir apgrūtināta komunikācija skype un filmu, mūzikas klausīšanās. Iebūvētais skaļrunītis ir nedaudz pa klusu. Būs jāmeklē vai nu jauns kabelis, ar ko varētu būt problēmas. Vai jāpērk jauns skaļrunis. Tās ir tehniskās ķibeles.
Ir vēl arī nelielas veselības problēmas. Pēc 10 km staigāšanas esmu uzberzis tulznas. Kājas īkšķis nedaudz uzpampis. Vēl nav ienēsājušies mani jaunie skrienamie apavi. Mājās ar zeķi kājās likās OK! Bet ar basām kājām un tāds attālums lika par sevi manīt. Nedrīkst šo lietu sasteigt. Jāpagaida, kad sadzīs kāja un uzmetīs biezāka āda. Nāksies pāris dienas atturēties no lielās staigāšanas. Te jau arī īsti vairs nav uz kurieni iet. Vēlējos pastaigāt pa Sungai Sedim Recreational Forest. Būs jāatliek! Tā nav liela bēda, galvenie notikumi ir vēl tikai priekšā! Pirmais mēnesis paredzēts slinkošanai.
Visas šīs problēmas ir tīrie sīkumi, kas nekādi nevar ietekmēt manu atpūtu un ceļošanu.
Nav jau tā ka nekur nēsmu bijis un neko nēsmu redzējis. Katrā valstī es cenšos apmeklēt trīs obligātos apskates objektus. Tie ir tirgus, kapi un pirts. Šajās vietās visātrāk var iepazīt tautas mentalitāti. Šīs vietas ir vistuvāk tautai.
Tad nu šoreiz tika apmeklēti apkārt atrodamie kapi. Par cik kapu kultūra Latvijā ir augstā līmenī, interesanti apskatīt kā ir šeit un iepazīt katras tautas tradīcijas un mentalitāti.
Pirmie no kapiem ir musulmaņu kapi. Viss ļoti vienkārši. Par kapiņu vien norāda zemē ierakts stabiņš ar nelielu uzrakstu. Toties mošeja liela un skaista:
Kā nākamie ir ķīniešu kapi. Te varam redzēt, cik katram aizgājējam ir bagāti radi. Ir ļoti grezni marmorā būvētas kapličas, ir pavisam vienkāršas mūža mājas. Var redzēt, ka ķīnieši ļoti ciena savus aizgājējus. Kapi tiek rūpīgi apkopti, un nauda šeit netiek žēlota.
Kārta pienākusi indiešu kapiem. Principā kapu kopiņas ļoti vienkāršas, ar nelieliem izņēmumiem. Pārāk daudz uzmanības aizgājējam netiek veltītas. Daudz nekoptu kapu kopiņu.
Džordžtaunā redzēju arī ebreju kapus. Tur tā vienkārši iekšā tikt nav iespējams. Milzīga siena apkārt un pie vārtiem apsardze. Laikam ne pārāk šo tautību te mīl. Kad mēģināju uztaisīt pāris foto, uz manīm ilgi un aizdomīgi skatījās. Hehe, kas tas par skinhedu te fotogrāfē. Pēc tam vēl iznāca uz ielas un noskatījās kurp es dodos.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 27.10.2012, 07:53 | Ziņojums # 12 |
 Ģenerālisimuss
| Lielais eksperiments Netālu no hoteļa ir musulmaņu ēstuve. Saucas "Hussain". Ļoti labi apmeklēta ēstuve. Apgrozījums ļoti labs. Kā novēroju nospiedošā daļa apmeklētāju šeit ēd ar rokām. Ja vēlies ir arī karote un dakšiņa. Tad nu lūk, nolēmu izbaudīt kā ir ēst vakariņas ar rokām. Pilnīgi bez dakšiņas un karotes.
Pats pasūtīšanas princips ir kā konstruktors. Saki ko vēlies un tiek uzlikts uz šķīvja. Mana izvēle bija rīsi, grilēta vista melnā piparu mērcē, salāti un mērcīte pa virsu. Daudzuma ziņā sanāca ļoti iespaidīgs šķīvis.
Tas viss maksāja nieka 8,70 Rm. Klāt paņēmu tikko spiestu mango suliņu ar ledu pa 3,50 Rm.
Tad nu bija laiks ķerties pie ēšanas. Bāzu savus pirkstus rīsos un krāmēju tik mutē.
Atceros Birmā bijām jautājuši, kādēļ viņi ēd ar rokām, ja ir dakšiņa un karote. Atbilde bija, ka tā labāk var izgaršot ēdienu. Jāatzīst, ka viņam bija taisnība. Ēdiens tik tiešām garšoja nedaudz savādāk. Mēs taču arī bērnībā, ja bijām ko garšīgu apēduši aplaizījām pirkstus.
Šeit ir tik daudz tautību un ēšanas paradumu. Vieni ēd ar rokām, citi ar kociņiem, citi ar karoti un dakšiņu. Kādā veidā Tu dabūsi ēdienu līdz mutei nevienu neinteresē, tam netiek pievērsta absolūti nekāda uzmanība. Te visi ir brīvi no pilnīgi nevajadzīgām pieklājības normām. Viss ir pakārtots ēšanas baudai un garšas izjūtām. Ēšana Āzijā ir otra reliģija. Vakaros visa ģimene dodas baudīt vakariņas uz kādu no neskaitāmām ēstuvēm. Tā nav Eiropa, kur skatīsies, cik pareizi Tu turi nazīti un dakšiņu. Dažreiz pārvēršot ēšanas procesu par mocību.
Tā arī es ar lielu baudu noēdu savas vakariņas, izdzēru savu mango suliņu. Kā nobeigums turpat ēstuvē izsmēķēta cigarete. Bija labi. Vai mēģināšu vēlreiz nezinu. Bet ja būs nepieciešamība, zinu, ka tā nav nekāda problēma.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 27.10.2012, 17:30 | Ziņojums # 13 |
 Ģenerālisimuss
| Tā arī visas 6 dienas Kulimā tika nobumbulēts. Penša cienīga atpūta, bez steigas, satraukumiem un liekas piepūles. Iedegums arī izveidojies tāds samērīgs. Esmu brūns, bet izskatās, ka ādu nemetīšu. Vienīgā vieta, kur nāk nost āda, ir mans plikais pauris. Tādas šausmas viņš vēl nebija pieredzējis. Pēdējais vakars un no rīta jau jādodas atpakaļ uz Penangas salu. Pēdējā vakara pastaiga, duša un gultiņā iekšā.
Penanga Atpakaļ ceļš sanāca mazāk komfortabls. Doma bija iet uz lielās šosejas, kur mani autobuss izlaida, stopēt busu un mierīgi aizbraukt līdz Butterworth. Domāts darīts. Izeju uz lielā ceļa un gaidu savu autobusu. Kad pēc pulksteņa spriežot busam jau sen kā vajadzēja būt, saprotu kaut kas šeit nav pareizi. Steidzīgi plānā jātaisa korekcijas. Līdz Kulimas autoostai ir kādi 4 km. Pēc minūtēm 15 no autoostas būtu jābūt nākošam busam. Pāreju ceļam atkal otrā pusē, apsveru, ka pa kādiem 4 km adekvāta maksa varētu būt 5 Rm (a/m brauc tajā virzienā), stopēju pirmo transportu. Saku vai pa 5 Rm līdz autoostai neaizvedīs. Protams, sēdies tik iekšā. Tā arī ļoti žiperīgi un bez lielas piepūles nokļūstu autoostā. Ir tikai viena nelaime, tikko esmu izrāpies no sava transporta, kā redzu kā mans 62 maršruta autobuss aizbrauc. Skāde, lai neteiktu stiprāk. Nākamais pēc stundas. Neko darīt. Pēc stundas jau sēžu savā autobusā un mierīgi ducinu uz Butterworth. Cena tā pati 3,30 Rm. Kā izrādās es velti gaidīju autobusu uz savas šosejas. Virzienā uz Butterworth viņš brauc pa citu maršrutu. Kas to būtu domājis? Šoreiz autobuss pilns ar cilvēkiem. Malaizijā, kā visā pārējā musulmaņu pasaulē reliģiskie svētki. Cilvēkiem brīvdienas. Tad nu visi arī kaut kur dodas.
Lai tiktu uz prāmja jāmaksā 1,20 Rm. Uz prāmja cilvēku tik daudz, ka liekas, ka ābolam vairs nav kur nokrist. Nu labi, tas tāds pārspīlējums. Bet tiešām cilvēku milzum daudz. Džordžtaunā jau kā ierasts bezmaksas tūristu buss un tieku izlaists gandrīz pie pašas viesnīcas. Šoreiz ceļa izdevumi bija 9,50 Rm. Uz Kulimu tiku pa 3,30Rm. Bet tas arī nav slikti.
Kājas īkšķis atkal sapampis. Šoreiz pat nebiju nostaigājis lielus attālumus. Laikam būs jāmeklē jauni apavi. Šie manai kājai īsti nepass. Parasti man nav nekādu problēmu ar apaviem, bet šis ir īpašs gadījums. Labi, vēl varam pagaidīt, tuvākā laikā garas distances veikt nav plānots. Tad jau arī redzēs. Ir man rezervē vēl vieni super ērti apavi. Pirkti vēl Taizemē, bet tie jātaupa garajām distancēm pa Kambodžu, Laosu.
Musulmaņiem sākot ar 26.oktobri ir iestājušies "Eid al Adha" svētku svinības. Svinības turpinās 4 dienas. Penangā vizuāli nekas neliecina, ka ir musulmaņu svētki. Varbūt esmu kaut ko nokavējis, varbūt vēl redzēšu. Es ilgi domāju, kas man nedaudz Kulimā pietrūkst. Džordžtaunā uzreiz sapratu. Tās ir no mošejām aicinājumi uz lūgšanām. Ja vakarā dzirdu lūgšanu, viss skaidrs. Pulkstenis ir 19:00 un man ir laiks doties vakariņās. hehehe
Tieku līdz savas viesnīcas recepšenam, mamma mia, kas tur cilvēku. Skolniekiem, studentiem brīvdienas. Hotelis pilnībā aizpildīts. Nu skaidrs, cilvēkiem svētki. Iečekojos un laimīgs tieku līdz savai istabai. Tās nu būs manas mājas 21 dienu.
|
|
| |
andrian | Datums: Svētdiena, 28.10.2012, 10:16 | Ziņojums # 14 |
 Ģenerālleitnants
Ieraksti: 558
Reputācija: 23
| Tas labi ka esi dzīvs, vesels un pie labas omas, sīkie negadījumi neskaitās Quote (Melnais) Tad nu lūk, nolēmu izbaudīt kā ir ēst vakariņas ar rokām es Filipīnās pamēģināju, ar rīsiem gāja grūti vietējie taisa smukas bumbiņas, bet man nesanāca, pat krampi sarāva
ChiangMai,ChiangRai,Phuket,Railay,Phi-Phi,Langkawi,Sabah,Cebu,Panglao,Boracay,Palawan,Houay Xai,Bokeo Nam Kan National Park,Beijing,Fihalhohi,Siem Reap,Sihanukville,Koh Rong,Koh Rong Samloem,Kampot, Phnom Penh,Shimla,Manali,Varanasi,Delhi
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 30.10.2012, 15:45 | Ziņojums # 15 |
 Ģenerālisimuss
| Quote (andrian) es Filipīnās pamēģināju, ar rīsiem gāja grūti vietējie taisa smukas bumbiņas, bet man nesanāca
Man nekādas problēmas ar rīsiem nebija. Nekādās bumbiņās es viņus neripināju. Vienkārši ņēmu starp pirkstiem un ēdu. Kad rīsu bija palicis maz, vienkārši viegli piespiedu ar pirkstu un rīsi paši pielipa pie pirkstiem. Varbūt tā bija mērcīte, kas man palīdzēja. Es jau arī izvēlējos kā pamatu vakariņām vistu. Rokas būtu jāsmērē šā vai tā.
Pie Penangas nacionālā parka ieejas bija vesela klase ar musulmaņu meičukiem. Visas vienādā skolas formā. Visiem bija izdalītas vienādas brokastis kastītēs. Tā nu viņas tur kolektīvi stiprināja miesu pirms grūtās pastaigas pa parka takām. Visas ēda ar rokām, nekādu problēmu.
|
|
| |
|