Penša izdzīvošanas rokasgrāmata II – Vjetnama
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 26.10.2016, 06:56 | Ziņojums # 31 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Quote andrian (  ) Labu apetīti shades
????? .... Paldies, bet kāpēc tāds izbrīns tavās acīs? ...
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 26.10.2016, 07:08 | Ziņojums # 32 |
 Ģenerālisimuss
| Kā jau iepriekš minēju, tad Hanojā jau esmu bijis un galvenos apskates objektus jau esmu redzējis. Sāku to visu pa otro riņķi. Sāku savu pastaigu gar Hanojas galveno un zināmāko ezeru, kuru apvij skaista leģenda - Hoan Kiem (Hoàn Kiếm) ezera, jeb latviski sakot „atgrieztā zobena ezers”. Kā jau rakstīju savā iepriekšējā atskaitē, tad šim ezeram ir liela vēsturiska nozīme Vjetnamiešu mitoloģijā. Ar šo ezeru ir saistīta leģenda, ka ezerā dzīvojošais zelta bruņurupucis dāvāja vjetnamiešu tautai burvju zobenu. Ar šī burvja zobena palīdzību tika sakauti ķīniešu iekarotāji. Pēc šīs uzvaras zelta bruņurupucis zobenu paņēma atpakaļ. Līdz brīdim, kad tas atkal būs nepieciešams!!!
Tad nu ezers ar visu bruņurupuču mājiņu ir savā vietā. Patīkama pastaiga apkārt ezeram.

Šī ir arī populāra apmeklējuma vieta jaunlaulātajiem. Redzēju vairākus pārus ar līgavu un līgavaini. Jauka tradīcija.

Ezers atrodas Hanojas vecajā kvartālā. Pastaiga pa šo kvartāli ir atsevišķa ekskursija. Patīk man šeit staigāt. Apmeklēju arī Hanojas galveno tirgu. Saucas viņš Dong Xuan (Chợ Đồng Xuân) tirgus. Te varat apskatīties koordinātes google kartē.

Tirgus milzīgs, 3 stāvos. Te varat iegādāties sev visu nepieciešamo dzīvei. Pie tirgus tiek tirgota dažāda pārtika – augļi, zivis, gaļa, rieksti un daudz kā cita. Telpu iekšienē tikai saimniecības preces, pārsvarā „širpotreba” lupatas. Te varat šīs preces iegādāties par vairumtirdzniecības cenām. Galvenokārt šis tirgus tieši arī nodarbojas ar vairumtirdzniecību, bet pārdod arī pa 1 gabalam. Tirdzniecība notiek visur, ieskaitot koridorus.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 26.10.2016, 07:36 | Ziņojums # 33 |
 Ģenerālisimuss
| Te iepērkas galvenokārt vietējie, kuri pēc tam šīs lupatas tirgo tālāk, ieskaitot tūristiem, bet jau par pavisam citu cenu. Ārzemniekam šeit īsti darīt nav ko. Te nav suvenīru vai t-kreklu ar skaistiem Vjetnamas skatiem vai uzrakstiem. Es neatradu, varbūt slikti meklēju. Šeit var iegādāties ikdienai nepieciešamās preces. Bija interesanti pastaigāt un paskatīties, bet nenopirku šeit pilnīgi neko.

Tālāk savās gaitās vienu dienu izdomāju apmeklēt manus senos divus draugus. Atrodas viņi netālu viens no otra. Pirmais ir visu proletāriešu aizstāvis un draugs – biedrs „lielais” Ļeņins, vjetnamiešu skulptūras veidā. Laika apstākļi gan nebija tie labākie tajā dienā. Bija mākoņains, ik pa brītiņam lija lietus. Bet tas ir svēts pasākums, neskatoties uz nemīlīgiem laika apstākļiem apmeklēt senos draugus.

Tieši pretim Ļeņina piemineklim atrodas divas ļoti interesantas ēkas. Viena no tām ir Vjetnamas Aizsardzības ministrija. Interesanta viņa ir ar to, ka aizņem neiedomājamu platību, priekš tādas nosacīti mazas valsts kā Vjetnama. Aizsardzības ministrija aizņem milzīgu kvartālu, gandrīz 1 km garumā un kādi 400 metru platumā. Ik pēc neliela attāluma pie ieejas/izejas vārtiem militārās patruļas bruņotas ar kalašņikova automātiem. Ja mēs Latvijā sakām, ka nav iespējams pie katra staba nolikt pa policistam, tad Vjetnamā ir savādāk. Tikai te pie katra staba tiek novietots kāds militārists. Bilžu saprotama lieta ka nav..... var iekļūt nepatikšanās.
Kā otru lietu var pieminēt kara muzeju. Šoreiz neapmeklēju jo esmu redzējis šos muzejus pietiekošā daudzumā. Neko jaunu es tur neredzēšu. Drīzāk interesi izraisa izstādītā militārā tehnika.

Bet arī tas jau ir redzēts neskaitāmas reizes un dažādos variantos, principā nekā jauna.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 31.10.2016, 05:53 | Ziņojums # 34 |
 Ģenerālisimuss
| Pie kara muzeja atrodas viens no jaukākiem un skaistākiem Hanojas apskates objektiem. Tas ir „Karoga tornis” un ir viens no pilsētas simboliem, iekļauts Pasaules mantojumu sarakstā. Tornis tika uzcelts 1812.gadā, tā augstums ir 33,4 metri (ar karogu 41 metru). Tornis ir daļa no Hanojas citadeles.

Ja iet pa kreisi no „Karoga torņa”, tad nokļūstu pie sava otra drauga. Lielā „skolotāja” un tautas vadoņa Ho Ši Mina. Nekas pa šo laiku nav mainījies, dus vadonis savā mauzolejā tieši tāpat kā 4 gadus iepriekš, ar visu goda sardzi.

Šeit visapkārt ir paliels parks, kurā atrodas arī vadoņa māja kurā viņš dzīvoja un strādāja. Nelaime tāda, ka visur stāv militāristi un parastiem mirstīgiem to nav ļauts apskatīt.
Tur pat netālu ir milzīga Nacionālās asamblejas ēka, jeb citiem vārdiem runājot parlaments. Asamblejā ir ievēlēti 500 deputātu. Ēka fantastiski liela, ko viņi tur dara tajos plašumos atliek tikai minēt.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 31.10.2016, 06:41 | Ziņojums # 35 |
 Ģenerālisimuss
| Kamēr klīdu pa Hanoju apmeklējot savus senos draugus, tikmēr uznāca kārtīga lietus gāze. Lietus plēve man bija, bet lietus gāza kā no spaiņiem. Domāju ieskriešu kādā ielas barčikā pamalkošu alu kamēr lietus pāriet. Redzu man tieši pretim čehu alus bārs, jāiet tik iekšā. Domāju, ka šeit būs kāds čehu aliņš, bet viss pārējais kā jau Vjetnamā. Smagi kļūdījos. Sagaidīja mani kā glaunā restorānā, palīdzēja man novilkt manu izmirkušo lietus plēvi.

Iekšā viss kā tipiskā čehu krodziņā. Sākot no normāliem galdiem, ēdienkartēm un oficiantiem. Tiek atskaņota pieklusināta rietumu mūzika. Ja ir vēlme, tad varat šeit dabūt normālu dakšiņu, nazi un karoti. Sajūtas kā atrastos kādā Prāgas krodziņā, ja tikai barčikā nebūtu tik daudz vjetnamiešu.

Ēdienkartē ir čehu aliņš ne tikai pudelēs, bet arī izlejamais. Kā viņi apgalvo, tad vests no Čehijas. Ir milzum liela izvēle latviešu kuņģim tīkamu ēdienu. Ar to arī viss patīkamais beidzas. Cenas šeit pat nav kā Čehijā, bet kā pie mums Vecrīgā. Kauss 0,5 aliņa šeit maksā 98000 VND (4 EUR).

Ēdieni arī šeit nav tie lētākie, bet nebija tik traki. Pie Ŗītiņa ir vēl dārgāk un mazākas porcijas Bet par cik vēl nēsmu pavadījis ļoti ilgu laiku vēl Āzijā, tad man vēl nav iestājusies nostaļģija pēc rietumu virtuves. Varu vēl iztikt, nezinu kā būs vēlāk. Izvēlos pasūtīt tikai kausu izlejamā alus.

No kur teikt, aliņš bija garšīgs, svaigs un labs. Tikai esmu jau paspējis pierast šeit pie normālām alus cenām. Vienu kausiņu var pamutēt, lai neaizmirstos kā garšo čehu alus, bet galvenais uzsvars tomēr šeit ir jāliek uz vietējo alu. Čehu alu es mierīgi varu nopirkt arī Latvijā, atšķirībā no vjetnamiešu alus.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 31.10.2016, 06:59 | Ziņojums # 36 |
 Ģenerālisimuss
| Netālu no dzelzceļa stacijas atkal bija iespēja apskatīt un nobildēt kādā veidā šeit ir uzbūvētas dzelzceļa sliedes. Kā jau iepriekš rakstīju, tad braucot uz Sapu bija ļoti interesanti vērot šos skatus no vilciena iekšpuses. Nu varēju apskatīt dienas gaismā, cik tuvu pie sliedēm atrodas dzīvojamās ēkas. Bet šeit viss notiek, cilvēki dzīvo, ir pat savi veikaliņi un barčiki.

Ja mēs atveram Hanojas pilsētas karti, tad varam redzēt cik daudz mazāku un lielāku ezeru atrodas pilsētas teritorijā un blakus teritorijās. Tāda īsta un kārtīga „zilo ezeru zeme” no mūsu Latgales. Ezeru te ir tiešām daudz. Tad nu devos pie viena no šādiem ezeriem, kurš šeit tiek dēvēts par Hồ Tây, jeb citiem vārdiem „Rietumu ezers”. Tas ir lielākais ezers Hanojā, krasta līnija stiepjas aptuveni 17 kilometru garumā un šis ezeram robežojas ar daudzām nozīmīgām vietām Hanojas vēsturē un kultūrā. Tā ir iecienīta vieta vietējo atpūtā. Apkārt ezeram ir daudz parku, restorānu un viesnīcu.

Tikai mans mērķis dodoties uz šo ezeru bija savādāks, vēlējos apmeklēt pašu vecāko Hanojas pagodu Chùa Trấn Quốc. Pagoda atrodas uz mazas saliņas ezerā. Uz turieni ir izbūvēts liels ceļš pa kuru kursē pat satiksmes autobusi. Ja esam slinki un vēlamies tur nokļūt ar komfortu, tad pie pašas pagodas ir sabiedriskā autobusa pietura. Maršruta numurs 50.

Pagoda pati par sevīm ļoti jauka un skaista. Tikai nelaime tādā, ka vārtiņi bija slēgti, varēju pagodu aplūkot tikai no attāluma.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 07.11.2016, 05:20 | Ziņojums # 37 |
 Ģenerālisimuss
| Ja tā godīgi, tad es vispār nesaprotu kas šeit notiek ar kulta celtnēm. Visas kulta celtnes kuras es redzēju bija slēgtas. Tas pats attiecās arī uz skaisto un jauko katoļu baznīcu Nhà thờ Cửa Bắc, jeb angļu valodā Martyrs baznīca. Atvērta franču koloniālajos laikos 1932.gadā.

Bija vēlme ieiet iekšā un apskatīties, bet nekā. Durvis baznīcai slēgtas. Tas, ka šī ir darbojās var redzēt pie durvīm pieliktā saraksta kad un kādās valodās būs dievkalpojums.

Bet vienalga kaut kā dīvaini, esmu pieradis, ka kulta celtnes vienmēr ir vaļā, neatkarīgi no tā vai tur notiek dievkalpojums vai nē. Tā tāda Vjetnamas īpatnība.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 07.11.2016, 05:33 | Ziņojums # 38 |
 Ģenerālisimuss
| Tad nu esmu Hanojā jau nodzīvojis 1 mēnesi un pavisam drīz jau mans ziemošanas stils radikāli mainīsies. Jau parīt lidoju uz Nha Trang, pēc ilgāka laika atkal būs pludmales. Un tad jau arī laiks posties uz Filipīnām. Neko vairāk par Hanoju nestāstīšu, tikai padalīšos, kā es īsināju savu laiku dzīvodams šeit.
Laika apstākļi visu šo mēnesi Hanojā bija ļoti jauki. Gaisa temperatūra turējās ap +30 grādiem. Tikai iepriekšējā nedēļā 3 dienas bija kārtīgi apmākušās, saule nebija manāma, lija lietus un gaisa temperatūra nokritās līdz +22 grādiem. Likās, ka nu ir ļoti auksts.... brbrbrbr ... Bet nu viss atkal ir kārtībā, spīd saule un gaisa temperatūra ir ap + 30. Esmu pie pilnas veselības un pilnīgā kārtībā. nekādas kaites mani nav skārušas... tpu, tpu, tpu....
Vakaros šeit īsti darīt nav ko. Atšķirībā no manas iepriekšējās ziemošanas Penanga, Malaizija, kur bija daudz un dažādu bezmaksas koncertu, šeit tādu nav. Varbūt arī nemācēju atrast. Vienu vakaru domāju aiziet apmeklēt slaveno „Water Puppet” leļļu teātri, bet tad pārdomāju. Pensionārs ies skatīties leļļu teātri, tas nav nopietni. Tas ir domāts bērniem.
Vakaros bija 2 varianti ko darīt. Pēc vakariņām, vai nu iet uz barčiku pamutēt aliņu, vai skatīties hokeju un filmas manā datorā. Bieži tā arī darīju, gāju uz kādu no alus barčikiem, tas ir ļoti lēti un labi. Alus bāriem jau veltīju veselu sadaļu pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/43-593-1#4055
Tāpēc vairāk šeit neatkārtošos. Par cik interneta pieslēgums manā dzīvoklī ir ciešams, bija iespēja pavērot mūsu Rīgas "Dinamo" hokeja spēles tiešsaistē.

Pa brītiņam raustījās, bet skatīties varēja. Tikai mūsu hokejisti ar neko iepriecināt nevarēja. Tāpat esmu noskatījies vairākus seriālus. Pirms gulēt iešanas parasti noskatos vienu vai divas sērijas. Un tad jau čučēt. Čučēt parasti dodos agri, parasti pēc 22:00 jau esmu gultiņā.
Bija pienācis tas brīdis, kad jādodas tālāk. Savu mugursomu biju sakrāmējies laicīgi iepriekšējā vakarā. Vēl aizgāju uz savu mīļo alus bāru pateikt ardievas 4 alus glāžu un riekstu šķīvja izskatā, kā arī izēst savu atvadu zupiņu. Tad jau arī čučēt. Nākamā rītā mostos 5:30, jo tika izmainīts manas ļotenes uz Nha Trang lidojumu laiks. Mans lidojuma rezervētais laiks 14:20 tika atcelts, pārceļot manu ļoteni uz vēlāku laiku. Tas nu man galīgi nederēja. Nācās ķerties klāt e-pastiem uz trobelēt, lai pārceļ manu reisu tādā gadījumā uz ātrāku laiku. Tas arī tika izdarīts un mans paredzamais izlidošanas laiks tagad ir 12:35. Lai nokļūtu no savas mājās Hanojā uz lidostu ir jāizmanto 2 autobusu maršruti. Šoreiz izvēlējos citādu maršrutu, doties uz lidostu nevis ar 17 maršruta autobusu, bet gan ar 7 maršruta autobusu. Tāpēc devos ārā no mājas ar zināmu laika rezervi. Sirsnīga atvadīšanās no Hung un pulksten 6:00 ar mugursomu plecos jau esmu uz ielas.
Visa tā epopeja ar autobusiem notika ļoti saskaņoti, nekādas aizķeršanās. Atbilstoši sava telefona GPS izkāpu no pirmā autobusa nepieciešamā pieturā, un tur pat iekāpu nākamajā autobusā Nr.7 uz lidostu. Izrādās ir vēl viena cenu kategorija sabiedriskajam autobusam Hanojā. Maršruta autobuss Nr.7 uz lidostu maksā 8000 VND.

Lidostā biju ļoti laicīgi, bet man tur bija ar ko nodarboties. Tieši tajā laikā varēja sekot līdzi ASV vēlēšanām internetā, tā kā garlaicīgi pilnīgi noteikti nebija.
Uzreiz varu pateikt, tas ir nožēlojami, kad par ASV prezidentu kļūst vienkāršs nekustamo īpašumu blēdis, bez normālas izglītības un prāta spējām. Es vienkārši brīnos par cilvēkiem, kuri gatavi atdod savu, savu bērnu, savas valsts nākotni šādu populistisku politiķu rokās. Cilvēki ir aizmirsuši domāt ar galvu, vadās tikai no izjūtām, nepamatotiem solījumiem. Atbilstoši savam izglītības līmenim arī balso par žirikiem, trampiem, dutertēm. Un mūsu pašu bāleliņi nebūt nav par kapeiku labāki. Atcerēsimies, kā Latvijas politikā ienāca Zīgerists, un viņu darbu tagad turpina visādi kaimiņi. Vienkārši nožēlojami. Neliela atkāpe no tēmas, bet bija sasāpējies.
Pa to laiku tiek paziņots, ka mana ļotene kavēsies. Kavēšanās ieilga līdz pulksten 14:30. Nesaprotu, kāda tad jēga bija mainīt iepriekš šos grafikus. Ar aviokompāniju „VietJetair” lidoju pirmo reizi savā mūžā. Aviokompānija lido ar samērā jauniem „AirBus” tipa lidmašīnām. Viss tas pats kā citām lētā gala aviokompānijām. Par bagāžu atsevišķā samaksa, par dzērieniem vai ēdieniem atsevišķa samaksa. Principā nav nekādas vainas šai aviokompānijai, lidot var.

Lidojums no Hanojas līdz Nha Trang ilgst aptuveni 1 stundu 40 minūtes. Bet mums ir jāsaprot, ka tā nav īstā Nha Trang lidosta, bet gan bijusī Kamraņas (Cam Ranh) militārā lidosta, kuru savulaik kopā izmantoja vjetnamiešu un krievu militārie lidotāji. Te savu laiku bija izvietotas Krievijas militārās lidmašīnas. Vēlāk, kad Krievijas militāristi atstāja šo lidostu, tā 2004. gadā tika pielāgota civilo lidmašīnu izmantošanai. Kopš 2009.gada šai lidostai ir starptautiskās lidostas status. Lidosta atrodas 30 kilometrus no Nha Trang.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 10.11.2016, 10:55 | Ziņojums # 39 |
 Ģenerālisimuss
| Nha Trang
Sagaidu savu mugursomu un dodos meklēt transportu līdz Nha Trang. Viss izrādās šeit super vienkārši. Autobuss mūs par 50 000 VND nogādā praktiski tieši līdz pašam hoteli. Kā tas notiek aprakstīju foruma sadaļā pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/17-594-1#4057
|
|
| |
Striķis | Datums: Sestdiena, 12.11.2016, 16:46 | Ziņojums # 40 |
 Apakšpulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 149
Reputācija: 6
| Laikam, ka Melnais pa pludmali dzīvojas, ka šodien neko nav ieraxtījis. Man jau šie stāstiņi palikusi par ieradumu - kā vakara pasaciņa. Ir viena lieta, ko neatradu internetā un gribētu lūgt Tevi noskaidrot - kuri ir tie mēneši, kad rīsu lauki nav smuki zaļi vai raibi krāsaini? Krāsainus laikam viņus grūtāk "noķert". Vai tas ir kāds konkrēts laika periods vai katrā reģionā atšķirīgi? Mani interesē Vjetnamas ziemeļu gals, kas kartē virs Hanojas un pa kreisi līdz Laosas robežai. Piemēram, ir man nākošā maršruta iekļauta tāda vieta kā Mu Cang Chai. Saskatījos bildes, video un izdomāju ka man tas jāredz savām acīm. Protams ka arī info par citiem rajoniem arī būs noderīga. Lai veicas ziemojot un atpūšoties!

Blogs rāda ka 14.nov esi jubilārs. Sveicieni dzimenītē!
Ziņojums rediģēts Striķis - Pirmdiena, 14.11.2016, 00:09 |
|
| |
Striķis | Datums: Otrdiena, 15.11.2016, 14:38 | Ziņojums # 41 |
 Apakšpulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 149
Reputācija: 6
| 5 dienas nav nekādas ziņas. Ceru ka viss kartībā un tikai datoru esi ar alu salējis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Pirmdiena, 21.11.2016, 15:08 | Ziņojums # 42 |
 Ģenerālisimuss
| Quote Striķis (  ) Blogs rāda ka 14.nov esi jubilārs. Sveicieni dzimenītē!
Paldies par sveicienu!
Quote Striķis (  ) Ir viena lieta, ko neatradu internetā un gribētu lūgt Tevi noskaidrot - kuri ir tie mēneši, kad rīsu lauki nav smuki zaļi vai raibi krāsaini? Krāsainus laikam viņus grūtāk "noķert". Vai tas ir kāds konkrēts laika periods vai katrā reģionā atšķirīgi?
Principā atšķirīgi. Visvieglāk "krāsainos" laukus ir noķert vietās kur iegūst 3 vai 4 ražas gadā. Kalnu terasēs parasti rīsus izaudzē tikai 1 reizi pa gadu. Jāmeklē laiks, kad lietus sezona tuvojas beigām. Respektīvi, kad gatavojas novākt ražu. Dzeltenīgie būs iestādīti ātrāk, tāpēc arī ātrāk gatavi. Ja interesē tieši rīsu terases, tad dodies taisnā ceļā uz Filipīnām. Banaue rīsa terasēm, lielākās un iespaidīgākās. Vari lasīt pa šo saiti:
http://www.melnais.com/forum/26-506-2
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 25.11.2016, 07:34 | Ziņojums # 43 |
 Ģenerālisimuss
| Nha Trang
Ar nelieliem piedzīvojumiem esmu sasniedzis kūrortmiestu Nha Trang. Autobuss pietur netālu no mana hoteļa, tiek parādīts virziens kurā jādodas, tiek novēlēta priecīga atpūta un autobuss aizbrauc uz vienu pusi, es dodos uz otru pusi. Biju rezervējis hoteli „Nice Hotel” izmantojot booking.com rezervācijas sistēmu un biju pārliecināts, ka šeit nekādi pārsteigumi mani šeit negaida. Hehehehē….. sameklēju hoteli, bet hotelis slēgts uz rekonstrukciju. Ķēmi gatavie, vai tad nevar nobrīdināt.
Neko darīt, jāiet un jāmeklē sev naktsmītnes. Atceros no iepriekšējās viesošanās reizes vietu, kur bija daudz lētu hoteļu vienā čupā. Tas ir pavisam tuvu. Ātri tiek atrasta šī vieta un ātri tiek izvēlēts arī hotelis. Normāla izmēra istaba ar lielu divguļamo gultu, airkondišenu, WiFI, ledusskapi, TV, karsto ūdeni maksāja 10$ par nakti. Normāla cena priekš Nha Trang hoteļiem. Uzreiz tikai vēlos pateikt, ka sākās mūžam senās Āzijas problēmas. WiFi it kā ir, bet neko sakarīgu ar viņu izdarīt nevar. Nemitīgie diskonekti. Pārējais bija normas robežās, vairāk vai mazāk strādāja. Ātri noskalojos dušā un laiks doties tautiņās, ilgu laiku nav šeit viesojies.
Vispirms aizstaigāju līdz pludmalei, kājas pamērcēt. Bija jau vēls, pilnīga tumsa, peldēšanās tika atlikta uz rītdienu. Laiks bija padomāt par vakariņām, vēders prasīja savu tiesu. Gāju garām indiešu restorānam un ēdienkartē ieraudzīju iespēju pasūtīt jēra gaļu. Momentā mutē saskrēja siekalas un kuņģī sāka izdalīties sulas. Sapratu, ka nekur tālāk neiešu. Vakariņas tika paēstas indiešu restorānā. Bija labi, daudz un sātīgi. Tikai padārgi, visas jēra gaļas vakariņas ieskaitot aliņu man izmaksāja 250 000 VND, tas ir 10 EUR.

Jā, cenas Nha Trang ir krietni augstākas nekā Hanojā, bet nu arī ēstuvju vizuālais skats šeit ir pavisam savādāks, ēdienu izvēle vienkārši milzīga. Gan jau arī šeit var atrast, paejot tālāk no centra, vienkāršās vjetnamiešu ēstuves, kur var dabūt Pho par 30 000 VND, bet tas šodien nebija aktuāli.
Pēc vakariņām iegāju veikalā iepirkt pāris pudeles mana iecienītā „Saigonas” alus pudelītes. Nelielā veikalā pudele „Saigonas: alus maksāja 11 000 VND. Ļoti draudzīga cena. Bruņojies ar aliņu varu mierīgu sirdi doties uz savu hoteli.

Istabā ar baudu atkorķēju alus pudeli un uzvilku kādu kāru dūmu. Patīk, kad Vjetnamas hoteļos praktiski vienmēr var smēķēt hoteļa istabā. Ieslēdzu arī airkondišenu, tā bija pirmā nakts kopš atrodos Āzijā un lietoju airkondišenu. Tad jau arī laiks doties pie miera. Rīt paredzēta pludmales atpūta.
Visā visumā modos lieliski izgulējies un atpūties. Laiks iedzert rīta kafiju un doties lūkoties, kas notiek pludmalē. Pludmalē principā bez izmaiņām. Viss gandrīz tāpat kā manā iepriekšējā ceļojumā. Tikai lažiņu piedāvājums pieaudzis, bet nevar teikt, ka pludmale būtu pilna ar cilvēkiem. Vēl jau arī nav sākusies īstā pludmales sezona šeit.

Man personīgi nekādas lažiņas un saulessargi nav nepieciešami. Paņēmu no viesnīcas dvieli un apgūlos turpat smiltiņās. Šā vai tā, ilgāk par 2 stundām vāļāties pa pludmali man nav interesanti. Ūdens jūrā silts, smiltiņas parupjas, bet nav nekāda vaina. Viļņi praktiski nebija pirmajā dienā. Otrajā dienā pirms izlidošanas uz Saigonu bija superīgi viļņi jūrā. Bija iespēja kārtīgi izbaudīt jūru. Nekādas drazas praktiski nemanīju ne ūdenī, ne smiltiņās. Tā tas bija vismaz no rīta. Katru rītu visa pludmale tiek sakopta, godīgu sakot nezinu kā te izskatās vakarā. Nesanāca laika aiziet. Tā arī pavāļājos smiltiņās, reizes 5 nopeldējos, un varēju doties atpakaļ uz viesnīcu noskaloties un pastaigāt un pavērot pašu Nha Trang. Bija labi, sen kā nebiju baudījis pludmales atpūtu.
|
|
| |
Melnais | Datums: Piektdiena, 25.11.2016, 11:24 | Ziņojums # 44 |
 Ģenerālisimuss
| Pilsētā arī praktiski nekādas izmaiņas neredzēju, vienīgi notiek aktīva viesnīcu celtniecība. Acīm redzami šeit dzīve iet uz augšu. Domāju to veicina arī tūristu pieplūdums no Krievijas. Nav jau vairs daudz vietas uz kurieni austrumu kaimiņam doties atpūsties. Ēģipte un Turcija slēgta, priekš Eiropas viņiem tagad ir par dārgu. Domāju, ka liela daļa tūristu, kura iepriekš lidoja atpūsties uz Turciju vai Ēģipti, tagad lido uz šejieni. Lidostā redzēju ļoti daudz čarterus Krievijas virzienā, aptvertas ir praktiski visas lielākās pilsētas.
Tas, ka es šeit redzēšu daudz austrumu kaimiņa pilsoņus es zināju, esmu jau šeit bijis. Bet ja godīgi, tad biju krietni pārsteigts par to daudzumu. Tik daudz es nebiju gaidījis viņus šeit ieraudzīt. Te ir viss kas nepieciešams šāda veida tūristiem, kuri ir par slinku vai stulbu iemācīties pāris frāzes angļu valodā. Ir savas travel aģentūras, izziņu biroji, uzraksti uz veikaliem un ēdienkartes krievu valodā, apkalpošana restorānos notiek krievu valodā. Nevaru izprast kāda jēga tik ilgi lidot, ja nonāc atkal tādā pat vidē kā Krievijā.
Sēžot barčikā un malkojot alu man sagādāja lielu prieku un baudu vērot šos tūristus un viņu izdarības. Cirks par brīvu. Piemēram, skatoties kādā izskatā no pludmales atgriežas kundzītes ģērbušās tikai peldkostīmos, kurš iespīlēts nu ļoti tuklās miesās. Un tak nav nekādas saprašanas šīm dāmītēm no fabrikas vai kolhoza, ka peldkostīms ir paredzēts tikai pludmalei, nevis slāšanai pa pilsētas ielām. Cilvēki, tas ir jāredz!
Pēc pludmales aizstaigāju līdz ēstuvei un nolēmu savai ēdienu kolekcijai pie plusot jaunas izjūtas. Pasūtīju bruņurupuču zupu. Bruņurupuci vēl nebiju testējis.

Zupiņa bija tā neko, kopā ar ķiplokmaizīti aizgāja uz urā. Tagad zinu kā garšo bruņurupucis. Gardēžiem un eksotiku mīļotājiem šeit ir zināma paradīze, par lētām naudiņām varat iegādāties šeit dažādus eksotiskus ēdienus. Par relatīvi lētām naudiņām varat notestēt šeit čūskas, varžu kājas, krokodilu un citus gardumus.
Tā uz iesma šeit tiek gatavots krokodils:

Tāpat šeit ir ļoti daudz krokodilu, čūsku un citu eksotisku dzīvnieku ādas veikali. Domāju par krietni lētākām cenām nekā Pattaya vai citās Taizemes vietās. Par kvalitāti nemāku spriest, nevienu no tādiem veikaliem es neapmeklēju, nebija nepieciešamība. Viss nepieciešamais no šāda veida klāsta man jau ir.
Par cik jau pietiekoši ilgu laiku esmu pavadījis Āzijā, tad vakariņās nolēmu izbaudīt kārtīgu rietumu virtuvi. Biju jau noilgojies pēc tās. Vienā no restorāniem bija plašs rietumu virtuves piedāvājums. Mani uzrunāja kārtīgas mājās gatavotas cūkgaļas desas ar vārītiem kartupeļiem. Āzijā parasti desas neēdu, parasti gaļa viņās ir daži % gaļas, un pārējais soja. Vairākas reizes pajautāju vai būs kārtīgas gaļas desas. Atnesa man parādīt un iedeva pagaršot. Desas bija lieliskas, gluži kā mājās.

Nākamajā rītā pirms došanās uz Saigonu atnācu uz šejieni vēlreiz, noēst šādu pašu porciju. Vakariņas kopā ar 2 pudelītēm "Saigonas" alus izmaksāja tikai 100 000 VND. Šai restorānā es dzēru lētāko alu visā Vjetnamā. Pudele, es uzsveru pudele nevis glāze, „Saigonas” alus šeit maksāja tikai 7000 VND. Un tas ir restorānā. Riekstiņi komplektā pa brīvu. Ideāli.
Tā arī tika pavadīta šī diena Nha Trang. Biju nobaudījis pludmales atpūtu, izbaudījis cirku pa brīvu un kārtīgi paēdis ierasto virtuvi. Diena piepildīta. Rīt jau pēcpusdienā jādodas uz lidostu.
Bija pienākusi mana pēdējā diena Vjetnamā. Vēl jau uz 3 dienām es atgriezīšos Vjetnamā sava ceļojuma beigās. Mana atpakaļ ceļa biļete ir no Saigonas. No rīta vēl pludmale, restorānā pusdienas un tad jau jāķer autobuss no Nha Trang uz Cam Ranh lidostu. Autobusa pietura bija tieši pretim manam restorānam. Sagaidīju savu autobusu un par 50 000 VND ar komfortu tiku aizvizināts līdz lidostai. Lidostā nācās kādu brīdi panīkt, ierados nedaudz par ātru, ar garantiju. Tad jau arī čekošanās un kārtējais lidojums ar ar aviokompāniju „VietJetair”. Jāpiezīmē, ka arī šoreiz reiss kavējās par aptuveni 1 stundu. Tas gan nebija svarīgi, jo līdz nākamajai ļotenei no Saigonas uz Manilu bija 6 stundu starpība. Tā kā nebija svarīgi kurā vietā gaidīt Nha Trang vai Saigonā.
Lidojums no Nha Trang līdz Saigonai aizņem nedaudz vairāk kā 1 stundu. Ielidoju Saigonā jau tumsā. Laiku līdz nākamajai ļotenei kavēju „Starbucks" kafejnīcā malkojot kafiju. Kā jau visā pasaulē pieņemts "Starbucks” tīklā internets ir par brīvu. Nopriecājos, ka nu varēšu sazināties ar mājām izmantojot „Skype” vai „WhatApp” mesendžeru. Hehehehē…. internets šeit tiešam ir, bet tiklīdz nočeko, ka lieto kādu no šīm programmām, izlec paziņojums, ka šo softu šeit nedrīkst izmantot. Kārtējie Āzijas brīnumi. Ehhhh. Nu nebeidz mani Āzija pārsteigt.
Tā arī nobumbulēju šo laiku līdz čekošanās sākumam. Čekošanās, robežkontrole un oficiāli jau esmu pametis Vjetnamas teritoriju. Mani gaida „Cebu Pacific Air” reiss uz Manila, bet Āzija nebūtu Āzija, ja šeit viss noritētu bez aizķeršanās. Kārtējā kavēšanās. Labi ka Saigonas lidostā ir smēķēšanas telpa, kur bija iespēja pavilkt laiku. Atbilstoši grafikam pulksten 1:00 lidmašīnai bija jābūt gaisā. Tik vēlā stundā arī visas lidostas kafejnīcas un veikali ir jau slēgti. Pēc pusotras stundas kavēšanās varējām doties uz ļoteni. Pagaidām var teikt ardievas Vjetnamai un paldies viņai par uzņemšanu. Noslēdzošie secinājumi būs vēlāk, kad būšu pavadījis noslēdzošās 3 dienas Saigonā jau mājup ceļā. Pagaidām es palieku parādā atskaiti „Viena mēneša izdevumi dzīvojot Hanojā?!”
Tālāk varat lasīt mana ceļojuma turpinājumu par redzēto un piedzīvoto Filipīnās pa šo saiti:
|
|
| |
Melnais | Datums: Otrdiena, 15.08.2017, 11:45 | Ziņojums # 45 |
 Ģenerālisimuss
| Brīdī, kad mana ļotene no Manilas piezemējas Saigonas lidostā pulkstenis rāda 30 minūtes pāri pusnaktij un šodien jau ir 6.marts. Var teikt pēc 4 mēneša pārtraukuma esmu atgriezies Vjetnamā. Visus imigrācijai nepieciešamos papīrus un formas esmu jau laicīgi sagatavojis Filipinās. Viens no pirmajiem esmu pie imigrācijas darbiniekiem un atdodu pasi ar papīriem noformēt manu vīzu. Pats process aizņem minūtes 15, kad saņemu savu pasi, samaksāju 25 $ un varu doties tālāk. Robežkontrole un muita ātri, bez aizķeršanās un nedaudz pēc pulksten 1:00 jau esmu ārā no lidostas un stāvu uz Vjetkongiešu zemes. Laiks uzvilkt kādu kuplu dūmu Un tad jau arī laiks doties uz rezervēto viesnīcu. Tā kā mans ierašanās laiks Saigonā bija ļoti vēlu (vai agri, kā kuram labāk patīk), pēc pusnakts, tad rezervēju sev viesnīcu netālu no lidostas, lai ir iespēja aiziet kājām. Naktī sabiedriskais transports nekursē un nav nekādas vēlmes cīnīties ar Saigonas bezkaunīgajiem taksistiem. Viesnīcu rezervēju izmantojot "booking.com" rezervācijas sistēmu. Par 4 naktīm viesnīcā "Luxury Apartment" nācās atdot 60 EUR. Uzreiz varu pateikt, ka viesnīcai par šo naudu bija izcila cenas attiecība pret kvalitāti. Tiem, kuriem ir pastiprināta interese par šo hoteli, lūkojam pa šo saiti.
Vairāk kā 4 naktis man šeit nav nepieciešamas, jo jau 9.martā man ir ļotene uz mājām. Pats galvenais, ko man ir paredzēts paveikt šeit pa 3 dienām, (kas man šeit ir atvēlētas) ir kārtējo reizi apmeklēt manu iemīļoto optikas veikalu "Saigon Optic". Man ir nepieciešamas optiskās brilles lasīšanai, tālumā es redzu normāli. Pirmās brilles "Saigon Optic" salonā es iegādājos pirms 6 gadiem. Kopš tā laika nēsāju tikai Vjetnamiešu brilles. :tongue: Pirmajā ziemošanas periodā pirms 4 gadiem atkal tiku apciemojis šo optikas salonu. Izgatavojis jaunas brilles un vecajām brillēm samainījis lēcas. Tagad ir pienākusi kārta atkal paviesoties kādā no saloniem.
Nākamajā rītā ķeros "vērsim pie ragiem", sameklēju "google map" tuvāko "Saigon Optic" salonu no mana hoteļa. Nav pārāk tālu, bet jābrauc ar sabiedrisko autobusu. Biļetes cena sabiedriskā transportā Saigonā ir vēl patīkamāka nekā Hanojā. Viens brauciens maksā tikai 5000 dongu.

Izkāpju nepieciešamajā pieturā, no kuras pāris simti metri vēl jāpaiet kājām, un esmu nokļuvis pie sev tik mīļā optikas salona. Konkrēti šajā salonā esmu pirmo reizi, bet visi šīs kompānijas saloniem ir vienāds vizuālais tēls. Sajaukt nav iespējams.

Dodos tikai iekšā, kur tieku laipni sagaidīts. Saskaros ar parasto problēmu Vjetnamā, tas ir ar niecīgām angļu valodas zināšanām no apkalpojošā personāla puses. Bet tik daudz cik man nepieciešams, piepalīdzot un parādot ar pirkstu, visas problēmas tiek atrisinātās. Pirmais nopērku jaunus briļļu rāmīšus. Tālāk vizīte pie acu daktera, kur tiek izmērīts spiediens, attālums starp acu zīlīšu centriem un cik stipras lēcas dioptrijas man nepieciešama. Ņēmās ar mani kādas minūtes 30. Pateicu, ka vēlos nomainīt lēcas arī vecajām brillēm. Nekādu problēmu. Tagad brīvs, pakaļ jābūt pēc 5 stundām, tad viss būs gatavs. Ideāli, paklīdu šo laiku pa Saigonu un nedaudz ātrāk nekā vienojāmies esmu atpakaļ salonā. Izrādās manas abas brilles ir gatavas saņemšanai. Izsaku vēlmi, ka vēlos sev piepirkt klāt arī 2 briļļu makus. Vienu izvēlos standarta, otru krutāku, drēbes materiālu ar rāvējslēdzēju.

Tad arī pats nepatīkamākais, maksāšana par šiem visiem pakalpojumiem. Kā vienmēr rēķins ir vienkārši brīnišķīgs. Par redzes pārbaudi, jauniem briļļu rāmjiem, veco briļļu rāmju remontu, diviem komplektiem lēcu un 2 briļļu makiem tiek izrakstīts rēķins par 530 000 dongiem. Pārvēršot so summu EUR sanāk 21,20. Vienkārši ideāli.

Ar to arī var atviegloti uzelpot. Izvirzītie mērķi sasniegti un pilnībā izpildīti. Divas dienas paliek atpūtai, nav vairs nekas tāds jādara.
|
|
| |
|