Indijas iepazīšana
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 29.05.2019, 13:39 | Ziņojums # 16 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Tas bija stāsts par labo, tagad laiks parunāt par slikto. Viesnīcai bija paredzēti 4 stāvi. Ceturtais stāvs tā arī netika pabeigts. Izskatās vienkārši briesmīgi no malas. Te ir bilde, kur kreisajā pusē varat redzēt nepabeigto ceturto stāvu. Tāds pats nepabeigts ir arī labajā pusē.

Hoteļa priekšā kādreiz ir bijis ļoti jauks baseins. Tagad tas man nesaprotamu iemeslu dēļ ir pamests un stāv tukšs.

Visur apkārt var redzēt, ka hotelis ir totāli nolaists. Tāda sajūta, ka viņam nav saimnieka. Vai arī saimnieks parādās vienu reizi pa gadu. Un ja nav saimnieka, tad nav arī kontroles. Un ja nav kontroles, tad indusi “izlaižas” ļoti ātri. Tas attiecas ne tikai uz baseinu un āra laukumiem, bet arī iekštelpās. Visur kur kādreiz ir bijušas atpūtas telpas ar galda tenisa galdiem un tamlīdzīgi, tagad šīs telpas tiek izmantotas netīrās veļas glabāšanai, apkopēju instrumentu un visādu drazu glabāšanai. Nu nav man saprotama tāda attieksme. Varētu to visu ļoti ātri sakārtot un būtu ļoti normāls hotelis. Pat par saviem 38 EUR, tā būtu adekvāta cena. Jo kā jau teicu – istabas ir ļoti pieņemamas.
Ģeogrāfiski hotelis atrodas izdevīgā pozīcijā attiecībā pret laivu termināli. Līdz pludmalēm patālu, bet tas nebūtu nekāds šķērslis, jo hotelim tieši garām pa ceļu kursē abi sabiedriskie autobusi, kuri mūs nogādās līdz nepieciešamajai pludmalei. Toties visas labās ēstuves, veikali un tirgi arī atrodas patālu, aptuveni 2 km. Tādam attālumam autobusu negaidīsi, mēs gājām kājām. Turp un atpakaļ sanāk 4 km.
Tiem kuriem interesē Havelock salas sabiedriskais transports, esmu jau to visu izstāstījis iepriekš. lūkojam pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/85-676-1
Tālāk stāsts par galveno, tas ir par pludmalēm. Pludmales šeit ir ļoti jaukas un labas. Lai lasītājam būtu saprotams par ko iet runa, un kurā vietā atrodas pludmales, tad vispirms ievietošu salas kartīti izpētei.

Pavisam salā ir 5 lielas pludmales un daudz maziņas.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 30.05.2019, 12:16 | Ziņojums # 17 |
 Ģenerālisimuss
| Savu stāstījumu es sākšu ar mūsu mīļāko pludmali, tas ir pludmali kura “Maps Me” aplikācijā tiek atzīmēta kā pludmale Nr.5. Manuprāt labākais orientieris ir naktsmītnes “Sunset View”, atrodas tieši pretim šai pludmalei.
Skats no “Sunset View” naktsmītnēm uz pludmali:

Manā uztverē ļoti jauka pludmale, tuvojas pludmaļu ranga augšdaļai. Manuprāt ideālas pludmales ir ar baltām mīkstām smiltiņām, ūdens dibens ar smiltiņām un bez lieliem akmens krāvumiem, bez dūņām. Lai nebūtu pārāk tālu jābrien iekšā ūdenī līdz tiek sasniegts pieklājīgs dziļums. Pludmalei un ūdenim jābūt tīram, bez visādiem plastmasas maisiņiem, tukšām pudelēm un cita veida atkritumiem. Pludmalei ir jābūt nosacīti vientuļai, nepatīk kad ir daudz cilvēku. Nu un vēl vienai lietai kurai ir jābūt, lai pludmale tiktu atzīta par izcilu, tās ir "līkās" palmas tuvu ūdens līnijai. Tad nu varu apliecināt, ka tas viss šeit arī ir. 
Vērtējam paši:

Te arī neliels video labākai sapratnei:
Kā jau iepriekš minēju, tad šī bija mūsu iecienītākā pludmale. Pavadījām šeit visilgāko laiku. Parasti līdz šai pludmalei "čībojām" kājām. Patālu jau ir, bet pastaiga arī nepieciešama. Atpakaļ ceļā parasti piestājām vienkāršā, bet ļoti jaukā ēstuvē. Pirms miega remdēt izsalkumu tā teikt. Tas bija kaut kur pusceļā starp pludmali un viesnīcu. Ēstuve saucās "Golden Spoon", un spriežot pēc "tripAdvisor" sniegtās atsauces - šī ēstuve tika atzīta par ceļotājiem labāko pagājušā gadā Havelock salā. Te varēja dabūt izcilas lietas kā piemēram masala, biriani, thali, ceptu zivi un citus jūras mošķus. Un tas viss par ļoti sakarīgām cenām. Apkalpojošais personāls jauni indiešu puikas, bet ļoti draudzīgi, pieprot savu darbu. Porcijas garšīgas un lielas. Nu ļoti jāpiepūlas, lai tiktu ar šādām porcijām galā. Un ja arī tiec galā, tad izsalkums ir remdēts uz ilgu laiku.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 30.05.2019, 13:41 | Ziņojums # 18 |
 Ģenerālisimuss
| Ja jau esam pie pludmales Nr.5, tad ceļotājiem būtu arī jāzina, ka šajā vietā ir daudz normāliem ceļotājiem domātu naktsmītņu. Liela daļa no šīm naktsmītnēm nav pat atrodamas internetā. Te naktsmītnes var atrast praktiski visām gaumēm, varbūt vienīgi neatradīsiet kādas "super lux" klases viesnīcas. Bet tā šeit ir istabas ar airkondišenu, ir istabas ar ventilatoru, ir pavisam vienkārši bungalo. Tādi bungalo bija tieši pretim pludmalei Nr.5. Var teikt bungalo atrodas pirmajā līnijā.
Te nu ir tie bungalo:

Kā redzam, tad skats nav pārāk rosinošs, bet toties cena pilnīgi droši nav nekāds "kosmoss". Speciāli nejautāju, bet domāju virs 10 EUR pa nakti būtu jāatdod tāpat. Citur Āzijā tāda veida bungalo varēt dabūt par kādiem 5 – 6 EUR. Jo kā redzam - ir pat ventilators, elektrība, elektriskā spuldzīte un moskītu tīkls. Būtu es viens, tad varētu ņemt šo bungalo un ķert viņā nirvānu , bet esmu kopā ar Melno Princesi. Kā mēs visi zinām, tad visas princeses šausmīgi baidās no pelēm un žurkām. Melnā Princese nav nekāds izņēmums, tāpēc šo variantu nācās atmest jau pašā "saknē". Bet nu pārējie ceļotāji var droši doties uz šo pludmali un meklēt sev naktsmītnes šeit. Kā jau teicu, tās te ir visām gaumēm. Tāpat ar ēšanu šeit nav nekādu problēmu. Praktiski katram hotelim ir sava ēstuve, kur tiksiet laipni apkalpots. Lielākā daļa šo ēstuvju izvietotas gar ceļa malu.
Tālāk pa ceļu uz priekšu atrodas nākamā pludmale. Saucas viņa "Kalatpahar beach". Atrodas praktiski autobusa galapunktā. Šī pludmale jau ir krietni rosīgāka. Cilvēku Te ir vairāk. Pašai pludmalei nav nekādas vainas, bet man neiepatikās tās cilvēku masas. Man tomēr patīk klusākas pludmales. It sevišķi, ja tās te ir pieejamas.

Izbrīnīja šajā pludmalē izliktie brīdinājumi. Es pat biju šokā, kādi mošķi šeit tikai nedzīvo. Ja var ticēt šim stendam:

.... tad šeit ir iespēja sastapties ar akmens zivi, krokodilu, medūzām, jūras čūskām un pat haizivīm. Ir pat aprakstīts, kas ir jādara sastopoties ar šiem mošķiem. Bet negribas ticēt, ka ar to visu ir iespēja šeit satikties. Mēs neko no šī izliktā saraksta šeit neredzējām. Tas laikam ir labi...
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 30.05.2019, 14:33 | Ziņojums # 19 |
 Ģenerālisimuss
| Paskatījāmies pulkstenī un nospriedām ar Melno Princesi, ka nav jēgas laiku tērēt. Labāk braucam atpakaļ uz mūsu pludmali Nr.5. Tur viss ir labāks un jaukāks. Un nav tādi šausmīgi brīdinājuma plakāti. Bet līdz atpakaļceļa autobusam mums vēl bija 1 stunda brīva laika. Nolēmām izmest kādu līkumu, paiet gar jūras krastu uz priekšu. Tur ir pilns ar izgāztiem kokiem, dažbrīd grūti viņiem tikt garām.

Atnākot atpakaļ atnāca lielā slāpe. Šim gadījumam vienā ceļa pusē (tālākā no jūras) ir vairāki tirdzniecības kioski, kuros varat nopirkt kādu našķi, ūdeni vai kokosriektu. Varat arī šeit remdēt savu izsalkumu. Mans skats "krita" un milzīgu kokosriekstu. maksāja viņš 40 rūpijas, mazāki kokosrieksti maksā 30 rūpijas. Kokosrieksti laikam ir vienīgais (banāni arī), kas aug uz šīs salas. Kad pārdevēja bija "atkorķējusi" manu kokosriekstu, un es biju viņu paņēmis jau rokās gatavs doties pāri ceļam, kur pie jūras uz soliņa sēdēja Melnā Princese, tiku apturēts no pārdevējas puses. Kā izrādījās, tad dzert un ēst drīkst tikai šajā ceļa pusē. Pludmales pusē tas ir aizliegts. Nu saprotama lieta, indusi, viss kas paliek pāri pēc šādām maltītēm vienkārši atstāj tur kur tikko bija ēduši. Sušķi. Man pat tika piedāvāts krēsls, uz kura apsēsties, kamēr baudu savu kokosriekstu. Jāatzīst kokosriekstam nebija ne kādas vainas.
|
|
| |
Striķis | Datums: Ceturtdiena, 30.05.2019, 22:39 | Ziņojums # 20 |
 Apakšpulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 149
Reputācija: 6
| Quote Melnais (  ) ievietoju restorāna ēdiena karti ar visām cenām Kafija 15 rūpijas? Tas ir ap 20centi. Un kā garšo?
Quote Melnais (  ) Pilnam komplektam viesnīcas īpašnieks krāpjas ar GPS pozīciju Pēdējā laikā ik pa brīdim kāds krāpjas uzrāda tuvāk centram. Man nesen Vietnamā (Tuy Hoa) nācās 3km nostaigāt no norādītās lokācijas pilsētas centrā līdz gandrīz vai nomalei. Tiesa gan beigās, kad braucu prom, vairs nebiju pat dusmīgs, jo viesnīca bija ļoti laba, personāls laipns un piedevām saimnieks iedeva diezgan jaunu rolleri pa 100,000VND uz pusotru dienu.
Ziņojums rediģēts Striķis - Ceturtdiena, 30.05.2019, 22:53 |
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.05.2019, 12:05 | Ziņojums # 21 |
 Ģenerālisimuss
| Quote Striķis (  ) Kafija 15 rūpijas? Tas ir ap 20centi. Un kā garšo?
Nekas īpašs. Bet dotajā gadījumā nav svarīgi vai viņa maksā 15 rūpijas vai dārgāk. Indija pilnīgi noteikti nav kafijas zeme. Indija ir tējas zeme. Normālu, sakarīgu, dabīgu kafiju te atrast ir lielas problēmas. Mēs esam visīstākie kafijas dzērēji, grūti mums ir bez īstas, stipras. melnas, smaržojošas kafijas. Tāpēc meklējām kafiju Chennai veikalos. Lai cik tas smieklīgi nebūtu, tad gandrīz 100% izliktā, maltā, dabīgā kafija ir ar cigoriņu piejaukumu. Piedevām cigoriņu piejaukums nospiedošā vairumā sastāda 35%. Es saprotu, ka šajā variantā kafija, saprotama lieta, maksā krietni lētāk. Bet manā uztverē tas ir kaut kas nenormāls. Es saprotu, kara laikā, dabīga kafija ir problēma, tad dzer cigoriņu kafiju. Bet tagad samaitāt normālu kafiju ar cigoriņiem ..... manuprāt tas parāda, ka ar galvu tiem indusiem viss nav kārtībā.
Tā izskatās nedaudz kafijas, kuru nopirkām Chennai, var dzert pie nosacījuma, ka nav pieejama normāla kafija. IMHO
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.05.2019, 14:15 | Ziņojums # 22 |
 Ģenerālisimuss
| Kā nākamā pludmale ir "Goving Nagar beach". Tā ir pati pirmā pludmale virzienā uz pludmalēm "Nr.5" un "Kalatpahar beach". Jāsāk ar to, ka šī pludmale atrodas vistuvāk administratīvajam centram, ar no tā visa izrietošām sekām. Pludmale gara, bet darīt tur nav ko. Tāpēc nav nekādas jēgas censties viņu apskatīt.
Labāk pāriesim pie pašas rosīgākās no salas pludmalēm. Esmu pārliecināts, ka šī pludmale pilnīgi noteikti atradīs savus piekritējus arī no šīs lapas ceļotāju vidus. Saucas šī pludmale "Elephant beach". Ir divi veidi kā nokļūt līdz šai pludmalei. Lielākā daļa tūristu to dara tieši no laivu termināla. Neskaitāmas laivas Jūs nogādās pa taisno līdz pašam "Elephant beach". No rītiem laivu terminālī valda samērā aktīva darbība.
Varam vērot paši:

Brauciens ar laivu ir pats ērtākais un ātrākais veids kā nokļūt uz "Elephant beach", bet īstiem ceļotājiem tas būtu pārāk vienmuļi un neinteresanti. Otrais ceļš ir sākumā izmantot autobusu un kāpt ārā pie džungļu takas, kura ved uz šo pludmale. Šī taka ir tikai 1,8 km garumā un ceļotāju izpratnē tas vispār nekas nav. Neskatoties uz to indusi samērā aktīvi piedāvā maksas pakalpojumu – gājienu pa šo džungļu taku pavadoņa pavadībā. 
Te varat redzēt vienu no šādiem piedāvājumiem:

Saprotama lieta, ka mēs izvēlējāmies pārgājienu pa džungļa taku. Bet. protams, ka vienatnē. Cik slimai galvai jābūt, lai par šādu elementāru pastaigu maksātu naudu un ņemtu pavadoni. Bet ejot pa šo taku redzējām vairākas grupiņas ar šādu pavadoni. Bet nu visu pēc kārtas. Kāpjam iekšā sabiedriskajā autobusā. Konduktoram sakām, ka brauksim līdz džungļu takai. Kad autobuss ir apstājies mums nepieciešamajā vietā, konduktors laipni parāda virzienu uz kuru jādodas. Varat būt pilnīgi droši, Jūs tiksiet izsēdināti tieši vajadzīgā punktā. Viss ir elementāri kā 5 kapeikas. Lai varētu sākt gājienu pa džungļu taku vispirms ir jāpierakstās grāmatā. Takas sākumā ir tāds maziņš ofisiņš. Laikam baidās, ka varētu arī kāds nomaldīties. Dīvainīši. Un tad jau arī gājiens var sākties.
Tā šī džungļu taka izskatās pašā sākumā:

Tālāk taciņa vairs nav tik plata un sakopta, bet nu pilnīgi pārredzama un lietojama bez pārāk lielas piepūles.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.05.2019, 14:46 | Ziņojums # 23 |
 Ģenerālisimuss
| Šo taciņu var pievārēt pilnīgi elementāri cilvēki jebkurā vecuma. Sākot no bērniem un beidzot ar sirmgalvjiem. Nomaldīties arī praktiski šeit nav iespējams. Ejiet tikai pa platāko no takām. Ja nu uznāk piekusums, aizdusa vai vēlme uzvilkt kādu kāru dūmu, tad šim gadījumam takas garumā ir izbūvētas 2 atpūtas vietas. Civilizētas atpūtas vietas ar soliņiem un jumtiņu, lai varētu no saules patverties.

Ejot pa džungļa taku ir iespēja pavērot apkārtējo dabu, floru un faunu. Visapkārt takai čaukst lapas, atskan visādas skaņas. Visbiežāk uz pašas takas mēs satikāmies ar dažāda izmēra ņiprām ķirzakām. Dikti kautrīgas bija un kopbildi ar mums tais;it atteicās, nošūpoja tik asti un džungļos iekšā. Vārdu sakot interesanti. Pilnīgi nesteidzīgā gaitā pēc minūtēm 30 jau bijām pie "Elephant beach". Te nu mūs sagaidīja pamatīgs šoks. Kā jau teicu, tā ir Havelock salas pazīstamākā pludmale. Pludmale pati par sevi ļoti laba, mīkstas baltas smiltīnas, ūdens bez akmeņiem. Tik tālu tas būtu ok. Tāpat te ir paredzētas visa veida ūdens atrakcijas. Šnorkeli, daivings, ūdens motocikli, banāni un tamlīdzīgas lietas. Tas viss jau būtu labi, bet man riebjas "pļunčāties" tik piebāztā ūdenī ar cilvēkiem. Tas nav priekš manis.
Lūkojam paši:

Pilnīgākai izpratnei pievienoju arī nelielu video:
Domāju, ka ceļotāji piekritīs, ka tādā pludmalē darīt nav ko. Mirkli pakavējāmies un devāmies pa džungļu taku atpakaļ. Dosiem ievērtēt nākamo pludmali. Izejot no džungļu takas atzīmējamies ofisa grāmatā, ka sveiki un veseli esam atgriezušies. Turpat sagaidām autobusu un dodamies ceļā. Pēc brīža jau easm pie "Radhanagar beach". Te arī ir autobusa gala pietura.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.05.2019, 15:26 | Ziņojums # 24 |
 Ģenerālisimuss
| Manā vērtējumā šī ir otra labākā pludmale Havelock salā. Ņemot vērā pludmales iespaidīgo garumu, tad atrast vientuļas peldēšanās vietas šeit nav nekādu problēmu. Tīras baltas smiltis, jūras dibens ar tādām pašām jaukām, mīkstām smiltiņām, bez akmeņiem. Pludmale tiek rūpīgi kopta, visi mēsli tiek savākti, nekādi plastmasas maisiņi vai pudeles ne pludmalē, ne ūdenī nav. Patīkami šeit peldēties. It sevišķi, ja paiet tālāk pa kreisu roku. Tur vispār cilvēku nav.

Ieskatam arī neliels video:
Vienīgais kas man nedaudz traucēja – nebija "līko" palmu tieši pie ūdens. Balto smiltiņu zona ļoti plaša, tā kā mūsu Jūrmalā. Tagad nedaudz jautrības.

Bildē redzamās meitenes bija sporta vingrotājas, tikai nezinu no kādas valsts, un tas arī nav svarīgi. Acīm redzot tā bija kāda sporta nometne vingrotāju komandai. Meitenes arī līdzīgi kā mēs apmeklēja visas iespējamās pludmales. Te nu mēs viņas satikām atkal, bet stāsts nav par to. Stāsts ir kad pludmalē Nr.5 šīs meitenes veica elementārus vingrošanas paņēmienus ar rinķi un lenti. Tad nu būtu jāredz vietējie indusi. Bariem saskrēja, fotogrāfēja un taisīja video. Nabaga indusi, kaut ko tādu redzēt…. un pa brīvu… 
Vēl viena jautrība noslēdzās pie tā, ka atradu šai pludmalē ideālas saulesbrilles. Var teikt universālās saulesbrilles, der gan dienai, gan naktij. Kad Melnā Princese mani ieraudzīja ar šīm brillēm, tad smējāmies abi - ilgi un gardi.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.05.2019, 15:50 | Ziņojums # 25 |
 Ģenerālisimuss
| Vakariņas nolēmām ieturēt turpat netālu no "Radhanagar beach", var teikt autobusa galapunktā. Tur ir ierīkotas vairākas nelielas ēstuves, kur remdēt izsalkumu. Vienā no viņām arī kārtīgi paēdām.

Pēc sātīgām vakariņām autobsā, kurš mūs izlaidi tieši pretīm mūsu hotelim. Ideāli. Vakar nobeigumā bija iespēja pamieloties ar ukraiņu degvīnu no saldētavas. Pudele bija kārtīgi apsarmojusi un degvīns lējās glāzē kā sīrups. Tādas lietas bieži Āzijā nepiedzīvot. Kā uzkodas tirgū nopirkām tomātus,gurķus, mango un samosas. Izcils vakara noslēgums sanāca. 

Tā arī bezrūpībā, baudot ūdens un saules peldes tika pavadīts šis laiks Havelock salā. Bija pienācis brīdi, kad jāatgriežas atpakaļ Port Blair. Dabūt biļetes uz valdības laivu neizdevās, nokavējām. Atpakaļ ceļam nācās pirk dārgās privātās kompānijas "Makruzz" biļetes.
No rīta ar kājiņām aiztipinājām līdz laivu termninālim. Laiva tika padota precīzi atbilstoši grafikam.

Ar to varam teikt lielu paldies Havelock salai par jaukajiem mirkļiem šeit, teikt uz saredzēšanos. Bet ja godīgi, tad nav man tādas pārliecības, ka providence mani atkal kādreiz iemetīs šajos platuma grādos. Bet pārējiem ceļotājiem tomēr vēlos ieteikt apmeklēt šīs vietas (Neil un Havelock salas), kamēr tūristu bari nav viņas galīgi sačakarējuši. Tūrisms šeit ir vēl tikai bērnu autiņos, un būtu grēks to neizmantot. IMHO
Pēc pusotras stundas kuģošanas esam veiksmīgi sasnieguši Port Blair.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 01.06.2019, 15:40 | Ziņojums # 26 |
 Ģenerālisimuss
| Par cik šoreiz kuģošanai neizmantojām valdības laivu, tad laivu piestātne Port Blair bija citā vietā. Lai tiktu līdz mūsu hotelim ”Aashiaanaa Residency Inn” ņemam motorikšu par 100 rūpijām. Tur jau mūs pazīst, un jaunas pasu kserokopijas vairs taisītas netiek. Tiekam pie citas istabas, nedaudz labākas par iepriekšējo.
Esam ievākušies un ir pienācis brīdis meklēt mūsu ziemas drēbes, kuras atstājām šeit priekš laundry servisa. Recepšenā onka saka nav problēmas, viss ir gatavs un vislabākā kārtībā. Tiek atnestas mūsu vešiņas, tik tiešām tīras un kārtīgas. Un tad atkal sākas indusu izgājieni. Par laundry servisu no mums tiek pieprasīts 500 rūpijas. Tas ir par aptuveni 5 kg vešiņas. Pirms nodevām tikām pajautājuši un mums atbildēja, ka 1 kg maksā 45 rūpijas. Nu nē, tā tā lieta neies. Paņēmu savas vešiņas un aiznesu uz istabu, bet atteicos maksāt tādu summu. Lai nāk puika no recepšena, tad arī runāsim. Pēc 30 minūtēm puika klāt, es viņam rādu un jautāju vai tā ir godīga cena? Vai viņš personīgi būtu gatavs maksāt par 5 kg laundry servisa 500 rūpijas? Disputs ieilga, ka varbūt tā ir cena, ja skaita pa vienam gabalam, tad tika izdomāti vēl citi iemesli – ka veļa tika izgludināta. Neko nezinu, es nekādu gludināšanu nepasūtīju. Teicu, ka maksimums ko esmu gatavs par to maksāt ir 300 rūpijas. Tā arī ne par ko nevienojāmies. Es paliku pie sava, recepšen puisis pie sava. Labi šodienai metam mieru, rīts gudrāks par vakaru.
Pēc visas šīs epopejas sagribējās iedzert kādu aliņu. Devāmies uz mums zināmo "wine shop". Mums nezināmu iemeslu dēļ veikals slēgts. Dodamies uz otru veikalu – tas arī slēgts. Labi, ka tam veikalam blakus atradās vietējais barčiks. Labi vien bija, tā bija izdevība izbaudīt un saprast kādi ir vietējie barčiki. Atkārtoties vairs nevēlos, jo esmu jau par to aprakstījis citā foruma sadaļā.
Tiem kuriem ir interese lasām pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/97-675-1
Tā arī ši diena pagāja. Pēc pirmā barčika Melnā Princese palika istabā atpūsties, bet es vēl aizstaigāju līdz vēl vienam barčikam. Ar to arī šis vakars noslēdzās ar patīkamu sagurumu un dullumu galvā. 
Nākamā rītā ap pulksten 9:00, kad bijām knapi modušies, pie durvīm klauvē vakardienas puisietis. Jā būs ok, ja par laundry samaksāsim 250 rūpijas. Lūk – tā jau ir normāla un godīga cena. Nekādu problēmu, momentā norēķinos un varam domāt tālāk ko darīt šodien.
Lēmums tiek pieņemts ātri, dosimies apskatīt un izpētīt vēl vienu mazu saliņu – Ross salu. Šī sala atrodas ļoti tuvu Port Blair. Uz turieni no laivu termināla kursē laivas, brauciens turp/atpakaļ maksā 350 rūpijas no cilvēka.

Mēs ātri sameklējam sev laivu un brauciens var sākties. Pēc neilga brīža tiekam izlaisti Ross salas laivu terminālī. Laiks tiek dots 1 stunda 30 minūtes. Pēc šī laika tiks padota laiva atpakaļ ceļam. Kā izrādās te pietiekoši daudz interesantu kuri vēlas apskatīt salu, vai jau ir to apskatījuši.

Kā pirmais apskates objekts mūs sagaida japāņu bunkurs. Tas par brīvu, bet ja vēlaties doties dziļāk salas iekšienē nākas pirkt ieejas biļeti. Vienam cilvēkam tā maksā 30 rūpijas. Uzreiz varu pateikt, ka ir vērts samaksāt šo cenu, jo redzēt šeit ir ko.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 01.06.2019, 16:58 | Ziņojums # 27 |
 Ģenerālisimuss
| Vispār šai salai ir izcili interesanta vēsture, un var tikai apbrīnot cilvēku izdomu, gribasspēku un pacietību, kad atrodoties tik tālu no lielajām zemēm šeit tika izbūvētas karavīu kazarmas, virsnieku kazarmas, baznīca, gubernatora māja, kur grīda bija izklāta ar itālijas flīzēm, destilējamie aparāti, peldbaseins, tenisa laukums, maizes ceptuve un daudzas citas ēkas. Bija pat uz salu atvesti un brīvā vaļā dzīvoja, un dzīvo vēl šobrīd stirnas. No cilvēkiem viņas galīgi nebaidās, varat droši nākt klāt. Vienīgais noteikums ir stingrs aizliegums stirnas barot. Vārdu sakot sava Parīze Indijas okeāna vidū.

Šai bildē varam redzēt kas palicis pāri no destilējamā aparāta. Domāts bija ne jau degvīna dzīšanai, bet gan dzeramā ūdens iegūšanai. 

Tālāk tas kas palicis pāri no baznīcas. Kādreiz baznīca šeit bijusi ļoti liela attiecībā pret salas izmēriem.

Savukārt šajā bildē varam redzēt cik ātri džungļi pārņem ēkas. Kaut kāds Kambodžas Ankorvats miniatūrā, tur arī tādi skati bieži novērojami, kad koki pilnībā pārņem ēku.

Piekritīsiet, ka ir iespaidīgi?!
Sala savā vēsturē ir piedzīvojusi arī ļoti postošu zemestrīci 1941.gadā. Kā arī japāņu okupāciju sākot no 1942.gada līdz 1945.gadam. Vēsture šeit ir ļoti interesanta, tiem kuriem interesē rekomendēju palasīt papildus informāciju internetā. Un ja trāpās nokļūt līdz Port Blair, tad šis viennozīmīgi ir ļoti cienīgs apskates objekts šeit. Tā arī pavadījām 1 stundu un 30 minūtes ļoti interesantā un bagātā izziņas procesā. Laiks paskrēja nemanot, nebiju gaidījis tik jauku ekskursiju šeit.
Vakarā devāmies atvadu vakariņās uz jumta restorānu, tur pat netālu no šī laivu termināla. Bija ļoti jauki un gardi. Varējām baudīt BBQ vistiņu ar alu un pārdomāt piedzīvoto un redzēto Andamanu salās. Daba šeit ir ļoti baudāma, par indusiem es nav tik pārliecināts. Bet nu vismaz ļauni viņi nav, tādi specifiski gan.
Pēc vakariņām gultiņās iekšā, jo rīt agri jāceļas. Mūs gaida ļotenīte atpakaļ uz Chennai. Ļotenītei izlidošanas laiks 8:00. Zinot indusu debīlos gājienus ceļamies jau 5:30. Turpat viesnīcas recepšena puika ir pasūtījis mums motorikšu līdz lidostai. Brauciena cena 150 rūpijas. Pulksten 6:00 jau esam lidostā. Kārtējas debīlās drošības pārbaudes, iečekošanās un varam doties uz savu "Air India" ļotenīti. Dīvaini, bet atšķirībā no lidojuma šurp, šoreiz ļotene ir pietiekoši piepildīta, par procentiem 80%. Izlidojam praktiski atbilstoši grafikam. Vēl tikai ar acīm pabaudām fantastiski skaistos skatus uz Andamana salām no putnu lidojuma. Domās pasakām paldies un atvadāmies no šīs vietas. Pēc 2 stundu lidojuma jau sēžamies Chennai lidostā. Esam atpakaļ uz "lielās" zemes. Tagad palikušas pēdējās 4 dienas ko pavadīt Indijā.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 05.06.2019, 11:47 | Ziņojums # 28 |
 Ģenerālisimuss
| Chennai
Esam nolaidušies vietējo lidojumu terminālī, tā kā nekādu gemoroju ar robežas šķērsošanu šeit nav. Sagaidām savu bagāžu, un neizejot no lidostas, ir iespēja aiziet līdz metro stacijai. Tas mums tieši ir arī nepieciešams. Pērkam dienas biļeti par 150 rūpijām. Vēlāk 50 rūpijas ir iespējams saņemt atpakaļ, tas ir kā depozīts par plastmasas gabalu ar čipu. Plašāk par Chennai sabiedrisko transportu esmu aprakstījis foruma sadaļā pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/85-677-1
kam ir pastiprināta interese - lasām un diskutējam. Šeit vairs neatkārtošos.
Brauciens ar metro ļoti komfortbls un baudāms. Praktiski tukši vagoni, kondicionēts gaiss, neiedomājama priekš Indijas tīrība. Sajūtas, ka esam citā valstī. Jaubrauc mums bija līdz metro pieturai "AG-DMS". No šīs metro pieturas līdz mūsu rezervētajam hotelim ar kājiņām tikai 250 – 300 metri. Tīrais dzīves sīkums, toties kādus kontrastus ir iespējams novērot šajā īsajā ceļa posmā. No totālas nabadzības līdz bagātībai. No totālas cūcības līdz normāli sakoptām ielām. Pirmais etaps aptuveni 100 metri pa totālu miskasti, savādāk to nosaukt nevar.
Vērojam paši īsā video:
Pēc šīs miskastes sākas vietējo, nabadzīgo iedzīvotāju kvartāls. Pavisam mazas mājiņas, cilvēki arī guļ uz ielām. Tur pat uz ielām tiek gatavota pārtika, mazgāta veļa un pavadīts brīvais laiks. Brīvais laiks jādomā šeit ir ļoti pietiekošā daudzumā. Cilvēki draudzīgi, droši vien, ka baltie tūristi pa šādām takām nestaigā. Tādus ceļotājus kā mūs, vietējie šeit satiek reti.
Skatām un vērtējam paši kā tas izskatās šai video:
Video beigās jau varat redzēt normālu ielu ar mūsu hoteli labajā pusē. Vēl pēc 50 metriem vispār sākas "krutais" rajons, tur pat ir Singapūras vēstniecība. Lūk cik īsā posmā varēja vērot ļoti krasas pārmaiņas. Var teikt vesela ekskursija ar visiem piedzīvojumiem. 
Tā nu esam nokļuvuši pie mūsu rezervētā hoteļa "FabHotel Pearl T Nagar", tā ir milzīga viesnīcu ķēde Indijā. Rezervēju šīs naktsmājas izmantojot "booking.com" rezervācijas sistēmu. Kopumā šis hotelis tika rezervēts uz 4 naktīm. Par šīm četrām naktīm nācās maksāt 76 EUR, kas sanāca precīzi 19 EUR pa nakti. Ļoti sakarīga cena, salīdzinot ar sniegtām iespējām, un Andamanu salu viesnīcu cenām. Istabā bija liela, ērta gulta, galdiņš, TV ar daudziem kanāliem, airkondišens, personīgā poda māja ar karsto ūdeni. Pats galvenais, ka beidzot tikām pie WiFi istabā. Interneta ātrums bija ļoti pieņemams. Pēc nesekmīgiem centieniem sazināties ar mājiniekiem no Andamanu salām, šeit tas bija viegls uzdevums. Cenā iekļautas arī brokastis. Uz brokastīm vienreiz aizgājām, ar to pietika, vairs nemēģinājām. Nav lietojamas. Airkondišens arī neatrodas pareizajā vietā istabā, pūš savu auksto gaisu pa tiešo virsū gultai. Gadās, ka naktī guli bez segas, un tas, ka uz manas muguras tiek pūsts auksts gaiss ir ļoti slikti. Vēlāk tas ar mani izspēlēja ļoti ļaunu joku. Bet par to vēlāk. Hotelis atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, 300 metrus no metro pieturas "AG-DMS". Tā nu ievācāmies savā istabā, noskalojām ceļa putekļus un bijām gatavi doties iepazīt Chennai.
Izmetam pirmo nelielo iepazīšanās izgājienu tautiņās. Pirmais iespaids diezgan skumjš. Kārtējie nemitīgie kontrasti, netīrība mijas ar normāliem posmiem, nabadzība ar bagātību, bomži, troknis, kņada, ceļu satiksmē kārtīgs trafiks un vietām pilnīga apokalipse.

Spriežot pēc redzamā, tad indusu galvenā nodarbošanās ir tirdzniecība. Cenšas viens otram pārdod visādus niekus. Tirgots tiek visās iespējamās un neiespējamās vietās. Pilnīgs haoss...

Pēc pāris stundu staigāšanas šādā "bābelē" uznāca zināms nogurums no visa šī bez sakara, trokšņa un haosa. Sameklējām vienu normālu restorānu, kur ieturējām kārtīgu maltīti. Brīdī, kad bijām tikuši galā ar savu mielastu saule jau bija norietējusi. Laiks lēnā garā virzīties atpakaļ uz hoteļa pusi, pa ceļam apciemojot supermārketu netālu no mūsu hoteļa, bijām viņu noskatījuši jau sākot savu gājienu.

Par supermarketu mūsu izpratnē viņam vēl būtu jāaug un jāaug, bet jebkurā gadījumā lielāku veikalu es atrast Chennai nevarēju. Galvenā mūsu interese šai veikalā atradās augļu nodaļā. Tad nu beidzot atrodoties Āzijā, mēs varēsim ķerties pie augļu baudīšanas, cenas veikalā bija ļoti adekvātas:
Liels ananāss – 49 rūpijas; Ļoti gardas, lielas vīnogas – 75 rūpijas kilogramā Dzetenais arbūzs – 24 rūpijas par kg; Tas bija dārgākais arbūzs, augšējā bildē varat redzēt veikala ārpusē esošos arbūzus. Viņu cena bija 13 rūpijas par kilogramu.
Pirkām dārgākos un labākos, cena tāpat bija laba. Kā izbadējušies negauši nopirkām gan arbūzu, gan vīnogas, gan ananāsu. Un bija iespēja pat norēķināties ar karti. Kaut kas fantastisks. Un tagad suprise. Lai to visu aiznestu palūdzām plastmasas maisiņu. Kā izrādījās, tad Chennai (iespējams tas notiek visā Indijā) ir sākta radikāla cīņa pret plastmasas maisiņiem, vienreizējiem plastmasas traukiem un tamlīdzīgām lietām. Maisiņi šeit ir vai nu papīra, vai drēbes, vienreizējie trauki no papīra. Mums pat restorānā, kur bijām pasūtījuši šeikus, deva nevis plastmasas salmiņus, bet gan papīra. Vienu vārdu sakot baigie malači šajā ziņā. Mums arī nācās piepirkt vienu lielu drēbju maisiņu, lai varētu visu nopirkto aiznest līdz hotelim. Ar papīra maisiņu nepietiktu. Drēbes maisiņš kalpo vēl tagad, kad jādodas uz "Maxima" vai "Rimi".
Tad nu teciņiem, ar iepirktiem augļiem, uz viesnīcu. Vakara trapeza varēja sākties. Tad jau dušiņa un gultiņā iekšā. Pēc šī rīta agrās celšanās, pārlidošanas un pastaigas bija iestājies kārtīgs sagurums. Rīt būs jauna diena, ar jauniem piedzīvojumiem.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 07.06.2019, 10:00 | Ziņojums # 29 |
 Ģenerālisimuss
| Nākamajā rītā mostamies labi atpūtušies un kārtīgi izgulējušies. Lai apskatītu un saprastu vismaz aptuveni kas ir Chennai, mums ir atvēlētas 3 dienas. Ja godīgi, tad lai rastos kāds daudz maz objektīvs priekšstats kas te notiek, kā tauta dzīvo - būtu nepieciešamas vismaz dienas 10, bet tik daudz laika mums nav. Tātad ko mēs redzējām pa šīm 3 dienām.
Melnai Princesei ļoti patīk hinduistu templīši. Konkrēti viņai patīk vērot mazās dievību un svētību figūriņas, kuras nāk no hindusitu mitoloģijas un ar kurām plašā slānī ir izgreznoti tempļi. Tā kā viena diena praktiski tika veltīta kulta celtnēm. Te gan jāsaka, ka trāpījās ne tikai hinduistu kulta celtnes, bet arī kristiešu baznīcas. Sākām savu apmeklējumu ar lielāko hinduistu templi Chennai, tas ir "Kapaleeshwarar Temple". Templis veltīts vienai no svarīgākajām hinduistu dievībām - Šivai.

Jāpiekrīt, atliek tikai nobrīnīties par vietējo meistaru veidotajām figūriņām. Viss tik smalki, precīzi, krāsaini. Skatās tas viss tiešām, tiešām ļoti labi.

Turpat blakus atrodas nākamā svētvieta, templītis ūdens vidū. Nav man saprotama tā indusu atieksme pret savām svētvietām. Šī vieta tiek pielūgta, iekšā drīkst iet tikai basām kājām. Tai pat laikā visas trepes piecūkotas, mētājas visādas drazas un mēsli. Mēsli tiešā nozīmē, tur pat kāds nolicis savu "kluci", smaržo pa gabalu. Bet lai sakoptu – nē, neviens pat pirkstu nepakustinās. Ehhhhh …

Tādā veidā apstaigājām daudzus hinduistu templīšus. Tie te ir neiedomājamā daudzumā. Ir arī pavisam maziņi, ļoti jauki templīši. Tādos parasti bija liela kārtība un valdīja tīrība. Varēja vērot kā tiek zīmētas svētās zīmes pirms durvīm. Interesanti…. te jau atkal parādās radniecība ar mums.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 07.06.2019, 11:39 | Ziņojums # 30 |
 Ģenerālisimuss
| Pabijām arī templīšos, kur tajā brīdī notika reliģiski pasākumi, pārvietošanās pa ielām. Kā piemēram tas notika "Marundeeswarar" templī. Pats templis jau bija ļoti grezns, gan no ārpuse, gan iekšpušē. ļoti daudz cilvēku bija, droši vien saistībā ar ielu reliģisko ceremoniju.

Te arī būs neliels video kā notiek gatavošanās procesijai, un pati procesija:
Tālāk reāls pierādījums pieņēmumam, ka latviešu, kā indoeiropiešu grupas attālie senči ir nākuši tieši no Indijas. Tie ir dzīvu ziedu esamība, neatradīsiet šeit plastmasas vai papīra ziedus.

Tas pierāda, ka mūsu tautā, tieši tāpat kā indusiem tiek cienīti dzīvi ziedi. Un tikai dzīvi ziedi. Tas attiecas uz visu – dzīvē, svētkos, kapos. Nevis kaut kādi plastmasas vai papīra ziedi. Ja pie viņiem tyas būtu ļoti saprotami, ir silts un dzīvi ziedi ir cauru gadu bez jebkādām problēmām. Bet pie mums ir rudens un ziema, kad dzīvi ziedi ir problēma un vieglāk un praktiskāk būtu izmantot papīra vai plastmasas ziedus. Bet nekā, nav mūsu tautā izpratnes par mākslīgiem ziediem. Ar to arī lepojos…
Kā jau iepriekš minēju, tad to hinduistu tempļu šeit ir neiedomājams skaits. Nav nekādas jēgas censties tos visus aprakstīt. Tam nepietiks nekāds laiks. Vienkārši ir jābrauc ievērtēt pašiem, tad arī sapratīsiet patīk tas vai nē. Ar to stāstu par hinduistu tempļiem noslēdzu.
|
|
| |
|