Pirmā viesošanās Panamā un Kolumbijā (25.11. – 19.12.2019)
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 12:28 | Ziņojums # 16 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Apkārt "Plaza Botero" ir daudz ieliņas ar izklaidēm. Šeit viss ir ļoti līdzīgi kā Āzijā, uz vienas ielas tiek piekopts sev raksturīgais bizness. Ja esam nokļuvuši uz skārdnieku ielas, tad viena pie otras ir skārdnieku darbnīcas. Un tā visā ielas garumā. Tas pats par kazino vai bāriem. Šīs ielas ir atvēlētas izpriecām, baudām un izklaidēm. Ir sava kazino iela, kur viens pie otra atrodas dažādu līmeņu kazino.

Šī iela mani interesēja maz. Toties nākamā iela bija kā radīta man. Daudz, daudz mazu, mājīgu, jauku barčiku viens aiz otra. Barčiki savā klasiskā izpratnē, kur varat paņemt aliņu un patērzēt ar nepazīstamiem cilvēkiem vai bārmeni. Pie katra barčika ir 2 vai 3 prostitutkas, kas dirn pie ieejas vai malko aliņu pie bāra galda. Visu to vēl kolorītāku padara latīņamerikāņu ugunīgās vai sirdi plosošās liriskās dziesmas. Varat tur pat uzvilkt kādu kāru dūmu. Vārdu sakot, te ir viss tas, kam kārtīgā un klasiskā bārā ir jābūt defoltā. Tas bez kā man ir grūti iedomāties laba bāra atmosfēru. Te es jutos ļoti labi.
Pabeidzot par prostitutkām… virsū nemācas, pacietīgi gaida sava klienta uzaicinājumu. Nelaime tāda, ka visas viņas tur bija dikti briesmīgas. Te mēs atgriežamies pie ziloņu dupšiem, vienkārši traģiski. Personīgi man nepietiktu izdzert visa bāra saturu, lai pat sāktu domāt par kaut ko tādu. Bet acīm redzot sava klientūra viņām tur ir, ja nebūtu, tad nesēdētu bārā.
Tāpat šajā barčiku rajonā praktiski nesastapsiet nevienu narkomānu (kādu garām šļūcošu var redzēt). Viņiem ir citas intereses un baudas. Viņu uztverē alus bauda ir domāta vārguļiem, un par to nav vērts tērēt naudu. Iedurt vēnā kādu kārtīgu dozu – tas ir īstiem vīriem. Kaut kāds pilnīgs "sviests". 
Tagad neliels ieskats bāra atmosfērā. Vislabāk tas ir izjūtams uz vietas, bet ceru, ka nelieli video sniegs nelielu ieskatu un sapratni kas un kā. Mūzika fonā skan orģinālā no barčika.

Cenas šajos barčikos ir ļoti demokrātiskas. Pārsvarā mazā pudelīte vietējā alus maksā līdz 3000 COP, importa aliņš nedaudz vairāk. Vienkārši izcili.

Nu un turpat netālu ir iela ar labām un lētām ēstuvēm, kurās varat remdēt savu izsalkumu. Cenas nu ļoti demokrātiskas. Izlikšu ieskatam vienu attēlu no vienas ēstuves ieejas, tur ir norādītas cenas. Par milzīgu porciju tur prasa tikai 5000 COP, tas ir aptuveni 1,25 EUR. Ideāli.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 14:39 | Ziņojums # 17 |
 Ģenerālisimuss
| Tādi nopietnāki ēdienu, kur ir daudz cūkgaļas un klāt alus izmaksā nedaudz dārgāk. Šī porcija ar 2 lieliem cūkgaļas gabaliem un alu maksāja 15 000 COP. Arī ļoti labi un demokrātiski.

Kā jau kārtīgā, spāņu valodā runājošā pilsētā, ir daudz senu un jauku baznīcu. Pāris baznīcas ir tieši pie "Plaza Botero".

Vienu dienu nolēmu izmantot arī pilsētas metro, ar ko pilsētnieki ļoti lepojas. Doma bija aizbraukt uz pilsētas krutāko rajonu "El Poblado". Tas rajons, kurā dzīvo bagātākie pilsētas iedzīvotāji un viesi. Un pie reizes apmeklēt arī slaveno Lleras parku, kur norit galvenā nakts dzīve. Metro pietura atrodas tieši pie "Plaza Botero", un atbilstoši šī parka mākslinieciskai atmosfērai arī metro pietura ir skaisti apgleznota ar man nezināmu mākslinieku zīmējumiem. Melnbaltie zīmējumi izskatās ļoti reālistiski, skaudri un patiesi. Es pat teiktu skaudri savā būtībā. Bet tieši tāpēc jau arī izcili.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 14:55 | Ziņojums # 18 |
 Ģenerālisimuss
| 
Lai izmantotu Medeljinas metro, ir nepieciešams nopirkt kasē braukšanas plastikāta karti. Pērkot šo karti, sakām, cik braucieni mums nepieciešami. Viens brauciens ar metro maksā 2650 COP. Šo karti vairāk papildināt nebūs iespējams, pie pēdējā brauciena validators šo kartiņu "apēdīs".

Metro moderns un tīrs. Aizbraucu ar metro - līdz pieturai "El Poblado". Uzreiz jūtams, ka esi ieradies bagāto rajonā. Viss sakopts un tīrs, policija visus aizdomīgos tipāžus pārbauda jau uz šī rajona robežām.

Nostaigāju lielus attālumus tur, bet neko pārāk interesantu un aizraujošu tur neatradu. Nolēmu doties uz leģendām apvīto Lleras parku. Ārzemnieku iemīļotu naktsdzīves rajonu. Pēdējā laikā gan par šo vietu ir dzirdētas ne tās labākās atsauksmes. Viss esot palicis dārgs, un vietējā policija nodarbojas ar ārzemnieku šantāžu. Vienu vārdu sakot cenšas izspiest no ārzemniekiem naudu. Mans mērķis nebija braukt uz šejieni baudīt naktsdzīvi, bija agra pēcpusdiena, bet gan gūt priekšstatu - kā šeit izskatās. Parku pateicoties manā telefonā esošai aplikācijai "Maps.Me" atradu viegli. Kā jau teicu, bija agra pēcpusdiena, lielākā daļa no bāriem uz to brīdi bija slēgta. Cilvēku nebija.

Nolēmu ieiet bildē redzamā barčikā, tas bija atvērts. Biju vienīgais klients. Par mazo aliņu man noplēsa 7000 COP. Nav jau nekas super dārgi, mūsu naudiņā nedaudz zem 2 EUR. Bet viss dzīvē ir nosacīti, tas ir vairāk nekā 2 reizes dārgāk nekā barčikos ap "Plaza Botero". Vienīgais labums, ka šeit strādāja bārmene, kura runāja angliski. Izdzēru savu alu un devos tālākā apgaitā.
Lleras parka teritorija nav liela, bet visa praktiski sastāv no barčikiem. Barčiki katrai gaume. Ir itāļu, grieķu un citi nacionālie barčiki. Esmu pārliecināts, ka vakaros un naktī jautrība šeit sit augstu vilni. Man gan nenācās šo jautrību izbaudīt. Ar to arī savu ekskursiju biju beidzis. Bija nedaudz vilšanās sajūta, biju gaidījis ko vairāk no El Poblado un Lleras arī. Par Lleras var saprast - nevarēja man būt objektīva iespaida. Būtu jābrauc un jābauda naktsdzīve, un tad jāizsaka savi spriedumi, bet nu par pašu El Poblado gan. IMHO
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 16:12 | Ziņojums # 19 |
 Ģenerālisimuss
| Viena lieta, kura Medeljinā man ļoti patika, tā ir visādu super garšīgu tropisko augļu izvēle. To te ir ļoti plašā izvēlē. Sastapu arī augļus, kuras nekad agrāk nebiju ēdis un nezinu pat kā viņus sauc. Cenas tiem augļiem demokrātiskas. Bet nu personīgi man vislielāko baudu sniedza izcili gardie manguči. Tie šeit ir nedaudz savādāki nekā, piemēram, Filipīnās. Nav tik daudz dzeltenuma, kā sarkanums. Izcili sulīgi un saldi. Izmēros milzīgi.
Lai saprastu cik liels bija mango, tad uzliku viņu uz savas planšetes. Šis mango svēra nedaudz vairāk nekā 1 kg, maksāja 2500 COP:

Te vēl citi, nedaudz mazāki manguči ar citiem eksotiskiem augļiem:

Ar vietējo Medeljinas rumu gāja komplektā uz urrrrā!
Ja jau sākām sarunu par Kolumbijas nacionālo dzērienu rumu, tad nedaudz paturpināšu. Rums Nr.1 visā Kolumbijā ir "Ron Medellin". Sastopams viņš ir ar dažādiem izturēšanas gadiem. Pats lētākais un vienkāršākais ir 3 gadīgs.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 16:28 | Ziņojums # 20 |
 Ģenerālisimuss
| Alkohols Kolumbijā tiek pārdots ne tikai stikla pudelēs, bet arī tetrapakās (kā redzam bildē). Veikalos tilpumi tetrapakās ir dažādi, ir arī litrīgās tetrapakas. Iespējams ir arī lielākas, bet personīgi nemanīju. Tas ir ļoti pareizi un praktiski. Netiek lieki piemēslota vide ar tukšām pudelēm. Pārsvarā viņas ir domātas barčikiem. Katrā nelielā barčikā ir lielas pudeles no kurām tiek liets alkohols glāzēs. Gluži kā pie mums Padomju laikā tika tirgota sula glāzēs.
Lai saprastu par ko runa ielieku bildi:

Nu lūk, tajā brīdī, kad pudele ir tukša talkā tiek ņemta šī tetrapaka un alkohola daudzums pudelē ir atjaunots. Tukšā pudele nav jāmet ārā. Tā ir laba doma!
Personiski es veikalā pirmo rumu pirku mazā daudzumā (260ml), jo nezināju, kā viņš garšo, kāda ir kvalitāte. Maksāja šī 260ml tetrapaka lielveikalā 12 990 COP. Cena laba, un arī rums izrādījās pietiekami kvalitatīvs un lietojams.
Man visu laiku bija pārliecība, ka rums ir primārais dzēriens Karību jūras baseina valstīs, bet biju kļūdījies. Tikpat populārs (varbūt par populārāks) ir cits Kolumbijas nacionālais dzēriens "Aguardiente Antioqueño".

Principā tas ir tas pats labi zināmais anīsa liķieris, tikai grādi viņam ir 24%–29% robežās. Veikalos varat nopirkt dažādas šī dzēriena šķirnes, kas atšķiras pēc garšas izjūtām un alkohola stiprumu. Un pats interesantākais ir tas, ka varat nopirkt standarta dzērienu, kurā ir cukurs, un varat nopirkt dzērienu ar cukura aizstājēju – stēviju. Parastā liķierī cukura daudzums ir ļoti ievērojams, un tas nozīmē, ka cilvēks, kuram ir problēmas ar diabētu, šo produktu praktiski nevar lietot. Te ir atrisinājums šīm problēmām.
Latvijā un arī citur pasaulē stēvija tiek izmantota kā labākais cukura aizstājējs, bet nelaime tāda, ka tas ir ļoti dārgs prieks. Kolumbijā viss ir savādāk, par cik stēvija tur aug, tad pat kafejnīcās pērkot kafiju, varat mierīgi cukura vietā ņemt un lietot šo dabas produktu. Un tas viss būs pa velti.
Ja jau esam ķērušies pie pirmās nepieciešamības preču apskates, tad turpināsim ar smēķiem. Kolumbijā ir ļoti laba tabaka un attiecīgi arī smēķi. Neskatoties uz senajām tabakas ražošanas tradīcijām, pieejami šeit ir praktiski tikai lielo brandu cigaretes, tieši tas pats, kas pie mums – L&M, Winstons, Chesterfield, Marlboro, Lucky Strike. Nožēlojami, ka nebija ar ko papildināt manu cigarešu kolekciju mājās.

Cenas cigaretēm daudz demokrātiskākas nekā pie mums:
L&M – 4600; Chesterfield – 5500; Marlboro – 7200; Lucky Strike – 7200; Royal – 7000
Cenas nav visur vienādas. Tās pašas cigaretes San Andres salā bija dārgākas, bet Kartagenā lētākas.
Tā arī pagāja manas 5 naktis Medeljin un bija pienācis laiks gatavoties lidojumam uz San Andres salu. Lidojums paredzēts ar aviokompāniju "VivaAir". Te precīzi atkārtojas aviokompānijas "Wingo" variants. Nepietiek ar to, ka esi laicīgi reģistrējies lidojumam, bording pass pašam ir jāizdrukā papīra veidā. Nācās meklēt interneta kafejnīcu.
Lidojums paredzēts 15:40, tāpēc nekur no rīta nebija jāsteidzas. Atstāju atslēgas ēkas apsargiem un devos uz Nutibara hoteli gaidīt savu autobusu uz lidostu. Viss gāja kā pa diedziņu - tikko kā biju atnācis, tā tika padots autobuss. Lidostā biju ļoti laicīgi. Tagad jānokārto nākamās formalitātes. Ar visu izdrukāto bording pass jādodas pie reģistrācijas galdiņiem. Tur nočeko Tavu rokas bagāžu, bet tas nav viss. Lai aizlidotu uz San Andres salu un tiktu tur ielaists, ir jāmaksā nodoklis visām personām, kuras uzturēsies tur ilgāk par 24 stundām. Tas, protams, neattiecas uz vietējiem iedzīvotājiem. Nodoklis nav mazais -109 000 COP. Pretī sola sakārtotu vidi un beznodokļu zonu. Nav variantu citādi uz borta netikt. Maksājumu pie reģistrācijas galdiem pieņem tikai skaidrā naudā. Ņemiet vērā, ka ar kredītkarti samaksāt nevarēsiet! Nauda tiek paņemta, un pretī iedota tukša blanka, kura pašam jāaizpilda. Principā nekā sarežģīta tur nav, blankā ir arī angļu valoda.

Izeju drošības kontroli un esmu jau izlidošanas zālē. Lidosta Medeljinā moderna. Vienīgais par smēķētājiem gan nav padomāts – nav šeit smēķējamā telpa. Par cik laika gana, piemetos vienā kafejnīcā un pasūtu kausu alus. Ir laiks mierīgā garā to formu aizpildīt. Tā arī nobumbulēju līdz brīdim, kad jādodas uz ļoteni. Izlidojām gandrīz atbilstoši grafikam.
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 18:48 | Ziņojums # 21 |
 Ģenerālisimuss
| Līdz salai jālido gandrīz 2 stundas, tālu atrodas šī sala no Kolumbijas. Divreiz tālāk nekā Panama. Var teikt, ka sala atrodas pie Nikaragvas krastiem, Karību jūrā. Kādā veidā Kolumbija ir tikusi pie šīs salas, to tikai Dievs zina. Ļotene praktiski pilna ar kurortņikiem, un ne tikai kolumbiešiem. Lai arī Kolumbijai ir liela jūras robeža, bet ar sakarīgām pludmalēm ir liela bēda. Tad nu viņi lido atpūsties uz San Andres salu. Tas ir populārs virziens. Lidojot laiks paiet ātri, jo domās jau es izbaudu Karību jūras pasakaini skaistās un izslavētās pludmales. Tad jau arī nolaišanās brīdis ir klāt.
|
|
| |
Huanno | Datums: Otrdiena, 28.01.2020, 23:31 | Ziņojums # 22 |
 Ierindnieks
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 1
Reputācija: 0
| Paldies. Kā vienmēr labs apraksts
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 30.01.2020, 14:43 | Ziņojums # 23 |
 Ģenerālisimuss
| San Andres sala
Lidosta maziņa. Vispirms visi atlidojušie tiek sadalīti divās grupās. Pirmajā salas iedzīvotāji un tranzīta pasažieri, otrajā nosacītie "kurortņiki", kuri ir nospiedošā pārsvarā par pirmo grupu. Toties birokrātija pirmajai grupai nekāda, viss process notiek ātri. Mums toties ilgstoši jāstāv rindā, kur tiek izpētītas mūsu aizpildītās blankas, ievadītas datorā. Blankas 1 lapa paliek pie viņiem, otra lapa tiek atstāta mūsu īpašumā, un stingri tiek piekodināts, lai netiek pazaudēta, izlidojot būs jāuzrāda. Vārdu sakot, kontrole ļoti rūpīga, nedrīkst pieļaut nevienu gadījumu, kad atlidojušais atpūtnieks nesamaksā salas nodokli. Nožēlojami!
Tālāk līdzīgs bardaks pie izejas. Pirms tikt ārā no lidostas, pilnīgi visa bagāža tiek laista cauri rentgenam. Galīgie slimnieki. Visa tā birokrātija un process aizņēma aptuveni 1 stundu. Tad nu beidzot esmu ticis ārā no lidostas ēkas. Laipni lūgts, San Andres salā! Pulkstenis jau rādīja pāri 18:30, bija jau kārtīga krēsla un strauji iestāsies pilnīga tumsa.
Pirms ceļojuma izmantojot naktsmītņu rezervācijas sistēmu "booking.com" biju rezervējis sev naktsmītnes "Harold's Place". Šīs naktsmītnes no lidostas atradās aptuveni 4,5 km attālumā. Pirms ierašanās hoteļa īpašnieks palūdza 50% priekšapmaksu. Bez problēmām, apjautājos vēl par transfēru no lidostas, kas arī pa ļoti pieņemamām naudiņām tika piedāvāts. Izvēlējos veikt 100% samaksu ar iekļautu transfēru no lidostas uz naktsmītnēm. Kāpēc izvēlējos 100% prasīto 50% - tāpēc, lai nebūtu jāņem līdzi lieka naudas summa. Kopumā par 6 naktīm, naktsmītņu "Harold's Place" 2 guļamistabu numurā, ieskaitot transfēru no lidostas samaksāju 80 EUR. Pārskaitījumu es veicu izmantojot "Western Union" sniegtos pakalpojumus. Kāpēc es to visu stāstu tik sīki? Tāpēc, ka mani šeit gaidīja viens kārtīgs pārsteigums.
Tātad, izeju no lidostas un saprotama lieta - pirmais darbs ir kārtīgs, smeķīgs, kārs dūms :smoke: Tālāk jau lūkojos apkārt, kur ir mans transfērs? Bet transfēra nav! Jūtu, ka lēnām briest nepatikšanas. Pagājušas minūtes 30, bet transfēra joprojām nav. Palūdzu vienu vietējo, lai pazvana uz manām naktsmītnēm. Trubu tajā galā neviens netaisās ņemt. Lēnām nāk apskaidrība, ka mani vienkārši vēlas "uzmest". Jauki gan pirmie iespaidi šajā saliņā. Nav citu variantu, kā ņemu taksi no lidostas un braucu uz savām rezervētajām naktsmītnēm. Brauciens nav ilgs un pēc brīža esam klāt. Labi, ka trāpījās ļoti sakarīgs un izpalīdzīgs taksists, kurš turklāt vēl runāja arī angļu mēlē. Samērā ilgi nācās zvanīt pie vārtiem, kur atradās norāde "Harold's Place". Vismaz viens mierinājums - tāds hotelis tiešām eksistē. Tad parādījās vecs vīrelis, kurš apstiprināja, ka šeit atrodas hotelis "Harold's Place". Problēma tāda, ka vīrelis runāja tikai spāniski, un savukārt par tehnoloģijas progresu, tai skaitā par telefonā instalēta tulkotāja esamību neko savā dzīvē dzirdējis nebija, nerunājot nemaz par to kā to visu lietot. Labi, ka mans taksists uzņēmās tulka lomu. Uz argumentu, ka man šeit ir rezervēts 2 guļamistabu numurs – un par viņu jau ir 100% samaksāti skan atbilde: "Viņš neko par to nezina, un hotelis dotajā brīdī ir pilns"! Uz jautājumu, kur ir naktsmītņu īpašnieks atskan atbilde, ka esot jūrā. 
Vārdu trūkst, viņi laikam iedomājās, ka ārzemnieku varēs tik vienkārši uzmest, bet dotajā gadījumā nebija trāpījušies uz īstā. Pateicu, ka man ir vienalga vai hotelis ir pilns vai tukšs, es par viņu esmu samaksājis. Kā apliecinājums tam ir finanšu dokumentu transakciju kopijas. Piedraudēju uzreiz ar veselu buķeti pasākumu:
- ziņoju policijai; - sūdzos "booking.com" administrācijai; - sūdzos "Western Union" administrācijai.
Acīm redzot mani draudi mērķi kaut daļēji bija sasnieguši. Vīrelis aicina mani iekšā un mēģinās šo problēmu risināt. Pēc brīža tiek saņemts aicinājums šo nakti pārgulēt citā viesnīcā un nākamā rītā visas problēmas tikšot atrisinātas. Nākamā viesnīca atrodas pavisam netālu, īpašnieks kā izrādījās tas pats. Tur man tiek ierādīta viena istaba. Neko sliktu par to vietu nevaru teikt. Istaba tīra un kārtīga. Blakus istabai ir ļoti laba veranda un liela virtuve. Viss labi, bet tas nav tas, par ko es esmu samaksājis un ko es biju rezervējis. Atgādināšu, es biju rezervējis 2 guļamistabu apartamentus. Saku vīrelim, ka labi, esmu ar mieru gaidīt problēmas risinājumu līdz rītdienas rītam. Līdz tam laikam nesūdzēšos "booking.com", "Western Union" un policijā.
Vīrelis ar nodurtu galvu aiziet, bet pēc minūtēm 20 klāt ir 2 dāmas. Īpašnieka radinieces - atsūtītas risināt radušos situāciju. Angliski nerunā, bet vismaz ir pazīstamas ar telefona mobilajām aplikācijām un zina kā tās pielietot. Beidzot varam sākt apspriest radušos situāciju. Pirmais ir lūgums nekam nesūdzēties – ne "booking.com", ne "Western Union", ne policijai. Tagad man ir pilnīgi skaidrs, ka mani draudi ir iedarbojušies. Lielais nezināmais man palika, no kuras sūdzības viņi baidījās visvairāk? Sevī nospriedu, ka tā droši vien nav policijas. Sala šeit maza, visi viņi te savā starpā ir radinieki, vai vismaz labi pazīstami. Cīņā ar vietējo policiju, man kā ārzemniekam, pret vietējo iedzīvotāju - droši vien cerības ir niecīgas. Tātad nobijās vai nu no "booking.com", vai "Western Union". Manā gadījumā tam nav nozīmes. Apsolu, ka līdz rītdienas rītam nekādas sūdzības no manas puses nebūs. Tas pie nosacījuma, ja tiks atrisināts mans rezervējums ar 2 guļamistabām. Dāmas man piedāvā turpināt izmantot to viesnīcu, kur mēs tagad atrodamies. Es saku, ka tā tās lietas neies. Es esmu rezervējis 2 guļamistabu apartamentus, par viņiem jau samaksājis, un piekāpties es netaisos. Lai es arī esmu viens un reāli man tie 2 guļamistabu apartamenti nav nepieciešami, bet tas ir principa jautājums. Ja es par to esmu maksājis, tad arī vēlos savu pakalpojumu saņemt pilnā apmērā. Viena no dāmām smagi nopūšas un saka: "Labi, rīt tā problēma tika atrisināta"!
Vienojāmies, ka rīt pulksten 9:00 man būs pakaļ, un varēšu ievākties savā rezervētā istabā. Sarunas gaitā ik pa brīdim dzirdu vārdu "gringo". Te nu ir jautājums, kādā kontekstā šis vārds tiek lietots? Pats par sevīm vārds "gringo" nav nekas slikts, ar to tiek apzīmēti angļu valodā runājoši ārzemnieki, bet atkarībā no konteksta ar vārdu "gringo" var arī apzīmēt nievājošu attieksmi. Tā kā es spāņu valodu nepārzinu, tad man biju grūti spriest par konkrēto kontekstu, bet ļaunā neņemu jebkurā gadījumā. Jo pats arī izmantoju ne pārāk glaimojošus epitetus tajā brīdī. 
Nākamā rītā vīrelis pulksten 9:00 ir man pakaļ, varam doties atpakaļ uz "Harold's Place". Tur manā acu priekšā no manas istabas izmitina māti un meitu. Vēl tiek nomainīta gultas veļa, izmazgātas grīdas un beidzot pēc visa tā "cirka" es beidzot tieku pie sava samaksātā mitekļa.
Platība liela, 2 guļamistabas, TV, airkondišens, ventilators, sava virtuve, ledusskapis, WiFi, milzīga veranda ar šūpuļkrēslu. Tieši tas , ko biju rezervējis.

Turpmākā uzturēšanās laikā vīrelis ar savu sievu bija kā izsmērēti, jebkura vēlme, jebkurš untums tika izpildīts, tiku cienāts ar augļiem. Tika izmazgātas visas manas drēbes par brīvu. Laikam jutās vainīgi un saprata vienu lietu, ka šis puisis no Latvijas - tāda veida jokus galīgi nesaprot un ir gatavs par savām tiesībām cīnīties.
Bet lai ietaupītu savus nervus, potenciālajiem ceļotājiem iesaku neizvēlēties rezevēt šīs naktsmītnes. Braucam atpūsties, nevis cīnīties!
|
|
| |
ledlauzis | Datums: Ceturtdiena, 30.01.2020, 21:46 | Ziņojums # 24 |
 Ierindnieks
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 14
Reputācija: 1
| Interesanti tomēr vai tur tiešām kaut kas bija sagājis "dēlī" ar rezervācijām vai tomēr tā ļaunprātīga darbība no viņu puses.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.01.2020, 12:25 | Ziņojums # 25 |
 Ģenerālisimuss
| Quote ledlauzis (  ) Interesanti tomēr vai tur tiešām kaut kas bija sagājis "dēlī" ar rezervācijām vai tomēr tā ļaunprātīga darbība no viņu puses.
Par 99% man ir pārliecība par ļaunprātīgu rīcību. Domāju, ka tām divām kolumbiešu sievietēm bija rezervācija pirms manis tajos apartamentos, bet pāris dienas pietrūka. Es biju rezervējis ātrāk. Tad nu arī ar saimnieku vienojās, ka mēģinās mani "uzmest". Vai arī saimnieks pats nolēma "uzmest", naudiņa jau kabatā.... un iespējams jau notērēta. Un te ir divas dāmas, kuras gatavas maksāt. Domāju tas bija tieši tā.... vai līdzīgi.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.01.2020, 13:12 | Ziņojums # 26 |
 Ģenerālisimuss
| Tad nu beidzot biju ticis pie saviem apartamentiem, iekārtojies un gatavs uzsākt baudīt salu. Pirms brauciena atkārtoti noskatījos seriālu "Black Sails", par Karību jūras pirātiem. Filma man patika, it sevišķi simpātiskās saliņas, palmas un pludmales. Biju gatavs tādu pašu paradīzi ieraudzīt un baudīt arī šeit.
Sākumā neliela informāciju par pašu salu. Sala maziņa – garumā 12,5 km, platumā 3 km. Pieliku klāt arī kartīti ar potenciālajiem apskates objektiem. Principā nekā ievērojama un sakarīga tur nav, galvenā salas vērtība ir pludmales. Tieši pludmales ir galvenais iemesls uz šejieni doties, pārējo varat mierīgu sirdi izlaist.

Kartīti pilnā un lietojamā izmērā varam novilkt pa šo saiti.
Kā varat spriest pēc kartītes, saliņai ir 3 pludmales. Rocky Cay beach (Cocoplum līcis), San Luis beach un Centro beach. Visas šīs pludmales esmu paredzējis arī apmeklēt.
Tā kā manas naktsmītnes atrodas tajā salas pusē, kur pludmales nav, tad aktuāls ir jautājums par transportu. Ar to viss ir kārtībā, šeit kursē sabiedriskais autobuss. Maksa par braucienu ir 2600 COP. Autobuss kursē apkārt visai salai. Kustības intervāls aptuveni ik pēc 20 minūtēm. Vienīgā nelaime, ka nosacīti agri vakarā šis pasākums beidzas, tas ir pēc 18:00. Var teikt ar tumsas iestāšanos. Ir autobusu pieturas, bet tas nav obligāti. Atliek iziet uz ceļa jebkurā vietā un pacelt roku, tas pats ja vēlaties izkāpt – vienkārši palūdziet autobusa šoferim apstāties. Ērti un lēti.
Tā izskatījās krasta līnija blakus manām naktsmītnēm. Vieni akmeņi, pludmales nav:
Tie atpūtnieki, kuri ierodas grupiņās, kā savu pārvietošanās līdzekli parasti izmanto bagijus. Tos varat izīrēt uz katra stūra pilsētas centrā. Pieejami 2 veida bagiji – ar elektrodzinēju un iekšdedzes dzinēju. Par cik biju viens, tad man tas nebija aktuāli.

Bruņojies ar šīm zināšanām, devos savā pirmajā braucienā uz salas administratīvo centru. Te nu uzreiz noķēru kārtējo vilšanos, biju cerējis ieraudzīt senu spāņu vecpilsētu ar šaurām ieliņām un raksturīgo arhitektūru. Nekā tāda tur nav, samērā moderna pilsēta. Nav liela, izstaigāju viņu krustu šķērsu, bet nekā patiesi interesanta es tur neatradu. Miestiņš kā miestiņš, bez savas rozīnītes.

|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.01.2020, 17:33 | Ziņojums # 27 |
 Ģenerālisimuss
| Vienīgais, kas likās amizanti, bija parkā izvietotās Ziemassvētku instalācijas. Tropiskā klimatā ar ziemeļbriežiem, pingvīniem, balto lāci un salaveci. Kā jau teicu, amizanti, bet jauki. Arī šeit cilvēki gatavojas un gaida tuvojošos Ziemassvētkus. Viss notiek līdzīgi kā mūsu platuma grādos.

Apmeklēju arī izslavētos un solītos labos Duty Free veikalus. Izvērtēt, cik maksā pirmās nepieciešamības preces šeit. Kārtējā vilšanās - alkoholam cenas bija praktiski tādas pašas kā Medeljinā. Toties smēķi šeit bija jūtami dārgāki. Pagaidām vienas vilšanās, pēdējā cerība palika uz pludmalēm.
Centro beach
Kā pirmo no pludmalēm apmeklēju Centro beach. Tas ir pie paša galvenā miesta. Iela un mājas pa tiešo pieguļ šai pludmalei.

Gar vienu malu promenādei daudz veikalu, viesnīcu, restorānu un suvenīru veikalu. Otrā ielas pusē pati pludmale. Cilvēku pludmalē daudz. Nav jau tā, ka nevar atrast kādu pleķīti, kur piemesties, bet tas pilnīgi noteikti nav tas, ko es gaidīju. Nespēju iedomāties normālu pludmali, var teikt pilsētas teritorijā. Vienīgais labums, ka ir palmas. Bet tā kārtējā vilšanās.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.01.2020, 19:12 | Ziņojums # 28 |
 Ģenerālisimuss
| Pašai pludmalei nav ne vainas, smiltiņas jaukas, ūdentiņš silts un tīrs, jūras dibens bez akmeņiem. Nav tālu jābrien, lai sasniegtu normālu dziļumu. Vienīgais izskalotās ūdenszāles bojā kopējo peizāžu.

Nu labi neuzrunāja šī pludmale, braukšu lūkot citu pludmali. Ar autobusu aizbraucu līdz San Luis pludmales tālākam galam.
San Luis beach
Šai pludmalē ar cilvēku daudzumu viss ir pilnīgā kārtībā. Pietiekoši vientuļa….. bet ir kārtējās problēmas. Pašā attālākajā pludmales galā viss jūras dibens vienās klintīs un akmeņos. Bildē izskatās, ka ir ok, baltas smiltiņas, bet reāli bez ūdens čībām tur nav ko darīt. Palmu krasta līnijā nav. Asfaltētais ceļš iet tieši gar pašu pludmali. Vēl sliktāks variants nekā Centro beachā. Kārtējā vilšanās. Nav vērts braukt uz šo vietu. IMHO

|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 31.01.2020, 19:39 | Ziņojums # 29 |
 Ģenerālisimuss
| Paliek vāja cerība uz pēdējo pludmali - Rocky Cay, kura atrodas Cocoplum līcī. No San Luis pludmales līdz Rocky Cay pludmalei aizstaigāju mierīgā garā, pastaigājoties. Tas nav pārāk tālu, aptuveni 4 km. Pastaiga patīkama, praktiski gar jūras malu. Pa ceļam San Luis miestiņā piestāju vienā no ceļmalas barčikiem. Paņēmu pudelīti alus un ieslīgu pārdomās. Pagaidām nekāda lielā prieka un baudījuma man no šīs salas nav bijis. Un trakākais, ka no šīs salas es nekur nevaru tikt projām - līdz tam brīdim, kad man ir lidmašīnas biļete lidojumam uz Kartagenu. Tas nozīmē vēl 4 naktis šai salā! Kamēr filozofēju par šo jautājumu mana 1 litra alus pudele bija izmutēta sausa. Laiks doties tālāk un ievērtēt pēdējo iespēju!
Rocky Cay beach
Te man beidzot pēc tik daudz vilšanām un neveiksmēm uzsmaidīja veiksme. Pludmales zona nebija gara, bet šai pludmalē bija, tā kā man patīk – palmas tuvu pie ūdens līnijas, mīkstas smiltiņas, jūras dibens bez akmeņiem, nav tālu jābrien dziļumā, lai sasniegtu normālu dziļumu, ūdens un pludmale nav piemēslota, tiešā ūdens tuvumā daudz barčiku un ēstuves. Vārdu sakot viss iekārtots labai atpūtai. Aptuveni tā es arī biju iedomājies Karību jūras baseina pludmales. 

Kā papildus atrakcija ir iespēja ar motorlaivu aizbraukt līdz vēl vienai miniatūrai saliņai. Brauciens turp un atpakaļ maksā 50 000 COP. Uz saliņas pat darbojas barčiks. Bonuss ir vecs pilnībā sarūsējis kuģa vraks pie pašas saliņas. No saliņas līdz vrakam var mierīgi aizbrist ar kājām, tikai ūdens čības nepieciešamas. Mani tas maz interesēja. Manuprāt, tas vecais kuģa vraks tikai bojā kopainu, būtu labāk vienreiz saņēmušies un to vraku sagriezuši un aizvākuši no tās vietas.

Sākumā jau minēju par barčikiem un ēstuvēm tiešā ūdens tuvumā. Darbības princips ir tāds pats kā Āzijā. Kaut ko nopērc un vari lietot barčika infrastruktūru – tas ir ļežakus, krēslus, galdus. No saules un ūdenspriekiem uznāk dabīga vēlme, ne tikai dzesēt slāpes vēsa alus veidā, bet arī remdēt izsalkumu. Ar to nav nekādu problēmu. Ēdienu izvēle pietiekoša plaša. Tiku pie superīgi gardām cūkas ribiņām, gluži kā Latvijā.

Tā kā šī bija vieta, kura man patika vislabāk pludmales atpūtai, tad atlikušās dienas braucu atpūsties tieši uz šejieni. Tas ir nedarīt neko, baudīt sauli un silto Karību jūru, laiska atpūta.
|
|
| |
Melnais | Datums: Sestdiena, 01.02.2020, 12:57 | Ziņojums # 30 |
 Ģenerālisimuss
| Laika apstākļi saliņā bija identiski Panamai. Kārtīgs, spēcīgs lietus katru dienu, dažreiz vairākas reizes dienā. Bet kā jau kārtīgam tropu lietum pienāks – ātri sākās un ātri beidzās. Pēc brīža atkal bija skaidras debesis un spīdēja saule. Lietus atpūtai netraucēja.
Lietus no manas naktsmītnes verandas:
Tā arī tika pavadīts šis laiks San Andres salā, bez nekādām smagām fiziskām aktivitātēm. Vienkārši baudot salas sniegtās pludmales atpūtas iespējas. Ja pirmajās dienās bija vienas vilšanās, tad turpinājumā viss gāja kā pa diedziņu, spēju noķert fīlingu un izbaudīt salu. Kad bija pienācis brīdis lidot prom, pat žēl palika, būtu ar mieru vēl pāris dienas šeit pavadīt. Bet laiks nepielūdzami straujiem soļiem iet uz priekšu, un arī man pienāca brīdis lidot tālāk uz Kartagenu.
Laicīgi, online iečekojos lidojumam, sameklēju interneta kafejnīcu un izprintēju savu bording pass. Lidojums uz Kartagenu agri no rīta, izlidošana 7:38. Tas rada papildu problēmas, jo sabiedriskais autobuss tik agri vēl nekursē. Līdz lidostai kaut kā ir jātiek. Tad es atcerējos, ka pirms tam biju jau samaksājis par transfēru no lidostas uz naktsmītnēm, kurš tā arī palika neizmantots. Sazinājos ar īpašnieku un pieteicos šo transfēru izmantot tagad. Nekādu problēmu, svēti nosolījās mani agri no rīta nogādāt lidostā.
Izbraukšanu ieplānoju ar kārtīgu laika rezervi. Ja nu atkal, mēģinās mani uzmest vai ieriebt par manu strīdu un cīņu ap naktsmītnēm. Nodomās, ka tā būs ļoti salda atriebība tam riebīgam gringo nokavētas lidmašīnas veidā. Ieplānoju izbraukšanu, lai kritiskā brīdī varētu aiziet tos 4 km ar kājām, līdz lidostai. Bet mans satraukums izrādījās nepamatots.
Auto tika padots precīzi, kā bijām vienojušies. Lidostā ierados ļoti agri, te viss vēl slēgts, nedarbojas kafejnīcas. Grūti man bez rīta kafijas. Nācās nonīkt vairāk nekā stundu, līdz brīdim, kad atvērās geits. Kārtējā birokrātija, bez drošības kontroles vēl nepieciešams iziet autentifikāciju - vai esmu samaksājis salas nodokli. Tas ir - nācās uzrādīt blankas otro lapu. Kā suvenīru viņu man neatstāja, pievāca sev. Tad nu beidzot es biju nokļuvis izlidošanas zālē, kurā bija atvērta kafejnīca. Lieliski, tiku pie savas rīta kafijas. Tad jau arī laiks lidojumam uz Kartagenu. Laiks teikt paldies un atā San Andres salai. 
Kartagena
Lidojums ar aviokompāniju "VivaAir" līdz Kartagenai aizņem 1 stundu un 20 minūtes. Esam veiksmīgi nosēdušies Kartagenas Rafael Núñez vārdā nosauktajā starptautiskajā lidostā.
Nedaudz iepriekš manas nākošās naktsmītņu saimnieks bija atsūtījis rekomendācijas – kā no lidostas visērtāk tikt līdz hotelim. Ar sabiedrisko transportu tas ir komplicētas pasākums, tāpēc rekomendācija bija izmantot lidostas taksometru. No lidostas līdz naktsmītnēm ir aptuveni 5 km. Nolēmu sekot sniegtajām rekomendācijām - izejot no lidostas ēkas, dodos pie oficiālajiem taksistiem. Kārtība šeit tāda, ka vispirms dodamies pie lodziņa un norādām savu galamērķi. Izejot no tā pie lodziņa saņemam izdrukātu lapiņu, cik maksās brauciens. Manā gadījumā brauciena cena sastādīja 11500 COP. Vienkārši izcili. Patīk, kā šeit ir sakārtots un organizēts taksometru pakalpojums. Nekādas blēdīšanās un naudas izspiešanas no taksistu puses šeit nav iespējama. Nākamais solis kāpjam iekšā taksometrā, sakām galamērķa adresi un braucam. Kad esam sasnieguši galamērķi sniedzam taksistam lapiņu un maksājam par braucienu lapiņā norādīto naudas summu. Saprotama lieta, ja vēlaties, tad varat arī atstāt dzeramnaudu.

Tā nu nedaudz pēc pulksten 10:00 biju pie savām nākamām naktsmītnēm. Rezervēju naktsmītnes "Casona La Española" izmantojot "booking.com" sniegto servisu. Par 4 naktīm nācās šķirties no 64 EUR. Istaba vienkārša, bet viss nepieciešamais ir – privāta poda māja ar karsto ūdeni dušā, WiFi, airkondišens, un savs privātais balkons, kur kādu kāru dūmu uzvilkt. Uz trīs stāva numuriem ir pilnībā nokomplektēta virtuve ar visiem piederumiem, ledusskapis un TV ar atpūtas telpu. Viss ļoti sakarīgi par šo cenu.

Naktsmītņu saimnieks izrādījās ļoti sakarīgs puisis, brīvi runāja angļu mēlē un sniedza daudz vērtīgu padomu – ko apskatīt, kā kur nokļūt un cik daudz maksā dažādi pakalpojumi pludmalēs. 
Atsūtīja uz manu WatssApp saiti un bildītes. Un cieši piekodināja nemaksāt vairāk naudas par pakalpojumu kā norādīts šajās bildēs.
Cenas varam skatīties pa šo saiti:
https://u.to/5pllFw
Papildus, ja ir mēģinājumi Jūs apkrāpt, pieprasīt lielāku samaksu, un citos problemātiskos gadījumos varat zvanīt pa tālruni: 3164739678 un izteikt savu sāpi un pretenzijas. 
Un Te vienas bildītes paraugs:
|
|
| |
|